Dostupni linkovi

Bosanci i Amerikanci pisali Bajdenu: Zaustaviti otcjepljenje RS


Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih američkih Država (SAD)
Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik Sjedinjenih američkih Država (SAD)

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu, koju čine državljani Bosne i Hercegovine (BiH) i Amerikanci porijeklom iz BiH, uputila je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) da "odlučno odgovori na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH".

U pismu se navodi kako je od ključnog značaja da se "nacionalisti iz reda bosanskih Srba i bosanskih Hrvata spriječe u destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem prijetnji otcjepljenjem ili daljim produbljivanjem etničkih podjela, razvojem događaja koji bi u konačnici omogućio ostvarenje ciljeva genocida i međunarodne agresije iz 90-ih godina”.

Potpisnici pisma napomenuli su da je važno podržati visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je "vrhovni tumač i zaštitnik provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma".

˝Još značajnije je, međutim, da se svaki takav potez Republike Srpske ka otcjepljenju ili autonomiji ne smije shvatiti kao ništa manje nego ostvarenje njenih genocidnih osnivačkih ciljeva˝, smatraju u Radnoj grupi za BiH.

Pismo je u ime Radne grupe potpisao Dejvid Petigru (David Pettigrew), profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

"Naše pismo naglašava potrebu da predsjednik Biden spriječi ponavljanje međunarodne agresije i genocida u BiH. S obzirom da Republika Srpska poduzima korake za formiranje vlastitog pravosuđa i vojske, situacija nikada nije bila ozbiljnija", upozorio je Petigru u izjavi za Federalnu novinsku agenciju (Fena).

U pismu je upozoreno i da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović insistira na reformi Izbornog zakona kojom bi se, kako navode, omogućio izbor predstavnika njegove stranke u Predsjedništvo BiH, a time bi se "osnažile etničke podjele, dovelo do stvaranja trećeg entiteta i dalje destabilizacije BiH".

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u petak 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

XS
SM
MD
LG