Dostupni linkovi

Ko je otvarao Ivanićevo pismo iz Haga?


Članovi Predsjedništva BiH su zaprimili pisma koja je Međunarodni sud pravde u Hagu poslao svakom pojedinačno, ali je pismo predsjedavajućeg Mladena Ivanića stiglo otvoreno, čime je izazvan novi skandal. Ivanić je optužio Izetbegovića za paralelizam, te najavio kako će odgovor ima li bh. pravni zastupnik Sakib Softić legitimitet, u Hag poslati svojim kanalima.

U pozadini političkih prepirki i diplomatskih mahinacija, stoji, smatraju eksperti, sumnja da apelacija nije urađena po pravilima koja je postavio taj sud.

Sva tri pisma adresirana na članove Predsjedništva BiH u kojima Međunarodni sud pravde u Hagu traži očitovanje o legitimnosti Sakiba Softića kao zastupnika BiH, da podnosi apelaciju pred ovim sudom u predmetu revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije za genocid, stigla su na adrese. Ali ne i bez skandala.

Pismo predsjedavajućeg Mladena Ivanića otvoreno je, uprkos naredbi da se dostavi netaknuto.

Ivanić je na vanrednoj pres konferenciji sazvanoj tim povodom naveo kako je to primjer paralelizama unutar bh. institucija.

Stvar preko koje nemam namjeru da pređem: Mladen Ivanić
Stvar preko koje nemam namjeru da pređem: Mladen Ivanić


„Ljudi su sebi uzeli za pravo da zahtjev predsjedavajućeg da mu se dostavi zatvoreno pismo normalnim putem prekrše. Sve je to posljedica ohrabrenja kojeg je ta struktura dobila nalogom jednog člana Predsjedništva. Ja zaista pozivam sve razumne ljude u ovoj zemlji da shvate gdje ovo vodi. Ovo je neka vrsta silovanja nad srpskim ljudima, ljudima iz reda srpskog naroda u institucijama Bosne i Hercegovine. Meni je sad jasno otkud gospodinu Izetbegoviću ranije ovo pismo. Nije imalo biti odakle nego od onoga što je bilo u mojoj koverti, jer njegova koverta je zavezana i zapečaćena. Ako ljudima nije jasno šta je paralelizam, onda zaista ne znam šta je u ovoj zemlji moguće uraditi, a da se to ne vidi. Zaista, stvari prelaze neku liniju normalnosti. Ja time više neću da se bavim, time će se baviti prvo ministarstvo, koje će vjerovatno provesti istragu, ali, ako istraga pokaže, a pokazaće, jer su sticajem okolnosti samo bošnjački kadrovi bili u dodiru sa tom poštom, onda će se pokazati šta je paralelizam. E, onda ću zaista poduzeti i zahtijevati prave mjere, jer ovo je stvar preko koje nemam namjeru da pređem.“

Podsjetimo, jedino je bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović objavio sadržinu pisma još u ponedjeljak poslije podne, iako je zvaničnim putem stiglo tek dan kasnije.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopštilo je da pismo nije otvorila službena osoba u sjedištu ministarstva. Prvi čovjek ministarstva Igor Crnadak naredio je utvrđivanje odgovornosti uposlenika u bh. ambasadi u Hagu, ali i ministarstvu.

Registrar Suda, kako stoji u pismu upućenom iz Haga, traži pojašnjenje, pozivajući se na oprečne stavove koji su stigli iz BiH.

Naime, Ivanić je još u julu 2013. godine pisao Sudu navodeći kako se, prema njegovom shvatanju, revizija presude posmatra kao nova procedura. Stoga, naveo je Ivanić je potrebna nova „obnova statusa za bh. agenta koju bi dalo ono vladino tijelo u čijoj je nadležnosti to pitanje“, te da takve odluke nema niti će je biti.

U sličnom je tonu početkom februara reagovao i ministar Crnadak, dok su Softić i Izetbegović poslali potpuno suprotne navode.

Međunarodni sud pravde u Hagu u roku od 24 sata dostavi saopštenje za javnost da je neka aplikacija predata, a za BiH nakon četiri dana nema nikakve informacije
Međunarodni sud pravde u Hagu u roku od 24 sata dostavi saopštenje za javnost da je neka aplikacija predata, a za BiH nakon četiri dana nema nikakve informacije


Međunarodni sud pravde se prema BiH ovako nikada nije ponašao, kaže Damir Arnaut, zastupnik u Parlamentu BiH i bivši pravni savjetnik u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva.

„Registar kad primi neku aplikaciju, prvo treba utvrditi da li ispunjava sve uslove. U gotovo svim slučajevima praksa je Međunarodnog suda pravde da u roku od 24 sata dostavi saopštenje za javnost da je neka aplikacija predata. Naša aplikacija – evo prošla su četiri dana – još nema saopštenja za javnost na web stranici Suda da je zaprimljena. Nažalost, imamo tri pisma upućena trojici članova Predsjedništva i mene zaista brine da li je ovo urađeno na kvalitetan način. Zaista nemam nikakvih informacija. U svakom slučaju, jedna neuobičajena situacija. Ja se nadam da ovo neće predstavljati sramotu za Bosnu i Hercegovinu.“

Ranije je član Predsjedništva BiH Dragan Čović tri pisma ocijenio kao šamar za zemlju i politiku, a slično je promomentirao i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Nakon poljuljanog povjerenja u diplomatsko - konzularnu mrežu Ivanić je najavio još jedan presedan, da će svoj odgovor uputiti preko vlastitog izaslanika, a ne zvaničnih institucija.

Jedna od komplikacija je i to što sud u Hagu odgovor očekuje 2. marta do 18 sati, te je upitno hoće li kolektivni šef države imati ikakav stav, prije isteka roka jer se obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti, te je neradni dan. I taj praznik predmet je političkih razdora jer se ne slavi u RS.

Po svemu sudeći u Hag će ponovno tri različita pisma, sa iste adrese, i ponovno bez jasnog odgovora i traženog pojašnjenja. Sa još dubljom krizom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG