Dostupni linkovi

Da li je ministar policije izašao u susret ubici Zorana Đinđića?


Zvezdan Jovanović, nekadašnji zamenik komandanta JSO, osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine
Zvezdan Jovanović, nekadašnji zamenik komandanta JSO, osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine

Kabinet ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića je na pritisak Zvezdana Jovanovića, nekadašnjeg zamenika komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO), poslao u Bačku Palanku Unutrašnju kontrolu kako bi našli dokaze protiv policajca Dalibora Karanovića, koji je priveo Jovanovićevog sina.

Ovo je na konferenciji za medije, održanoj u Skupštini Srbije, izjavio poslanik opozicione Demokratske stranke Balša Božović, koji je dan ranije najavio da će izneti dokaze koji navodno kompromituju Stefanovića:

„Dokaz da je Unutrašnja kontrola policije radila na osnovu pisma Zvezdana Jovanovića imamo u samom izveštaju Sektora unutrašnje kontrole u kojem stoji: ’Izveštaj o izvršenim proverama navoda iz podneska osuđenika Zvezdana Jovanovića.’ Dakle, načelnik kao saradnnik Nebojše Stefanovića nije govorio istinu kada je govorio da ništa nije rađeno po pritisku Zvezdana Jovanovića“, rekao je Božović, dodajući da posle ovog skandala Stefanović više ne može da radi posao ministra u kabinetu aktuelnog premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Slučaj privođenja sina Zvezdana Jovanovića, nekadašnjeg zamenika komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, poslednji je potez nadležnih u nizu događaja koji su još jednom doveli do teških optužbi na račun čelnika srpske policije, te razmene vatre između predstavnika vlasti i njenih kritičara iz političkih i sindikalnih redova.

Što se tiče pritisaka na rad Sektora unutrašnje kontrole, to smo već videli na temu Savamale, gde za godinu dana nisu završili ono što bi dva milicionera iz stanice Savski Venac završili za 24 sata. Prema tome, u te njihove priče ne verujem nimalo“, kaže novinar Miloš Vasić komentarišući navode Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da nije bilo nikakvog uticaja na taj sektor tokom kontrole postupanja policijskih službenika u Bačkoj Palanci.

Nijedna izjava ni oštećenih ni okrivljenih ne govori o tome da je Karanović držao oružje u ruci: Balša Božović
Nijedna izjava ni oštećenih ni okrivljenih ne govori o tome da je Karanović držao oružje u ruci: Balša Božović

U centru zbivanja je policajac Dalibor Karanović, suspendovan nakon što je, kako kaže, priveo sina Zvezdana Jovanovića.

Nasuprot oceni iz MUP-ove Unutrašnje kontrole, Karanović je prethodno ispričao televiziji N1 da je na dojavu da se ispred jednog kafića u Bačkoj Palanci prodaje droga, zajedno sa interventnom policijom, prišao grupi mladića i tražio im legitimaciju. Ovaj policajac tvrdi da je jedini koji je odbio da se legitimiše bio Nemanja Jovanović, sin osuđenog atentatora iz redova rasformirane JSO.

"Tad sam rekao policajcima iz interventne da ga sprovedu do policijske stanice da bi utvrdili o kome se radi. Nakon utvrđivanja identiteta, pušten je odmah napolje i to je to što se tiče tog događaja", tvrdi policajac Karanović.

Sa druge strane, kako prenose mediji, majka privedenog iznela je tvrdnje da je Karanović prilikom legitmisanja repetirao pištolj, zbog čega je policiji u Bačkoj Palanci podnela pritužbu. Isto je ispričala svom suprugu, koji se, kako je navela, "uznemirio i odlučio da se obrati nadležnima".

To je i učinio 12. februara, pismom upućenim ministru policije u kojem navodi da zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi ne može da zaštiti pojedine članove svoje porodice i zbog toga ministra "najljubaznije moli da zauzda besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci".

"Ukoliko ništa ne preduzmete da sprečite te besne pse, koji u kontinuitetu već duže vreme vrše pogrom, organizuju krvničko prebijanje mog sina i bez ikakvog razloga na javnom mestu repetirajući pištolj mu stavljaju na glavu i maltretiraju ga na druge načine – lično vas, dok ste na čelu Ministarstva, i Ministarstvo, smatraću odgovornim za bilo kakvu neprijatnost ili nesreću koja se ubuduće desi članovima moje porodice", navodi se u pismu Zvezdana Jovanovića.

Indikativno je da je nakon tog pisma ministar Stefanović zatražio da sprovede neposredna provera, ocenjuje za RSE Sofija Mandić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Vidi se jasan trag da se nakon tog pisma, upućenog ministru unutrašnjih poslova, ministar obratio Sektoru unutrašnje kontrole i naložio dodatne radnje“, kaže Mandić i dodaje da nije sporno to što Sektor unutrašnje kontrole u nekim slučajevima radi dodatne provere.

„Međutim, ovde imamo situaciju da Sektor unutrašnje kontrole nije dodatno istraživao zbog toga što postoji neka realna potreba, već zato što je pritisnut neki taster, a taj taster je pritisnut u pritvorskoj jedinici Zvezdana Jovanovića“, dodaje naša sagovornica.

Ministar Stefanović je inače izbegao da odgovori na pitanje da li je Jovanovićevo pismo doživeo kao pritisak, ali u pismenom odgovoru N1 tvrdi da je postupak protiv Karanovića pokrenut pre nego što mu se Jovanović obratio.

„U normalnoj državi bi ministar unutrašnjih poslova pismo čoveka osuđenog za ono za šta je osuđen zgužvao i bacio“, kaže Miloš Vasić i dodaje:

Kada vam neko u kafani zatraži ličnu kartu, onda mu je date. Ako je ne date, on vas privede u stanicu milicije da vam ustanovi identitet, i to je potpuno jasna priča. Da li je tu neko vadio pištolj ili krvnički prebijao, kako to kaže Zvezdan Jovanović, za to nemamo podatke. O tome ne znamo ništa“, navodi on.

Nebojša Stefanović je izbegao da odgovori na pitanje da li je Jovanovićevo pismo doživeo kao pritisak
Nebojša Stefanović je izbegao da odgovori na pitanje da li je Jovanovićevo pismo doživeo kao pritisak

U MUP-u navode da je postupak pokrenut 15. decembra. Međutim, u policijskoj upravi u Novom Sadu su zaključili da su i navodi po kojima je policajac Karanović prekršio ovlašćenja neosnovani. Za Stefanovića pak taj izveštaj nije sadržao detaljnu proveru činjenica, pa je naložio neposrednu proveru.

Zatvorsko pismo i politički nalog

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole Miloš Oparnica potez šefa policije ovako je objasnio: "U samom izveštaju Policijske uprave Novi Sad uočili smo niz nelogičnosti i nejasnoća, te je Sektor unutrašnje kontrole, pošto je već obavljao redovnu kontrolu u Bačkoj Palanci, kao jedan od segmenata te provere, obavio i proveru navoda iz te pritužbe“.

Oparnica navodi da je tokom rada na predmetu ustanovljen niz nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, u delu koji se odnosi na primenu policijskih ovlašćenja i njihovog evidentiranja.

Dodao je da je potom radi eventualne kvalifikacije krivičnog dela kontaktiran tužilac u Bačkoj Palanci i da je na osnovu obavljenih konsultacija sa njim Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu za krivično delo zlostavljanje i mučenje protiv jednog policijskog službenika.

Taster za dodatnu istragu pritisnut u zatvorskoj čeliji Zvezdana Jovanovića: Sofija Mandić
Taster za dodatnu istragu pritisnut u zatvorskoj čeliji Zvezdana Jovanovića: Sofija Mandić

Sektor unutrašnje bezbedosti MUP Srbije je i ranije bio pod lupom dela javnosti. Podsetimo na neresavetljen slučaj noćnog rušenja beogradskog kvarta Savamale i nezakonitog pritvaranja prolaznika, kada policija nije reagovala na pozive građana. Reakcija policije je takođe izostala i kada je u centru Novog Pazara trebalo srušiti nelegalno podignuti objekat Muamera Zukorlića, narodnog poslanika iz redova Bošnjačke demokratske zajednice.

"U najnovijem slučaju je Sektor unutrašnje kontrole postupio, ali je to uradio po političkom nalogu, a politički nalog je došao zbog pisma jednog osuđenika", ocenjuje Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Poslednji skandal koji je potresao policiju dobio je i svoju političku dimenziju nakon što je na samo pominjanje novih dokaza koje izneo demokrata (partija koju je do smrti vodio Zoran Đinđić) žestoko odgovoreno iz MUP-a.

Navodeći da Božović iznosi „gnusne laži“ državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković zatražila je njegovo javno izvinjenje. Iznela je i svoja saznanja o slučaju privođenja Nemanje Jovanovića.

Policajac Karanović je u prisustvu dva pripadnika interventne policije uperio pištolj u Nemanju Jovanovića i tražio da se legitimiše. Nemanja Jovanović je imao kod sebe ličnu kartu, a pripadnici interventne policije su Karanoviću rekli da kod njega nije pronaden predmet krivičnog dela. Policajac Karanović je mimo procedure tražio da Jovanović bude priveden. Skida ga nagog, za šta nije postojao nalog suda i nakon pretresa ga pušta da ode. Problem je što taj događaj nije evidentiran”, rekla je Popović Ivković u gostovanju na TV Pink.

Božović je dan potom izneo suprotne tvrdnje i pri tome se pozvao na, kako kažei, izjave 11 svedoka koje su podnete javnom tužiocu:

„Nijedna izjava ni oštećenih ni okrivljenih ne govori o tome da je Dalibor Karanović uopšte držao oružje u ruci, a kamoli ga repetirao. Dakle, govorimo o hajici na jednog policajca samo iz razloga da bi se uslišila želja Zvezdana Jovanovića koji iz zatvora kadrira Vladom Srbije i srpskom policijom“, rekao je Božović koji je Vladu Srbije nazvao klanom čiji je šef na dugogodišnjoj robiji.

Podršku suspendovanom policajcu dao je Sindikat srpske policije, čiji je predstavnik Lazar Ranitović rekao da prema njegovim saznanjima “u prvoj izjavi tužilaštvu Nemanja Jovanović nigde nije naveo da mu je kolega Karanović prislanjao pištolj na grudi niti pištolj stavljao na čelo, ni bilo šta slično”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG