Dostupni linkovi

U toku je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere Ramazan, mesec posta tokom kojeg se verujući muslimani sveta uzdržavaju od hrane, pića, ali i loših misli i dela od jutra (sehur) do večeri (iftara). Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom Ramazana.

Tokom ramazanskog posta, mogu se uzimati dva obroka večernji (iftar) i jutarnji (sehur) pa se i pitaljke peku tokom celog dana ili noći da budu tople. Pred pekarama tada su gužve jer na trpezi za iftar ili sehur pitaljke su obavezne.

Pekara može biti više, ali se po pitaljke ide u jednu najviše dve u gradu. Kifle se mogu kupiti bilo gde, ali pitaljke samo kod dobrog majstora - pekara, kažu naši sagovornici, koje smo zatekli ispred "Mahove pekare" u Prijepolju.


A da bi pitaljke bile ukusne potrebno je znanje i ljubav prema ovom poslu, priča Salko Bajramović, vlasnik "Mahove pekare".

"Lepinje se prave okrugle, a pitaljke malo izdužene i obavezno se posipaju začinom čorokotom. Tu nema nikakvog aditiva. To je čisto brašno, voda, so i kvasac. Nema ništa drugo, i umeće pekara. Mi Prijepoljci smo ponosni na naše stare pekare i nas nekoliko je nasledilo pravljenje pitaljki na starinski način. Pitaljke se peku u turskoj peći, na kamenu iz Stargara, a za zagrevanje peći uvek koristim hrastovo drvo", priča Bajramović i dodaje da kada grad uveče zamiriše pitaljkama zna se da počinje iftar.

Salko Bajramović ističe da uveče počinje da peče pitaljke oko pola sedam do pola devet, i ta dva sata non-stop vadi pitaljke iz peći.

"Tad su velike gužve ispred pekare. Dnevno napravim oko 1.500 komada i sve se to proda. Nekako smo i sentimentalno vezani za ovaj običaj, da su pitaljke obavezne za iftar ili sehur, jer one se u toku godine prave samo za vreme posta", zaključuje Bajramović.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG