Dostupni linkovi

Plakatima protiv netolerancije


Izložba plakata u Zagrebu bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to da ima više razloga za toleranciju, nego za netoleranciju

U Zagrebu je na dvije otvorene lokacije postavljena izložba plakata „Tolerancija“ po koncepciji ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića. Izložba je podsjetnik da ima mnogo više razloga za toleranciju, nego netoleranciju, jer se svi u 90 posto podudaramo, poručio je autor Mirko Ilić.

Tolerancija na mnogo jezika i nekoliko pisama, tolerancija kao univerzalna poruka, ili kao konkretan stav, kao u slučaju poljskog plakata s tekstom „moje tijelo – moj izbor“, gdje se reagira na val neokonzervativizma u Poljskoj, ili u slučaju plakata mađarskog autora koji prikazuje konture odrasle osobe s djetetom, a na plakatu su nabacani pečati sa datumom, kao u pasošu, gdje se reagira na nedostatak solidarnosti i tolerancije mađarskih vlasti u izbjegličkoj krizi. Izložba je do sada održana na petnaestak lokacija u desetak država, autori su većinom dizajneri svjetskog glasa koji su na poziv zagrebačkog ilustratora i dizajnera s newyorškom adresom Mirka Ilića napravili plakat na tu temu. Mirko Ilić za naš program pojašnjava njihov i svoj motiv:

Vi se ne morate slagati sa gay osobama ili sa izbjeglicama, ali to nije razlog da ih se mrzi: Mirko Ilić
Vi se ne morate slagati sa gay osobama ili sa izbjeglicama, ali to nije razlog da ih se mrzi: Mirko Ilić

„Tolerancija je izuzetno važna. Poziv na toleranciju je vrlo jednostavan – nitko od vas ne traži da nekoga volite, nego vas samo traži da ga ne mrzite. To je sve. Vi se ne morate slagati sa gay osobama ili sa izbjeglicama, ali to nije razlog da ih se mrzi. To je ta razlika između podržavanja i nepodržavanja, toga da ste agresivni prema nekome samo zato što je drugačije boje kože, drugačije seksualne orijentacije, što je rođen u drugoj državi…“

Odnosno, kako je naveo u popratnom materijalu, tri od četiri najčešća razloga za netoleranciju – pripadanje “pogrešnom” plemenu, “pogrešna” boja kože, “pogrešna” seksualna orijentacija i“pogrešna” religija uzrokovana su rođenjem , i za njih nismo odgovorni. „Osim toga, ove tri “pogrešne” stvari čine maksimalno 10% naših razlika, u ostalih 90% smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to," poručuje autor izložbe Ilić.

Plakati su postavljeni pred Muzejom suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu i pred Školom primijenjene umjetnosti u središtu Zagreba. „Nimalo slučajno, ne u instituciji, već izvan nje, u prostoru kojim svakoga dana prolazi mnogo ljudi,“ naglašava naš sugovornik.

„Ni mene, ni ove dizajnere koji su dovoljno etablirani da im ne treba da su ponovo u nekoj instituciji, nekom muzeju tako nešto ne zanima, jer je i publika u njima uvijek jedna te ista. Svi mi želimo dodirnuti, dotaknuti ljude koji to inače ne bi pogledali ili primijetili, ali hoće kada prolaze pokraj toga na ulici.“

Plakat Dejana Kršića
Plakat Dejana Kršića

Izložba se dopunjuje od jednog do drugog gostovanja, a za ovu zagrebačku izložbu plakat je napravio zagrebački dizajner Dejan Kršić.

„I sada će taj plakat putovati sa svim ostalim plakatima. Zašto to radim? Zato što dizajner iz ove sredine zna više o problemima iz ove sredine, pa će se njegov poster tolerancije možda više dodirivati lokalnih problema ili lokalnih nedostataka tolerancije.“

Drugi hrvatski autor zastupljenu ovoj putujućoj izložbi Boris Bućan je u posebnoj poruci pročitanoj na otvorenju zamolio svijet da utječe da se iz turskog zatvora pusti slikaricu Zehru Dogan, „krivu“ što je po fotografiji turskih tenkova u novinama napravila sliku na kojoj je tenkove pretvorila u škorpione.

Organizatori zagrebačke izložbe su Mirko Ilić, Udruga bivših učenika zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, kamo je i on išao i sama Škola, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti unutar partnerskog projekta Runaway Art, kojeg financira švicarska fondacija Art Mentor iz Luzerna.

Izložba je već gostovala u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu i Podgorici.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG