Dostupni linkovi

Planira li Ahmedinadžad da postane iranski Putin?


Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad
Piše: Golnaz Esfandiari (RFE), prevela: Mirjana Rakela

Posljednje izjave iranskog predsjednika potaknule se spekulacije o njegovoj političkoj budućnosti. U razgovoru za državnu televiziju 4. septembra kazao je kako bi mogao ostati na vlasti i nakon okončanja drugoga mandata 2013. Po Ustavu se ne može kandidirati na funkciju predsjednika nakon dva uzastopna mandata.

Naime, novinar je tokom intervjua pitao Ahmedinadžada da li planira objaviti imena uključenih u korupciju na državnoj razini, kao što je to obećao.

„Predstoji Vam još godina mandata..., počeo je novinar, na što je iranski predsjednik munjevito reagirao. „Kako znate da će to biti moja posljednja godina“, ustvrdio je uz smiješak. „Predsjednik države je dio iranske nacije, a nacija je vječna“, rekao je Ahmedinadžad.

Taj odgovor, kako bi se na Balkanu reklo, „okruglo pa na čoše“, odmah je postao glavna vijest na nekoliko iranskih portala. Jedan od njih Kabaronline istaknuo je kako je Ahmedinadžad kada je izgovarao te riječi imao "smišljen" smiješak.

Televizijski „nastup“ dogodio se u trenutku kada mu pozicija slabi, posebno nakon sukoba s vrhovim vjerskim liderom ajatolahom Ali Hamneiem. Zanimljivo je da je još u junu u razgovoru za „Fraknfurte Allgemeine Sonntagszeitung“ rekao kako će napustiti politiku nakon završetka drugog mandata. „Osam godina je dovoljno“, izjavio je tada.

„Vi niste Putin“

Na reakcije se nije trebalo dugo čekati. Nekoliko zastupnika u parlamentu, među kojima je Mohamed Dedžan, munjevito su „uzvratili udarac“.

Dedžan ga je optužio da namjerava zadržati vlast u stilu Vladimira Putina. Jedna od poludržavnih novinskih agencija Mehr citirala je Dedžanovu izjavu: „Predsjednički plan Putin – Ahmedinadžad“, ističući kako je iskoristio državnu televuziju kako bi promovirao svoj projekt ostanka na vlasti.

„Predsjednik bi trebao znati da Iran nije Rusija, a da on nije Putin i Medvedev, i da neće imati takav položaj, barem što se tiče javnog mijenja“, rekao je Dedžan.

„Ko bi mogao biti Medvedev?"

Parlamentarac ipak nije izgovorio ime osobe koju bi Ahmedinadžad mogao iskoristiti kao Putin Medvedeva, s kojim se jednostavno „rotirao“ na vlasti.

Esfandiar Rahim Mašai
Esfandiar Rahim Mašai
Ahmedinadžad je ranije optuživan kako pokušava kao naslijednika imenovati Esfandiara Rahima Mašaija, svog bliskog suradnika i savjetnika. On u javnosti slovi i kao „aktualni predsjednik“ pa ga se optuživalo da je predvodnik devijacija i da prijeti vjerskom establišmentu.

Početkom ovoga tjedna nekoliko internetskih portala je prenjelo Mašaijevu izjavu kako je „odluka u rukama Ahmedinadžada i ljudi oko njega. „Izrazio sam spremnost da sudjelujem u utrci, jer me je u to uvjerio Ahmedinadžad“, izjavio je Mašai.

I drugi zastupnici upozorili su da Ahmedinadžad pokušava eliminirati smisao izbora.

„Izbori ipak nisu ono što Ahmedinadžad misli da jesu, i da će mu osigurati, kako on to misli, ostanak na vlasti idućih 10, 20 ili više godina“, naglasio je Ruhola Beigi.

Predsjedavajući Vijeća čuvara Irana, ajatolah Madavi Kani, je također reagirao naglašavajući da izjava Ahmedinadžada ne podrazumjeva da će dobiti kandidaturu ili da će pobijediti na budućim predsjedničkim izborima.

„Očito je da Ahmedinadžad pokušava ugrabiti vlast, no malo je vjerojatno da će bivši štićenik vrhovnog vjerskog vođe Hamneia u tome i uspijeti“, smatra nekadašnji poslanik u parlamentu Ali Mazrui.

„U sadašnjim uvjetima, zadnju riječ ima ajatolah Hamnei. No, u drugačijim uvjetima, ni Hamnei, a ni Ahmedinadžad, neće moći bilo što učiniti“, smatra Mazrui.

Sukob između iranskog predsjednika i ajatolaha tinja već nekoliko godina, a otpočeo je u trenutku kada je Ahmedinadžad pokušao otpustiti šefa obavještajne službe i ministra sigurnosti, ali ga je Hamnei odmah vratio na dužnost.

Iranski mediji nagađaju da bi Ahmedinadžad mogao ostati u politici, ili kandidiranjem za mjesto u parlamentu ili osnivanjem vlastite političke partije.
XS
SM
MD
LG