Dostupni linkovi

Plaćene ubice progonile čovjeka koji je razotkrio krijumčarenje u Kirgistanu


Godišnjica ubistva Airekena Saimatija. Ilustracija

Pišu: RFE/RL, OCCRP, Kloop i Bellingcat

Tačno prije godinu dana ove nedjelje, Aierken Saimaiti, koji je priznao da je bio profesionalni perač novca, ubijen je iz vatrenog oružja u istanbulskom kafiću, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Turska policija je kao motiv zločina navela vjerski ekstremizam. Dvojicu od četvorice navodnih ubica, koji ostaju u pritvoru do suđenja, policija je opisala kao islamističke militante koji su rekli da su ubili Saimaitija jer "on nije bio musliman".

Već je bilo dovoljno razloga za sumnja da to nije cijela priča.

Prije pucnjave, 37-godišnji Ujgur kineskog porijekla, pružio je novinarima niz zapisa koji svjedoče o njegovoj ulozi u usmjeravanju stotina miliona dolara iz Kirgistana u tajni krijumčarski sindikat.

Aierken Saimaiti
Aierken Saimaiti

Istraga koje su sproveli kirgistanski servis RFE/RL, Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i kirgistanski portal Kloop, implicira da su u srcu korupcije koju je Saimaiti otkrio bili Raimbek Matraimov, bivši zamjenik šefa carine te zemlje, i Habibula Abdukadir, tajkun s kojim je poslovao.

Priče su pokrenule antikorupcijske proteste u Kirgistanu i u konačnici pridonijele narodnom ustanku nakon prošlomjesečnih parlamentarnih izbora.

Prije njegovog ubistva, prestrašeni Saimaiti rekao je novinarima da je upozoren da više ne odaje Matraimove tajne. "Ako ih podijeliš, ubit ćemo vas", prisjetio se upućenih riječi.

Sada turski policijski dokumenti koji su procurili do novinara, uključujući izjavu Saimaitijeve udovice i transkripte ispitivanja njegovih navodnih ubica, nude dodatne detalje koji bacaju ozbiljnu sumnju na priču o ekstremizmu.

Prema tvrdnjama čovjeka koji je povukao obarač, njega je angažovao militant da po ugovoru izvrši ubistvo. Plaćeni ubica je rekao da mu je ovaj čovjek dao vjerski izgovor. No, dokumenti pokazuju da je samo dan nakon ubistva Saimaitijeva supruga Vufuli Bumailijamu istakla Matraimova i Abdukadira, muškarce čije je poslove njen suprug otkrio novinarima, kao organizatore ubistva.

"Rekao mi je da ako mu se nešto dogodi, trebala bih sve ispričati policiji i da će ga ti ljudi ubiti", rekla je Bumailijamu.

Raimbek Matraimov (Kirgiskstanski servis RSE)
Raimbek Matraimov (Kirgiskstanski servis RSE)

Nejasno je u kojoj je mjeri turska policija slijedila ove tragove ili da li ih još uvijek slijedi. Zapisi pokazuju da je policija pitala navodnog plaćenog ubicu za Abdukadira, ali on je rekao da ga ne poznaje.

Kad su novinari došli do nje, Bumailijamu nije porekla vjerodostojnost njenog iskaza, ali je odbila komentarisati izjave o Matraimovu ili Abdukadiru. Ni Abdukadir ni turska policija nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

U e-mejlu novinarima Matraimov je rekao da "nema nikakve veze" sa Saimaitijevom smrću uz tvrdnje da je turska policija već privela odgovorne pred lice pravde, iako nema naznaka da je održano suđenje. Također je tvrdio da, iako je posjetio Istanbul nakon ubistva, turska policija ga nikada nije ispitala.

Provjera procurjelih dokumenata

Dokumenti turske policije na kojima se temelji ova priča anonimno su procurjeli do novinara, iako je nekoliko njih početkom oktobra objavljeno u Fejsbuk (Facebook) grupi fokusiranoj na Kirgistan.

Iako turska policija nije odgovarala na upite o dokumentima, novinari su mogli samostalno provjeriti veliki dio informacija koje dokumenti sadrže.

Izvještaj o istrazi ubistva Saimaitija koji je u martu objavila istanbulska policijska uprava podudara se s detaljima u procurjelim dokumentima, uključujući dva identična citata.

U tom se izvještaju Bumailijamu citira kako svjedoči da je njen ubijeni suprug "imao problema" s dvojicom muškaraca, od kojih je jedan na "višem položaju" u Kirgistanu, iako Matraimova ne spominje imenom.

Drugi izvještaj koje je objavila kirgiska parlamentarna komisija sazvana radi ispitivanja okolnosti Saimaitijeva ubistva pruža daljnje dokaze o autentičnosti procurjelih zapisa. Izvještaj se poziva na svjedočenja četvorice osumnjičenih koje je komisija dobila od turske policije - i brojni ključni detalji podudaraju se s procurjelim zapisima.

Izvještaj nije upleo Matraimova ili Abdukadira u ubistvo, a kritičari su optužili komisiju za ispiranje Matraimove uloge u korupcijskim shemama. Nije jasno jesu li njeni članovi imali pristup svjedočenju Saimaitijeve supruge.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kirgistana sugerisao je u junu da Turska zadržava "potpune informacije" o istrazi ubistva.

Čovjek po imenu Adem

Na dan 12. novembra 2019., manje od 48 sati nakon Saimaitijevog ubistva, policija u gradu Adani na jugu Turske saopštila je da su dvojica muškaraca identificirani kao državljani Kirgistana, Husejin Ahmetalijev i Abdulah Enver, koji je ujedno i sirijski državljanin, uhapšeni zbog sumnje za učešće u ubistvu.

Kirgistanska vlada porekla je da su Ahmetalijev i Enver državljani Kirgistana.

Trojica muškaraca privedena su tokom pokušaja prelaska granice sa Sirijom, objavila je policija. Četvrti osumnjičeni kasnije je uhapšen nakon što je u njegovom domu navodno pronađeno oružje kojim je počinjeno ubistvo.

U naknadnom intervjuu za kirgistanski servis RSE, lokalno poznat kao Radio Azatik, Adnan Kilic, u to vrijeme visoki policijski zvaničnik u Adani, rekao je da su Ahmetalijev i Enver imali veze s militantnim islamskim grupama u Siriji. Također je rekao novinarima da je navodni motiv Saimaitijevog ubistva: žrtvin nedostatak pobožnosti.

"Tokom ispitivanja rekli su da su [Saimaitija] ubili jer nije bio musliman", rekao je Kilic.

No, prema vlastitom svjedočenju, optuženi ubica nije poznavao Saimaitija i jednostavno je izvršavao plaćenički ugovor. Navodni vjerski motiv, kako su rekli, dao im je militant sa sjedištem u Siriji po imenu "Adem", kojeg su opisali kao organizatora akcije.

"Kada sam pitao zašto ga trebamo ubiti, [Adem] je rekao:" On nije musliman, on je nevjernik, njegovo ubistvo je neophodno ", rekao je Enver, optuženi plaćeni ubica, za tursku policiju.

Rekao je da je Adem igrao aktivnu ulogu u organizaciji ubistva, od finansija do koordinisanja vožnje taksijem, te da mu je Adem naložio da otputuje u Istanbul kako bi se sastao s Ahmetalijevim, drugim plaćenikom. Adem je također dostavio Saimaitijevu fotografiju, adresu i broj registarske tablice, kao i 1.500 dolara "za put", rekao je Enver. Adem je također obećao dvojici muškaraca po 50.000 dolara za izvršenje posla.

Novinari nisu uspjeli utvrditi pravi Ademov identitet. Enver ga je opisao kao državljanina Uzbekistana, starog oko 28 godina, uredno obrijanog i tamne puti. Činilo se da je Adem finansijski dobrostojeći te da je imao ženu i najmanje jedno dijete.

Enver je rekao policiji da je Adema upoznao u militantnom kampu za obuku u Siriji koji je vodila grupa ‘Katiba al-Tawhid wal-Jihad’ (Brigada monoteizma i Svetog rata). Sastavljena prvenstveno od Uzbeka i muškaraca iz drugih centralnoazijskih zemalja, organizacija se prethodno obvezala na vjernost Al-Nusra Frontu, sirijskoj podružnici Al-Kaide.

Enver je Adema opisao kao "administrativnog menadžera" s terorističkom grupom, koji rješava probleme poput kupovine hrane, pića i vatrenog oružja. Enver je rekao da je i sam proveo oko pet godina s grupom u Siriji, prolazeći oružanu obuku.

Oška veza

Vođa Brigade monoteizma i Svetog rata bio je Sirodžidin Muhtarov, 30-godišnjak rodom iz Kirgistana poznat i kao Abu Saloh koji je optužen za planiranje dva teroristička napada: samoubilačkog bombaškog napada u avgustu 2016. na kinesku ambasadu u Biškeku i bombaški napad na podzemnu željeznicu u aprilu 2017. u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Muhtarov potiče iz sela Kašgar-Kjštak u distriktu Kara-Suu u kirgistanskom region Oš, koje je dugo bilo uporište porodice Matraimov. (Jedan od ostalih optuženih učesnika za ubistvo Saimaitija, Ahmetalijev, također je iz Oša, prema njegovom svjedočenju.)

Muhtarov je odstupio s čelnika grupe 2019. godine, navodi se u dokumentu Vijeća sigurnosti UN-a.

Ubistvo

Enver je rekao da je u Istanbul stigao tri sedmice prije nego što je ubio Saimaitija, te da je po njegovom dolasku njegov navodni saučesnik Ahmetalijev već imao informacije o meti.

Rekao je da su pratili Saimaitijeva kretanja oko dvije sedmice.

Par je prekinuo početni pokušaj atentata jer su se uplašili, svjedočio je Enver. Nakon tog incidenta, rekao je, pozvali su Adema da mu kažu šta se dogodilo.

"Rekao je: ‘Upucajte da. Ako ne pucate, vratite novac i novac koji je potrošen na vas’. A mi smo odgovorili: ‘U redu, ubit ćemo ga.’"

Navečer 10. novembra 2019. pratili su Saimaitija do hotela Kunlun, gdje je sjedio u kafiću na otvorenom s dva prijatelja, od kojih je jedan bio vlasnik hotela.

Enverov je zadatak bio da puca, dok ga je Ahmetalijev čekao u automobilu za bijeg. Prema Enverovom iskazu, još jednom je imao nedoumica, ali odlučio je da nastavi.

Na snimkama sigurnosnih kamera se vidi da je Enver oko 20 sati sišao niz stepenice do kafića u kojem je sjedio Saimaiti, da podiže oružje i puca nekoliko puta. Zatim trči natrag uz stepenice i ulazi u crno vozilo koje ubrzava.

Prvi koji su prišli Aierkenu Saimaitiju nakon što je 10. novembra 2019. ustrijeljen ispred hotela u Istanbulu. (Foto: Agencija Dogar Haber)
Prvi koji su prišli Aierkenu Saimaitiju nakon što je 10. novembra 2019. ustrijeljen ispred hotela u Istanbulu. (Foto: Agencija Dogar Haber)

"Ne mogu se sjetiti koliko sam puta pucao u njega", rekao je Enver policiji.

Šta je Saimaiti znao

Ako je Enverov vremenski okvir tačan, posljednji sastanak Saimaitija s novinarima, krajem oktobra 2019., dogodio se baš kad su mu njegovi atentatori ušli u trag.

Na sastanku, koji se održao u luksuznom istanbulskom hotelu Ciragan Palace Kempinski, predao je još jednu hrpu dokumenata koji su potvrdili ono što je govorio već neko vrijeme. Pokazali su kako je u ime svog poslodavca Abdukadira slao novac na odredišta širom svijeta, koristeći se lažnim zahtjevima da bi prikrio nezakonitu prirodu prihoda – za što je rekao da uključuje mito Matraimovu.

Nije se pojavio na sljedećem sastanku, na kojem je obećao pružiti više dokumenata koji će dodatno upetljati Matraimova. U početku nije dao objašnjenje za svoju odsutnost. Kasnije je rekao da se previše uplašio da bi nastavio i da su prijetnje protiv njega postajale sve veće. Prije nego što je ubijen, Saimaiti se nije ponovno susreo s novinarima, iako je održavao kontakt i nastavio davati druge informacije.

Matraimov i Saimaiti

U e-mejl poruci novinarima, Matraimov je porekao da je ikad imao bilo kakve "finansijske ili druge kontakte s Aierkenom Saimaitijem".

"Umoran sam od ponavljanja da nisam imao nikakve veze sa subjektima vaše istrage", napisao je.

Prethodna istraživanja u ovoj seriji pokazala su da su među dokumentima koje je Saimaiti dostavio novinarima bila finansijski izvještaji i evidencija o deviznim transferima koji svjedoče o stotinama hiljada dolara koji su pristizali u fondaciju porodice Matraimov i plaćanja za luksuzne nekretnine.

U svom svjedočenju turskoj policiji, Saimaitijeva udovica Bumailijamu se prisjetila prethodne godine kao razdoblja sve većeg pritiska na njenog supruga.

Prema njenim riječima, Matraimov i Abdukadir su "cijelo vrijeme prijetili smrću mom suprugu" zbog finansijskog spora.

Ranije te godine, Saimaiti je predao početnu tranšu finansijskih dokumenata novinaru s Radio Azatika, koji je objavio početnu istragu u maju 2019.

"Nakon intervjua", kazala je Bumailijamu policiji, "prijetnje su se povećavale."

Također je tvrdila da Matraimov i Abdukadir stoje "iza" ubistva prijatelja njenog supruga, čiji je leš pretučen i svezan pronađen u prtljažniku njegovog automobila na biškekovskom međunarodnom aerodromu Manas, tri sedmice prije Saimaitijeva ubistva.

‘Vrlo bliski prijatelji’

Kad je spominjala Matraimova i Abdukadira, Saimaitijeva udovica nije koristila njihova pravna imena.

Matraimova je nazivala "Rahimom", turskim prikazom skraćene verzije njegovog imena, i pogrešno ga je nazvala kirgistanskim "ministrom carine u to vrijeme". (Matraimov je zapravo bio zamjenik šefa carine od 2015. do 2017.)

U transkriptu njenog saslušanja, Abdukadira naziva "Ebibullah Abdulkadar Pehlivan" - moguće pogrešno napisana verzija Abdukadirovog imena koja je sadržavala tursku verziju riječi "Palvan", koja se često koristi kao prezime njegove porodice. (Poznato je da Abdukadirovi neposredni rođaci koriste nekoliko prezimena, uključujući Hadeer, Palvan i Aibibula.)

Kako god se referirala na dvojicu muškaraca, činilo se da je dobro znala prirodu muževa posla s njima.

Opisala je dvojicu muškaraca kao "vrlo bliske prijatelje i poslovne partnere", kao i "vlasnike kargo kompanija u Kirgistanu".

"Moj je suprug obavljao novčane transfere tih ljudi za Dubai, Njemačku, Veliku Britaniju i Ameriku", rekla je policiji.

Iako Bumailijamu tokom saslušanja koje je procurilo do novinara nije navela ime prijatelja koji je ubijen, očito je mislila na slučaj Husana Kerimova, 39-godišnjeg taksistu koji je radio kao Saimaitijev kurir.

Kerimov je redovno dopremao velike svote novca u svojoj ručnoj prtljazi na letovima iz Kirgistana u Tursku, rekao je Saimaiti novinarima. U noći kada je kurir nestao, trebao je dostaviti 1,6 miliona dolara u gotovini Saimaitiju u Istanbulu, ali nikada nije stigao. Kirgistanske vlasti optužile su četvoricu muškaraca u vezi s Kerimovim ubistvom, uključujući dvojicu muškaraca rođenih u Ošu koji su i dalje na slobodi, navodi se u izvještaju kirgiske parlamentarne komisije objavljenom u junu.

"Osoba, koja je bila prijatelj mog supruga i koji je odnio naš novac u Tursku, ubijena je i naš novac je ukraden na aerodromu", rekla je Saimaitijeva supruga turskoj policiji.

"Moj suprug je također rekao da iza toga stoje dvoje ljudi", dodala je, misleći na Matraimova i Abdukadira.

U svom e-mejlu novinarima Matraimov je porekao bilo kakvu umiješanost u Kerimovu smrt, rekavši da je za njegovo ime saznao tek iz vijesti.

Kao što je izviješteno u prethodnom istraživanju u ovoj seriji, kada su kuriri poput Kerimova donosili gotovinu u Istanbul za Saimaitija, ponekad su navodili da ona pripada Abdukadirovoj firmi pod nazivom ‘Palvan Insaat Turizm Lojistik Sanayi Ticaret Limited’.

Fotografiju koju je dostavio Saimaiti - velika količina američkih dolara u pripremi za prvoez jednim od njegovih kurira za keš.
Fotografiju koju je dostavio Saimaiti - velika količina američkih dolara u pripremi za prvoez jednim od njegovih kurira za keš.

U roku od nekoliko sedmica nakon što je istanbulska policija objavila sažetak istrage o Saimaitiju, ova je firma donirala gotovo 170.000 američkih dolara za kampanju koju je pokrenuo predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) za pomoć građanima tokom krize s korona virusom. Firma je na kraju postala jedan od glavnih donatora kampanje.

Tursko Ministarstvo za porodicu, rad i socijalne usluge, koje nadzire dobrotvornu kampanju, nije odgovorilo na zahtjev za komentarom na donaciju Abdukadirove firme i kakva je analiza poslovanja, ako je postojala, provedena u vezi s firmom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG