Dostupni linkovi

Saudijska Arabija i Tajland obnovili diplomatske veze nakon tri decenije


Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman prima premijera Tajlanda Prayutha Chan-ocha u Rijadu, Saudijska Arabija, 25. januara 2022.
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman prima premijera Tajlanda Prayutha Chan-ocha u Rijadu, Saudijska Arabija, 25. januara 2022.

Saudijska Arabija je u utorak naredila potpunu obnovu diplomatskih odnosa s Tajlandom i dodala da su se zemlje složile da vrate ambasadore, zatvarajući trodecenijsko poglavlje nepovjerenja i neprijateljstva nakom filmske pljačke nakita.

Do približavanja je došlo tokom zvanične posjete tajlandskog premijera Prayutha Chan-ocha Saudijskoj Araniji, sastanak na najvišem nivou između zemalja otkako su se odnosi pogoršali zbog političkog skandala 1989.
Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Tajlandom zbog krađe koja je dovela do niza misterioznih ubistava i postala poznata kao afera Plavi dijamant.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de facto lider zemlje, razgovarao je sa Prayuthom koji je pristao da zakopa ratne sekire i unaprijedi ekonomske, sigurnosne i političke veze nacija, navodi se u saopštenju objavljenom u zvaničnoj saudijskoj novinskoj agenciji, SPA, kasno u utorak nakon sastanaka u kraljevskoj palati.

Zemlje će istražiti zajednička ulaganja u oblastima od energetike i petrohemije do turizma i ugostiteljstva, dodaje se u saopštenju. Turizam je ključni element Vizije 2030, plana ekonomskih reformi Saudijske Arabije koji trebao smanjiti njihovu zavisnost od nafte.

Saudi Arabian Airlines je u međuvremenu saopćio da će započeti direktne letove iz Rijada za Bangkok u maju, promovišući Tajland u objavi na Twitteru kao "zemlju kulture".

Plavi dijamant od 50 karata neprocjenjive vrijednosti bio je među drugim draguljima i nakitom vrijednim 20 miliona dolara koje je 1989. ukrao tajlandski domar iz palate saudijskog princa u pljački koja je uništila odnose između zemalja.

Kraljevina je prestala izdavati i obnavljati vize za stotine hiljada tajlandskih radnika, suspendovala je dozvole hiljadama tajlandskih muslimana za godišnje hodočašće u Meku i upozorila svoje građane da ne putuju na Tajland.

Tri saudijska diplomata koji su tražili povratak dragocjenosti ubijena su u Bangkoku. Saudijski biznismen sa sjedištem u Bangkoku za kojeg se vjeruje da je tražio nestale dragulje također je nestao, a pretpostavlja se da je ubijen. Za ubistva niko nije osuđen.

Tajlandska vlada je u utorak izrazila "žaljenje zbog tragičnih incidenata koji su se dogodili saudijskim građanima na Tajlandu između 1989. i 1990.” i naglasila "svoju želju da riješi probleme u vezi s ovim događajima", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tajlandska policija je tvrdila da je riješila slučaj, ali mnogi od dragulja koje su poslali u Rijad bili su lažni. Tajlandski mediji su pisali da su supruge najviših zvaničnika uočene kako nose dijamantske ogrlice koje su neobično ličile na ukradene dragulje. Legendarni plavi dijamant nikada nije pronađen.

Tajland je obećao da će pokrenuti slučajeve pred nadležnim organima ako se pojave "novi i relevantni dokazi" u vezi s ubistvima, dodaje SPA.

Saga je razotkrila korupciju i zloupotrebu ovlasti koja je rasprostranjena u tajlandskim policijskim snagama dok su rasle spekulisale da su visoki oficiri i članovi elite zadržali drago kamenje i naredili zataškavanje.

Tajland, ostavljen bez prihoda u turizmu i doznaka radnika, dugo je želio zakrpiti odnose sa naftom bogatom Saudijskom Arabijom.

Princ Mohamed se fokusirao na pridobijanje saveznika u inostranstvu i popravljanje razdora sa regionalnim rivalima, uključujući Iran, Katar, Tursku i Pakistan.

Saudijska Arabija, u nastojanju da modernizuje i izmijeni ekonomsku sliku koja ovisi o nafti, pokušava privući strane turiste i investitore i promijeniti svoju reputaciju jedne od najzatvorenijih zemalja svijeta sa tmurnim rekordom ljudskih prava.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG