Dostupni linkovi

Pitanja koja su ostala bez odgovora


Ubijeni srpski političar sa Kosova
Ubijeni srpski političar sa Kosova

Da li je Milan Radoičić bio tema istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića u 16. januaru 2018. godine ili nekim drugim predmetom, koliko je Srbiju koštala nabavka vojnih helikoptera iz Rusije, kao i da li je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije bilo upoznato sa programom posete dece ratnih veterana Rusiji i da taj program podrazumeva vojnu obuku – ovo su samo neka od pitanja koja je tokom 2018. godine Radio Slobodna Evropa (RSE) postavio nadležnim organima u Srbiji, u ovom slučaju Tužilaštvu za organizovani kriminal, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova, a na koja nije dobio odgovor.

Pitanja od javnog značaja na koja nadležne institucije i državni organi nisu javnosti dali odgovor, niti relevantne informacije, ilustracija su lošeg položaja Srbije na svetskoj mapi kada je reč o transparentnosti i percepciji korupcije, objašnjava Rodoljub Šabić, u izjavi koju je za RSE dao svog poslednjeg radnog dana na mestu Poverenika u decembru 2018.

"Oni su 'objašnjenje' za to što je Srbija na Globalnom indeksu percepcije korupcije hronično kotirana na lošem mestu, sa lošom ocenom. I za antikorupcijske preporuke GRECO (Grupa za borbu protiv korupcije, telo Saveta Evrope, prim. aut.) i upozorenja da nas neizvršavanje tih preporuka može suočiti čak i sa sankcijama. I za činjenicu koja je, kako god je pojedini političari ’objašnjavali’, za našu zemlju veoma kompromitujuća, da je jedina zemlja iz Evrope koja se povodom problema sa 'pranjem novca' nalazi na crnoj listi FATF (Međudržavno telo za borbu protiv pranja novca, prim. aut.)", navodi Šabić.

U godišnjem izveštaju za 2017. godinu organizacije Transparency International, Srbija po Globalnom indeksu percepcije korupcije deli 77. mesto sa Kinom, i latino-američkim državama Surinam i Trinidad i Tobago.

Kao najveću prepreku u ostvarivanju prava građana na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti Šabić vidi „isti fenomen koji vidi kao prepreku ostvarivanju prava građana uopšte i u uspostavljanju pravnog poretka koji funkcioniše prvenstveno u interesu građana“.

"To je i danas aktuelnim rečima sjajno opisao (pravnik, prim. aut.) Slobodan Jovanović: 'Ukoliko stranke postaju važnije od svega, veća je opasnost da ostanu bez uverenja i načela. U nedostatku uverenja i načela teže uspehu radi uspeha, gledaju da što pre dođu na vlast i da je što duže zadrže. Postaju preduzeća za eksploataciju vlasti i kao sve grupe rukovođene egoističnim pobudama šire oko sebe korupciju'", pojašnjava Šabić.

Kao izrazito negativan primer, Šabić navodi tužilaštva u Srbiji. Povod za to je i slučaj sa pismima zahvalnosti predsednika Srbije upućenim penzionerima.

I to je jedno od pitanja bez odgovora koje je postavio Šabić Fondu za penzijsko-invalidskog osiguranje, tražeći da se objasni ko je Srpskoj naprednoj stranci dostavio adrese penzionera u Srbiji, koji su u toku novembra dobijali pisma zahvalnosti lidera te partije i predsednika države Aleksandra Vučića.

"Naša tužilaštva u praksi, nažalost, gotovo po pravilu demonstriraju nespremnost da nešto ozbiljno preduzmu u slučajevima kada su akteri predstavnici 'elite', čak i na znatno nižem nivou", ističe Poverenik i dodaje da "za razliku od građana, vlast nije ili je jako teško prepoznavala korist koju može da ima od aktivnosti nezavisnih institucija, korist dobrog korektiva".

Radio Slobodna Evropa na kraju 2018. godine prenosi i listu pitanja na koje od institucija Srbije nismo dobili odgovor:

Pitanja RSE koja su ostala bez odgovora:

Tužilaštvu za organizovani kriminal:

 • Da li je Milan Radoičić bio tema istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića ili nekim drugim predmetom?
 • Da li postoji saradnja sa organima u Prištini u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića?
 • Imate li informacije o dokazima koje poseduju organi na Kosovu o umešenosti uhapšenih lica u nedavnoj akciji kosovske policije kao i Milana Radoičića u ubistvo Ivanovića?
 • Da li imate saznanje gde se krije Milan Radoičić, da li je na teritoriji Srbije?

Vladi Republike Srbije:

 • Koje konkretne korake je Vlada Republike Srbije preduzela u cilju omogućavanja izvršenja rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u skladu sa čl. 28. st. 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja?
 • U koliko slučajeva je od početka 2018. godine Vlada Republike Srbije reagovala na zahtev Poverenika u skladu sa čl. 28. st. 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja?
 • Koliko je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu u periodu od deset godina (od 2008-2018. godine)?

Ministarstvu odbrane Srbije:

 • Koliko je koštala nabavka iz Rusije (za svaku vrstu helikoptera pojedinačno) tri transportna helikoptera Mi-17 i četiri borbena helikoptera Mi-35 i devet eurokoptera H-145? Kada se očekuje da ove letilice budu u Srbiji?
 • Iz Belorusije bi, prema pisanjima medija, trebalo da stignu i četiri aviona MIG-29. Koliko su ta četiri aviona koštala? Kada se očekuje da avioni budu u Srbiji?
 • Kolika je vrednost donacije šest aviona tipa MIG-29 iz Ruske Federacije?
 • Povodom preuzimanja hotela Bristol u Beogradu od strane kompanije “Beograd na vodi”, kada će i gde vojni stanari koji borave u hotelu Bristol, biti premešteni?
 • Koliko brojčano iznosi aktivni sastav Vojske Srbije?

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije:

 • Da li je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije (MSP) bilo upoznato sa programom posete dece ratnih veterana Rusiji kao i da taj program podrazumeva vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi?
 • Da li je MSP kao krovni državni organ koji prati poštovanje relevantnih konvencija i protokola, a koji se tiču zaštite prava deteta o ovim aktivnostima i učešću dece iz Srbije u vojno-patriotskim kampovima u Rusiji obavestila nadležni Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta u Ženevi, u okviru redovnog ili vanrednog izveštaja?
 • Da li je Ministarstvo spoljnih poslova i na koji način podržalo učešće dece iz Srbije u pomenutim kampovima?

Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije:

 • Koliko sredstava iz budžeta Republike Srbije je ukupno opredeljeno za rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i za koju tačno namenu je novac opredeljen?
 • Da li je i koliko sredstava iz budžeta Republike Srbije opredeljeno za kupovinu zgrade u kojoj je smešten Srpsko-ruski humanitarni centar?
 • Da li je državljaninu Bugarske Cvetanu Vasilevu (Tsvetan Vassilev), u Srbiji odobren politički azil?

Ministarstvu rudarstva:

 • Gde Srbija ima mogućnost da izvozi ruski gas, u skladu sa Protokolom potpisanim u decembru 2017. godine između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije, kojim se Srbiji ukida zabrana reeksporta ruskog gasa u treće zemlje?
 • Sa kojim zemljama je Srbija povezana gasovodima?

Ministarstvu finansija:

 • Koliko je ukupno sredstava iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu?

Ministarstvu zdravlja:

 • U vezi sa najavljenim merama u Srbiji kojima će se regulisati prekid trudnoće, o kojim tačno merama je reč?
 • Da li se planira uvođenje dozvola ili licenci za zdravstvene ustanove koje vrše prekid trudnoće, kao i da li je plan uvođenje predabortivnih konsultacija za žene koje planiraju prekid trudnoće? (pitanja je upućeno i Kabinetu ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, koja takođe nije odgovorila na pitanja, prim. aut.)

Privrednoj komori Srbije:

 • Koliko je u 2018, odnosno 2017. godini iznosio izvoz robe na Kosovo iz tri opštine na jugu Srbije (Preševo, Bujanovac, Medveđa)?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG