Dostupni linkovi

Plaćen satelit, dobijeni špijunski snimci i letelice


Snimak zvaničnog sajta kompanije Image Sat International NV
Snimak zvaničnog sajta kompanije Image Sat International NV
Umesto 40 miliona evra Srbija ce izraelskoj kompaniji “Image Sat International NV” uplatiti 27,8 miliona. Istovremeno ta kompanija će Srbiji isporučiti 500 špijunskih snimaka značajnih za srpske bezbednosne službe, kao i tri bespilotne letelice.

Ovakvim dogovorom okončan je višegodišnji spor Srbije i Izraela oko korišćenja špijunskog satelita, što je navodno potpisao raniji ministar odbrane, a nova Vlada odbila da po ugovoru postupi. Afera “Satelit” time je rešena na nivou dve države, dok je u Srbiji prepuštena sudovima koji bi trebalo da utvrde ko su odogovni, te da ih kazni.

Po rečima pomoćnika ministra inostranih poslova, koji je ovog puta insistirao da bude predstavljen kao glavni pregovarač Vlade Srbije sa izraelskom kompanijom, Borka Stefanovića pregovori su trajali mesecima, vođeni su uglavnom u Beogradu i bili su izrazito teški. U skladu sa onim što je dogovoreno uskoro u Srbiju stižu tri dirižabla.

“Pošto vidim da je to iz nekog razloga nejasno, objasniću. U pitanju su najsavremenije bespilotne letelice. Dirižabl je poseban tip balona. Dakle to su osmatrački bespilotni baloni koji se nalaze na visokoj poziciji i odatle mogu da snimaju određene skupove, teren koji je nepristpačan, graničnu liniju, sportski događaj visokog rizika i tako dalje. To je oprema koja će u znatnoj meri da pomogne našim službama bezbednosti i našoj odbrani i čini mi se da će omogućiti jednu bolju situaciju na nekim delovima naše teritorije gde, što iz geografskih, što iz političkih, što iz bezbednosnih razloga, nije baš preporučljivo ljudskim faktorom nadzirati situaciju”, kazao je Stefanović.

Dva dirižabla pripašće srpskoj policiji, a jedan Ministarstvu odbrane. U tom paketu, na poklon, kako je rekao Stefanović, “Image sat” ustupa Srbiji i 500 satelitskih snimaka.

“To nisu snimci od pre neku godinu. Snimci će biti dati u sadašnjem vremenu i biće davani u naredne dve godine po potrebama i na području koje mi iskažemo”, naveo je on.

Pojednostavljeno govoreći Izraelci časte Srbiju bespilotnim letelicama i snimcima koje su građani u najmanju ruku preplatili. Pronađeno rešenje ipak je spasonosno, uverava Stefanović.

“Ne treba da vam objašnjavam kako bi to izgledalo kada vi sedenete u avion JAT-a i odletite recimo u London ili Beč, sletite na pistu, izađete iz aviona, a avion izađe iz našeg vlasništva. I nikad više se ne vrati”,
objašnjava Stefanović.

Bez hepienda

Shodno međunarodnim sudskim odlukama, zbog spora sa “Image sat-om” bilo je moguće i oduzimanje imovine Srbije. Prisustvujemo završnici koja nije hepiend, podvlači vojni analitičar Aleksandar Radić.
Aleksandar Radić, Foto: Vesna Anđić

“Reč je o gomili vrlo neobičnih poteza od strane ministarstva, zatim Vrhovnog saveta odbrane. Reč je o jednom nizu nesnalaženja. i na kraju zista je svaki cent koji srpski narod treba da plati za tako nešto skandalozan”,
smatra Radić.

Ko je kriv za aferu “Satelit”? U vlasti, u medijima i u stručnoj javnosti samo jedno ime se najčešće spominje. Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić – onaj koji je u hotelskoj sobi u Parizu, kako se tvrdi, potpisao ugovor o korišćenju satelita, preko kog je navodno Srbija trebalo da kontroliše teritoriju Kosova. U izjavi za RSE on demantuje i na pitanje šta je potpisano u Parizu odgovara:

“Tamo je potpisan nacrt ugovora koji je trebalo nakon toga da se preda ‘Jugoimportu’ i da ‘Jugoimport’ u ime države pregovara sa Izraelcima o nabavci tog satelita”.

Davinić podvlači da bi i danas doneo istu odluku kao i da ne oseća ličnu odgovornost.

“Ne mogu da osećam bilo kakvu odgovornost. Nisam ja donosio odluku da idemo u pregovore o tome samostalno. Međutim, ja na sudu hoću da dokažem da taj ugovor nikada nije potpisan. A inače ću vam odmah reći: odluku o nabavci satelita nisam doneo ja. Potrebu za takvom tehnologijom ustanovio je najviši državne zajednice Savet ministara u čemu je podršku dao i Vrhovni savet odbrane. Ta potreba je postojala. i ja danas kada bi bio u situaciji da odlučujem da li nam tako nešto treba ili ne, ja bih i dalje doneo istu odluku – da nam takva tehnologija treba i da bi ona bila korisna ne samo za vojne nego i za civilne svrhe. Ali dobro, ta vremena su prošla. Mi smo očigledno sada u situaciji da branimo Kosovo nekim drugim sredstvima”, kazao je Davinić.

Besmisleno trošenje toliko potrebnog novca – upravo je tako afera “Satelit” doživljavana u javnosti. Narodni poslanik Žarko Korać u novogodišnjem intervjuu za RSE kaže kako se i dalje pokušava da se taj slučaj skloni od očiju javnosti.

“Vidimo velike naslove da je Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva inostranih poslova a i, što je zanimljivo, još uvek šef kabineta Vuka Jeremića (njegovog pretpostavljam bivšeg prijatelja) uspeo trijumfalno da smanji ratu koju moramo Izraelcima da platimo za satelit koji nikada nije upotrebljen. Pazite trijumfa! Evo ja ću vašim slušaocima navesti jedan primer – studenti koji su nekoliko dana spavali na minus pet ispred Vlade Srbije. Sve to što su studenti tražili je koštalo Srbiju odnosno Beogradski univerzitet oko pet miliona evra”, kazao je Korać.

Tužilaštvo u Beogradu podiglno je optužnicu protiv Prvoslava Davinića zbog zloupotrebe službenog položaja. Ovaj, pak, redovno za poziciju u kojoj se našao optužuje lidera partije u kojoj je nekada bio G-17 plus - Mlađana Dinkića, i ponvalja da u njegovu korist govore i izjave nekadašnjeg predsenica Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića. Maroviću, pak, podsećanja aferi “Satelit” u danima kada se povlači sa vicepremijerske pozicije u Crnoj Gori, dok mu je brat pritvoren zbog sumnjivih radnji u Budvi, teško da mogu prijati.
XS
SM
MD
LG