Dostupni linkovi

Plan Kremlja za spriječavanje Facebook revolucije


Pripadnici specijalnih jedinica policije obezbjeđuju Moskovsku vijećnicu na "Dan bijesa", anti-vladinom prosvjednom skupu, studeni 2010.
Pripadnici specijalnih jedinica policije obezbjeđuju Moskovsku vijećnicu na "Dan bijesa", anti-vladinom prosvjednom skupu, studeni 2010.
Piše: Anderi Soldatov (Priredila: Mirjana Rakela)

Nedavni događaji u arapskom svijetu podstaknuli su vjeru u značaj društvenih mreža. Mnogi na Zapadu sada su uvjereni da internet tehnologija može učiniti ono što je zapravo nezamislivo u autoritarnim državama – da stvori jake opozicijske snage koje mogu doći na vlast ili izborima ili uličnim demonstracijama

Autor ističe kako je ipak nejasno na koji je način je zapravo internet utjecao na revolucionarna gibanja. Mnogi od zapadnih političara koji smatraju da je Twitter odigrao značajnu ulogu, zapravo su taoci hladno ratovskog razmišljanja, poput sociologa Evgenya Morozova koji nedavno objavio knjigu "Net zabluda." Ti političari i dalje vjeruju da je demokracija iza Željezne zavjese bila uvjetovana pristupom besplatnim informacijama.

Ističu da je Sovjetski Savez propao odmah nakon pojave kopirke i faksa i nakon što su informacije počele kružiti bez ograničenja.

Problem je, međutim, da nitko nije dokazao uzročno-posljedičnu povezanost između faks strojeva i sovjetskog kolapsa.

U posljednjih dvadesetak godina proces globalne demokratizacije je zastao. Zapad grozničavo traži novu tehnološku spravu - novi faks stroj – koji bi mogao donjeti slobodu građanima u autoritarnim državama. Mana u ovom razmišljanju je da mnogi autoritarni režimi više ne zabranjuju svojim građanima putovanja u inozemstvo, a ljudi koji žele necenzuirarne informacije obično iznađu način da dođu do njih.

Ipak, vodeći zapadni mediji se ne mogu osloboditi glorifikacije interneta i društvenih mreža kao novih sredstva za jačanje pokreta otpora, piše Soldatov u Moscow Timeu.

Po prirodi sumnjičav Kremlj uvjeren je da je Zapad pronašao društvene mreže kao novi način za ostvarenje svojih interesa što se, kako ističu, moglo vidjeti tokom “obojenih” revolucija sredinom 2000-ih. U ruskom establishmentu se smatra da je Twitter sposoban orkestrirati revolt koji će donjeti promjenu režima.

Reakcije protiv "internet ekstremista"

Štoviše, čak i slabe ili loše organizirane opozicijske snage mogu izazvati promjene, ako u svojim rukama imaju Facebook i Twitter.

FOTOGALERIJA: Revolucija u Egiptu - Mubarak odstupio s vlasti


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je prošlog tjedna u Vladikavkazu:

"Trebamo se suočiti s istinom. Oni su se pripremali ovakav scenarij i za nas, a sada će ga pokušati provesti, što više, upravo tome teže”, rekao je Medvedev.

Reakcija ruskog šefa države pokazuje da Kremlj prijetnju shvaća vrlo ozbiljno. Pitanje je sada kako će vlasti reagirati, ako slični prosvjedi buknu u Rusiji.

Federalna služba sigurosti (FSB) i Ministarstvo unutarnjih poslova su u nekoliko navrata reagirali na način koji oni drže da je najbolji - protiv svakoga korisnika interneta kojeg su identificirali kao "ekstremistu" odmah su i podnijele krivične prijave.

Tako su FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova reagirali na revolucije u Tunisu i Egiptu. Predložili su izmjene i dopune Kaznenog zakona prema kojima su vlasnici on-line socijalne mreže odgovorni za cjelokupan sadržaj objavljen na njihovim web stranicama.

Očigledno, ideja je, ne optužiti osobno vlasnika Facebook ili ruske mreže Vkontakte za ekstremizam, ali ih prisiliti da preuzmu odgovornost za pojedinačne korisnike zahtijevajući da svaki potpisani ugovor sadrži sve osobne pojedinosti korisnika.

Virtualna borba


U isto vrijeme, siloviki (sigurnosna organizacija koju čine uglavnom oficiri bivšeg KGB-a) ne žele pokrenuti vlastite internet stranice u strahu da ne budu otkriveni. Na primjer, kada su ruski hakeri napali stranice estonske vlade na webu u 2007, nije bilo dokaza koji bi mogli optužiti Kremlj, pa su Estonci bili prisiljeni povući optužbe protiv ruske države.

Istodobno ruska predsjednička administracija razbija tradicionalne forme djelovanja. Prije nekoliko godina Kremlj je otvorio svoju "blogersku školu” koju je istina nešto kasnije i zatvorio, ali je to otvorilo vrata sličnim postupcima u drugim ruskim regionalnim centrima.

Ovaj projekt je organizirala Zaklada za djelotvornu politiku, organizacija koju vodi Kremlju bliski politički analitičar Gleb Pavlovsky. Sudeći po tečajevima koje nudi – poput "Baršunaste revolucije : Upozorenje" – sasvim je jasno da organizacija ima jedan cilj – spriječiti “subverzivne akcije” Zapada.

Čelnik političkog odjeljenja Ujedinjene Rusije, Aleksej Chadayev, kontrolira trošenje sredstava kojima se financira “blogerska škola”. U februaru je objavio članak u Nezavisnoj Gazeti, u kojemu je napisao da će izbori za državnu Dumu 2011., biti prvi u povijesti Rusije u kojima će kampanja putem interneta imati istu, ako ne i veću ulogu od kampanje u masovnim madijima.

Kako masovni nemiri i dalje potresaju autoritarne države u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, siloviki traže registraciju korisnika društvenih mreža i čekaju da im “naleti” netko koji će postaviti ekstremističku poruku, dok istodobno Kremlj financira provladine blogere. To će neizbježno biti protumačeno kao nova politička bitka između vlade i oporbe.

U međuvremenu, 40 milijuna korisnika interneta u Rusiji - uglavnom pripadnici srednje klase i najaktivniji dio populacije – su pokazali izuzetno mali interes za ovu političku borbu. To znači će bitka Kremlja da spriječi eventualnu Facebook revoluciju ostati u velikoj mjeri uglavnom virtualna borba.

******
Autor teksta, Andrei Soldatov je sigurnosni analitičar, suator knjige “ Novo plemstvo: Obnova ruske bezjednosne države” i “ Trajna ostavština KGB-a”.
XS
SM
MD
LG