Dostupni linkovi

"Doni Brasko" u Podgorici: Bez korupcije nema organizovanog kriminala


Joseph Pistone u Podgorici, 15. mart 2013.
Nacionalnu korupcijsku konferenciju u Podgorici, kojoj je prisustvovao i legenda američkog FBI Džozef Pistone, obilježio je i oštar sukob između predstavnika civilnog sektora i crnogorskog tužilaštva oko pitanja korumpiranosti tužilaštva.

Učesnici antikorupcijske konferencije u Podgorici imali su priliku da upoznaju i direktno čuju strategiju i način borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala od najpoznatijeg FBI agenat koji je šest godina pod imenom Doni Brasko bio infiltriran u redove njujorške mafije krajem sedamdesetih godina.

Operacija "Doni Brasko", po kojoj je snimljen istoimeni film, rezultirala je hapšenjem i osudom par stotina članova njujorške mafije.

Govoreći pred predstavnicima međunarodne zajednice, ambasadorima, političkim ličnostima i čelnicima tužilaštva i policije, Pistone je između ostalog ocjenio da organizovanog kriminala nema bez korupcije:

„Organizovani kriminal ne moze da opstane bez korupcije. U organizovanom kriminalu meta su bosovi, pojedinjci koji vode te organizacije i to radite sakupljanjem svih mogućih informacija koje se odnose na te vrste organizacija.Morate da poznajate svog neprijatelja. Morate znati sve što je moguće o tim organizovanim grupama. Ko vodi te grupe, u koje su nelegalne aktivinosti umiješani, koji dio teritorije kontrolišu i kako vode svoje nezakonite poslove. Ono što vam je takođe potrebno su tužioci i sudije koji su posvećeni borbi protiv organizovanog kriminala. Odlučni da sude pojedinicima iz organizovanog kriminala. Potrebni su vam i timovi istražitelja, službe, koje moraju da imaju dobru saradnju sa drugim takvim službama, bankarskim sektorom ili drugim javnim sektorima gdje ovi ljudi mogu prati novac. Morate da poznajete svoje neprijatelje na koje je istraga usmjerena i morate da postoji jaka saradnja, odlična saradnja sa policijama mnogih država jer je danas organizovani kriminal globalan. Kriminalci saradjuju jedni sa drugima. Tokom mojih istraga razvili smo sjajnu saradnju sa italijanskim vlastima i otkrili da su mnogi priopadnici siclijanske mafije preselili nelegalne poslove u SAD-u“, rekao je Pistone.

Rasprava o stanju u oblasti organizovanog kriminala i korupcije je došla do tačke usijanja kada je pravni zastupnik organizatora skupa, nevladine organizacije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Veselin Radulović ocjenio da su mnogi slučajevi korupcije i organizovanog kriminala ostali bez presude, a da postoji jaka sumnja da su tužioci u Crnoj Gori korumpirani.

Ovu tvrdnju Radulović je iznio nakon analize presuda i tužilačkog postupanja u mnogim slučajevima, a posebno nakon posljednjeg slučaja u kome je Apelacioni sud oslobodio Duška Šarića, brata odbjeglog narko bosa Darka Šarića, zato što ga je tužilac optužio za krivično djelo koje nije postojalo u trenutku izvršenja.

"Za lopove i kriminalce nema bolje prilike nego kada oni mogu da biraju vrhovnog državnog tužioca, kada ih taj tužilac smatra moralnim i sa njima sklapa nagodbe umjesto da ih krivično goni", naglasio je Radulović.

Na to je oštro reagovao zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković koji je između ostalog saopštio da u Crnoj Gori postoje institucije koji rade po zakonu:

"Da mi saopštite u čemu vidite mene kao korumpiranog tužioca. Mislim da je ovo zloupotreba ovoga skupa. Sasuti sve na jednom mjestu svom državnom tužilaštvu i dati mu takve ocjene. Ako ovo budu kriterijumi za naš dalji rad i ocjenu o radu to po vama znači da Crna Gora nema svoje institucije", rekao je Vučković.

(FOTOGALERIJA: Anti-korupcijska konferencija)

Korupcija uzrok krize

O značaju borbe protiv korupcije i Organizovanog kriminala govorio je Mitja Drobnič, šef kancelarije Evropske unije u Crnoj Gori.

"U okviru istraga o korupciji i borbre protiv korupcije moraju se istražiti potencijalne veze između postupaka javnih nabavki i finansiranja političkih partija koje mogu ukazati na postojanje korupcije", izjavio je uz ostalo Drobnič.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je ocjenio da je smisao antikorupcije stvarna promjena, te da država mora pokazati snagu i imati moć nad onima koji su se drznuli da se suprostave zakonu:

"Nije dobro da civilni sektor bude Šerlok Holms crnogorske pravde a da se institucije pokrivaju statistikom. Potrebno je da imamo civični sektor kao Šerloka Holmsa crnogorske pravde ali je mnogo važnije da imamo institucije koje će u statistikama iskazati realne pomake. Naša društva na Balkanu imaju taj problem puno reformi nedovoljno promjena. Reforma na žalost ne znači i promjene", rekao je Krivokapić.

Među mnogim izazovima za Crnu Goru najveći je borba protiv korupcije, saopštila je američka ambasadorka Su Kej Braun. Korupcija u Crnoj Gori nažalost koči stvari, slabi investicije i negativno se odražava na kvalitet života građana.

I Vanja Ćalović u ime organizatora je ocjenila da je uzrok ekonomske krize u Crnoj Gori upravo korupcija:

"I zbog korupcije plaćamo nove poreze na plate, poreze eruro po euro jer u Crnoj Gori ima povlašćenih pojedinaca koji upravo zahvaljujući korupciji ne moraju da plaćaju nikakve poreze, ne moraju da plaćaju ni svoje dugove zato što će njihove dugove u konačnom platiti građani Crne Gore", rekla je Ćalović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG