Dostupni linkovi

Plan za Pelješac: Prvo trajekt, pa koridor


Započeti radovi na gradnji mosta, foto: Vojko Bašić/CROPIX
Hrvatska Vlada planira u roku od godinu dana, do hrvatskog ulaska u Europsku uniju, pitanje povezivanja Dubrovnika sa ostatkom države riješiti – ne više pelješkim mostom, ne za sada ni koridorom kroz Neum – nego brzim trajektima kopno – Pelješac.

Uz koridor kroz Neum hrvatska Vlada, pritisnuta rokovima, najavljuje još jedan način povezivanja Dubrovnika sa maticom zemljom - trajekt koji bi povezivao kopno sa poluotokom Pelješcem i išao predviđenom trasom pelješkog mosta.

„Hrvatske ceste projektiraju i jedno i drugo. Znači, imate ideju, nakon toga morate imati realizaciju. Ja se trudim da ideje realiziramo“, istaknuo je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Što se tiče koridora kroz Neum, Hrvatska bi trebala za 10 do 15 dana dobiti očitovanje Europske komisije o prijedlogu koridora koji izrađuju Hrvatske ceste, a što se tiče trajektne linije - ideja je da se do 1. srpnja sljedeće godine, kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, uspostavi brza trajektna linija iz okolice Neuma do Pelješca koja će za sedam minuta dnevno prevoziti i do sedam tisuća vozila.

Na Pelješcu već postoji pristanište, a na kopnu bi se trebalo napraviti lučicu i nešto pristupnih cesta, jer je nešto već izgrađeno.Radi što kvalitetnijeg povezivanja i efikasnijeg prijevoza, Jadrolinija će naručiti četiri trajekta s modernom opremom, a ministar očekuje da će bar jedan biti izgrađen u sljedećih 12 mjeseci. Iako će nabava brodova ići na javni natječaj, ministar se nada da će ih dobiti domaći brodogaditelji, a predsjednik uprave Jadrolinije Slavko Lončar objašnjava o kakvim se brodovima radi.

„Ravnopravno vozi u oba pravca, znači – ne okreće se, ima izvanredna manevarska svojstva, širinu rampe toliko da se paralelno mogu ukrcavati i iskrcavati 4 automobila“, navodi Lončar.

Za HDZ je to definitivni dokaz da se odustaje od pelješkog mosta, što oni nikako ne mogu prihvatiti.

„Građani Dubrovačko-neretvanske županije ogorčeni su, jer su uvjereni da je povezivanje dva odvojena dijela teritorija moguće i nužno izvesti jedino dovršenjem izgradnje pelješkog mosta“, kaže HDZ-ov dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Najjeftinija opcija sa brzim rezultatima

Premijer Zoran Milanović takve je izjave i najave javnih prosvjeda nazvao – huškanjem.

„Ako nam ne možete pomoći da riješimo probleme na kojima aktivno radimo, onda nemojte uznemiravati ljude, nemojte govoriti neistine, nemojte se baviti onime čime se niste uspjeli baviti zadnjih pet godina, jer to je nepošteno! To je vrlo delikatno pitanje – treba uskladiti i Europsku komisiju, i države članice, i susjednu Bosnu i Hercegovinu o čijem teritoriju se radi! Na tome se radi, a prije se nije radilo!“ naglasio je premijer Milanović.
Zoran Milanović
Zoran Milanović

Inače, trajekt kao moguće rješenje spomenuo je još pred 5-6 godina šef Zavoda za prometno planiranje zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić, koji za RSE objašnjava zašto je mislio da je ta opcija najbolja.

„Najbolja je zato što je najjeftinija, što brzo donosi rezultate, što povezuje i Korčulu i Pelješac sa kopnom, što u ovom trenutku kada nam je najpotrebnije zaobilazi granicu da poveže Dubrovnik sa Hrvatskom bez da 4 puta morate pokazivati putovnicu kada prelazite iz BiH u Hrvatsku i obrnuto. S druge strane, to je vrlo efikasno rješenje“, ocjenjuje Dadić.

Po njegovoj ocjeni, ako se uspostavi trajektna linija kopno - Pelješac, moći će se smirenije pregovarati sa Bosnom i Hercegovinom oko koridora kroz Neum.

„Ako ne budemo imali trajektnu luku, bojim se da će opet iskrsnuti nekakvi problemi ucjena, protuusluga za luku Ploče ili tko zna što drugo. Znači, da možemo u miru raditi. A sa druge strane i most nas je dijelio od Bosne i Hercegovine, jer – koliko god mi most napravili visoko, Bosna i Hercegovina je tražila da bude viši, i uvijek su bile neke smetnje“, naveo je on.
XS
SM
MD
LG