Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH usvojilo Plan povratka bh. državljana iz Sirije i Iraka


Al Hol kamp u Siriji
Al Hol kamp u Siriji

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je u četvrtak, 25. augusta Plan povratka bh. državljana iz Sirije i Iraka

Plan i program izradio je Koordinacijski tim koji je okupio predstavnike nadležnih institucija i agencija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopštenju za javnost iz ove institucije, planom repatrijacije uređuju se pitanja sigurnog, humanog i kontrolisanog povratka državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije i Iraka, sigurnosne provjere, identifikacije i državljanstva osoba uključenih u repatrijaciju, pružanje diplomatsko-konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima BiH.

Dodaje se da program sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere sigurnosti, mjere zdravstvene i socijalne zaštite, osiguravanje pristupa obrazovanju, ekonomskoj podršci i zapošljavanju, pravnu pomoć u lokalnoj zajednici i druge potrebne mjere.

Sredstva za realizaciju ovog plana i programa biće osigurana iz budžetskih sredstava i donatorskih sredstava.

RSE ima podatak da je nešto više od stotinu državljana Bosne i Hercegovine u kampovima ili zatvorima u Siriji, bez naznake kad bi mogli biti vraćeni.

Zvaničan broj nadležno ministarstvo nije objavilo, ali je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u maju 2022. na sastanku Međunarodne koalicije za borbu protiv "Islamske države" u Maroku kazala da se 140 državljana BiH nalazi u Siriji, te da planovi za njihovu repatrijaciju "još uvijek nisu napravljeni".

XS
SM
MD
LG