Dostupni linkovi

Rusko pivo 'Novičok' razljutilo pivopije


Pivo " Novičok" u baru u Minsku.

Situacija u vezi s pivom u Belorusiji dosegla je tačku ključanja nakon što je rusko pivo, nazvano po nervnom agensu za koga su britanske vlasti rekle da je iskorišćeno za trovanje bivšeg ruskog špijuna, stiglo na rafove u Minsku, piše Radio Slobodna Evropa.

Domaće pivo "Novičok“ koje je proizvedeno u Rusiji primljeno je sa gorčinom od nekih u beloruskoj prestonici koji kritikuju kreatore za ismejavanje slučaja trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke, Julije u martu u južnom engleskom gradu Salisberiju.

Poslednjih nekoliko dana među korisnicima društvenih mreža u Belorusiji se razvila rasprava nakon što je bloger 8. jula objavio fotografiju boce tog piva iz bara u Minsku gde ono može da se kupi.

Fotografija je objavljena na Facebooku istog dana kada je britanska policija saopštila da je Don Stardžes (Dawn Sturgess) 44-godišnja majka troje dece, umrla u bolnici nakon što je izložena novičoku u Amesburiju, gradu udaljenom manje od 20 kilometara od Salisberija.

"Ovo nije najniža tačka ljigavaca, ali zašto u Minsku?" napisao je na Facebooku 40-godišnji bloger, beloruski programer koji piše pod pseudonimom Rađeš Čou (Radjesh Chou).

Beloruski korisnici društenih mreža u naredna dva dana uputili su niz uvreda proizvođaču piva, pivari Aljaska koja se nalazi u ruskom gradu Balašiha, oko 20 kilometara istočno od Moskve, iako je firma pronašla i one koji ih podržavaju.

Pivo je jedno od mnogobrojnih proizvoda pod imenom Novičok - uključujući majice i suncokretovo ulje - koje su lansirane u Rusiji od trovanja Skripaljevih, koji su na kraju preživeli.

Mračno ironično reklamiranje ove robe je u skladu sa tonom koji su ruski zvaničnici usvojili u javnom odbacivanju britanskih optužbi da je Moskva odgovorna za trovanje nervnim agensima.

U skladu sa kritikom pivare Aljaska koje su uputili korisnici društvenih mreža u Belorusiji, popularni nezavisni web sajt u bivšoj sovjetskoj republici predložio je bojkot.

"Glasajte sa svojim rubljama i držite se dalje od mesta gde se takva prljavština prodaje," piše novinski portal BI24.org.

U tekstu se predlaže da beloruske vlasti treba da istraže da li je pivo u skladu sa zakonima o uvezenom alkoholu.

Pivara Aljaska je odgovorila na kritike svog piva "Novičok" u Belorusiji, napisavši post na Instagramu - koji je od tada uklonjen - da je "ironija" u imenu pića bila "prikladna".

"Verujemo da Rusija nema nikakve veze sa "ubistvima" u Velikoj Britaniji. Verujemo da je novičok lažiran od strane zapadnih medija," navodi se u saopštenju i dodaje da "živimo u slobodnoj zemlji i dozvoljeno nam je da ismevamo politiku".

Lažne vesti

Fabrika piva je novo pivo pustila u prodaju u maju, tvrdeći da će "zadivljujući ukus čula i svest dovesti do stanja nirvane", dodajući da je to "top secret" i da "Tramp neće moći ništa da dokaže".

Na etiketi se nalazi nadrealistička slika poljskog umetnika Zdzislava Beksinskog (Zdzislaw Beksinski) pod nazivom Puzanje smrti.

Na pitanje da li je ime piva još uvek prikladno i nakon smrti Don Stardžes, pivara Aljaska je u odgovoru na engleskom napisala da to "nije značilo ništa loše" i da je "možda to samo neka vrsta loše šale".

"Naš pogled na novičok [trovanje špijuna] je da je to samo provokacija iz Londona i neka vrsta lažne priče u masovnim medijima," rekao je za RSE u chatu preko zvanične Facebook stranice pivare njen predstavnik, dodajući da je njihovo pivo u skladu sa beloruskim zakonima o uvozu alkohola.

Britanska policija otvorila je istragu o ubistvu smrti Stardžesove. Kažu da su ona i njen partner, Čarli Rouli (Charley Rowley), verovatno bili izloženi Novičoku 30. juna nakon dodirivanja kontaminirane stvari koja još nije identifikovana. Rouli, star 45 godina, i dalje je u kritičnom stanju.

Policija kaže da je njihov pravac istrage taj da je trovanje para povezano sa Skripaljevima, ali da to tek treba da bude potvrđeno. Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson (Gavin Williamson) rekao je 9. jula da je ruski "napad" doveo do smrti Stardžesove.

Da li je votka „Ciklon B“ sledeća?

Rađeš Čou, bloger koji je objavio fotografije piva iz minskog bara Cheer Bear, rekao je za RSE da je prodaja piva pod nazivom "Novičok" bila "izuzetno cinična".

"To bi bilo bi kao da se pivo zove Ciklon B" – aluzija na otrov koji se koristio u nacističkim gasnim komorama u kojima su ubijeni milioni Jevreja tokom Drugog svetskog rata - "i etiketa na kojoj je gomila tela u Aušvicu" rekao je.

"Ne bih voleo da vidim ovaj vrh idiotizma u mojoj domovini," dodao je on.

Menadžerka u Cheer Bearu, u kojem je bloger snimio fotografije, rekla je Beloruskom servisu RSE da je ona naručila pivo i da nije razmišljala o njegovom imenu.

"Ako neprekidno tražite neku vrstu neobjašnjivog podkonteksta u brendovima, to je vaš problem," rekla je menadžerka, koja je rekla samo svoje ime, Veronika.

Ruska pivara nije jedina firma koja je kritikovana zbog naziva pića koji ima veze sa nervnim agensom, a koji je razvio Sovjetski Savez tokom hladnog rata.

Destilerija u jugozapadnom engleskom gradu Bristolu ove sedmice izvinila se porodici Stardžesove nakon što je kritikovana zbog lansiranja vodke sa ograničenim izdanjem nazvanoj po Novičoku, piše Bristol post.

Facebook post Bristol destilerije Dri Gin Micro objavljen dan pre nego što je Stardžes umrla navodi da sa svojim procentom alkohola od 75 posto "ovo pitko alkoholno piće nije šala".

XS
SM
MD
LG