Dostupni linkovi

"Plavo je najtoplija boja" osvojio Zlatnu palmu


Glumice iz nagrađenog filma, Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, i režiser Abdelatif Kešiš na dodeli nagrada, 26. maj 2013.
Glumice iz nagrađenog filma, Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, i režiser Abdelatif Kešiš na dodeli nagrada, 26. maj 2013.
"Zlatna palma" za najbolji film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu dodeljena je ostvarenju "Plavo je najtoplija boja" francusko-tuniškog režisera Abdelatifa Kešiša.

Ovaj film je tročasovna priča o ljubavi između petnaestogodišnje učenice Adel i studentkinje umetnosti Eme, koja farba kosu u plavo.

Holivudski režiser Stiven Spilberg, koji je bi na čelu žirija, uručio je nagradu Kešišu ali i dvema zvezdama filma Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike.

''Želeo bih da posvetim ovaj film predivnoj mladeži Francuske koju sam upoznao dok sam snimao ovaj film“, rekao je on. "Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života“.

Kešiš je takođe pohvalio duh arapskog proleća dok je preuzimao nagradu.

''Takođe bih želeo da posvetim ovaj film drugoj mladeži i nečemu što se dogodilo ne tako davno, revoluciji u Tunisu. Oni takođe žele da žive slobodno, da se slobodno izražavaju i slobodno vole“.

Za najboljeg glumca proglašen je holivudski veteran Brus Dern, za ulogu u filmu Aleksandera Pejna - "Nebraska".

Dern (76) u ovom filmu igra oca alkoholičara koji putuje sa sinom iz Montane u Nebrasku, pošto veruje da je osvojio milion dolara u igri na sreću.

Za najbolju glumicu proglašena je Francuskinja Berenis Bežo, za ulogu u ostvarenju "Prošlost" iranskog režisera Asgara Faradija.

Ona igra ženu koja traži od svog muža od koga se razdvojila da se vrati iz Irana u Pariz, radi formalnog okončanja braka.

Gran pri Kanskog festivala otišao je u ruke Džoela i Itana Koena za film "Inside Llewyn Davis".

Nagrada za najbolji scenario pripala je kineskom ostvarenju „A Touch of Sin“, u režiji Đia Žankea, nagrada žirija dodijeljena je japanskom ostvarenju „Like father like son“ Hirokazua Kore-Edea, a za najboljeg reditelja proglašen je meksički umetnik Amat Eskalante koji se u Kanu predstavio filmom „Heli“.
XS
SM
MD
LG