Dostupni linkovi

Placebo efekt i u kičmi pacijenta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priredila: Dinka Jurković

U medicini postoje slučajevi kada ljekari svjesno liječe pacijente lažnim lijekovima. Daju im, naime, tabletu koja nema nikakvih svojstava i koja najčešće sadrži običnu destiliranu vodu ili šećer.

Ali kako pacijent misli da je dobio lijek on psihološki reagira, očekuje da će mu tableta pomoći, šalje signal svom mozgu o tom očekivanju i kao efekt se pokazuje zaista smanjenja bol.

Što je očekivanje veće to su šanse da bol bude manja također veća. To je u medicini poznati Placebo efekt, koji je posebno efektan u slučajevima teške depresije i velikih bolova.

Najnovija istraživanja otkrivaju da Placibo efekt nije posljedica samo psihološke reakcije pacijenata nego da ima i fizičku, dakle opipljivu, mjerljivu pozadinu.

Naime, njemački naučnici su objavili dokaze da Placebo efekt nije samo u mozgu pacijenta nego i u njegovoj kičmi. Tako, kada pacijent počinje vjerovati da se bol smanjuje, signal stiže u kičmu točno u predio koji ljekari nazivaju ¨leđni rog¨ čime se sugerira da Placebo efekt nema svoj uzrok samo u našem psihološkom stanju nego da je za to vezan i biološki proces.

Njemački naučnici su ovu tezu dokazivali upotrebljavajući digitalnu tehnologiju putem koje su analizirali snimke koje je modem slao iz predjela kičme, preciznije iz predjela ¨leđnog roga¨.

Falk Elppert iz Medicinskog centra u Hamburgu je sa kolegama upotrebljavao magnetsku rezonancu i pronašao da se biološki proces događa, kako kaže ”u vrlo ranoj fazi nervnog sistema”. Za pokus su uzeli 15-oricu zdravih muškaraca, proizveli su bolnu toplotu u njihovim rukama i zatim ih tretirali lažnim lijekovima.

Kičma je reagirala i bol je smanjena. Instrumenti su pokazali da je aktivnost nekih živaca bitno smanjena čim su pacijenti pomislili da su dobili tablete anestetika.

Do danas su ljekari smatrali da je Placebo efekt isključivo vezan za psihološko djelovanje organizma. Ovo njemačko istraživanje otvara vrata medicini da postane bitno efikasnija u tretmanu raznih vrsta boli uključujući čak i onu bol koja ima kronični karakter.
XS
SM
MD
LG