Dostupni linkovi

Vanredna situacija u Pirotu, više od 50 osoba sa simptomima trovanja od amonijaka


Vozilo Hitne pomoći u Srbiji, 2020.
Vozilo Hitne pomoći u Srbiji, 2020.

Vagon sa amonijakom prevrnuo se u nedelju uveče, 25. decembra, na deonici pruge kod Pirota u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

U Pirotu je u bolnici 51 osoba zbog trovanja. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u tom gradu, prenela je televizija N1, a škole u tom gradu u ponedeljak ne rade.

Prema informacijama iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu, u toj bolnici hospitalizovano je 15 osoba zbog simptoma trovanja - 12 odraslih i troje dece.

U saopštenju su naveli da su svi pacijenti trenutno stabilno i da nisu životno ugroženi, te dodali da su primljeni tokom noći.

Iz MUP-a je saopšteno da je "došlo do skliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio amonijak i tom prilikom je došlo do curenja gasa i velike koncentracije u atmosferi", saopštio je MUP.

Iz Ministarstva su apelovali na građane koji žive u blizini mesta incidenta "da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolјe". Saobraćaj u tom delu je u prekidu.

Železnički saobraćaj je u prekidu.

Državna Radio televizija Srbije (RTS) objavila je da je sedam osoba hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od 51 osobe koje su se javile zbog simptoma trovanja amonijakom.

Radnici druge smene u fabrici automobilskih guma "Tigar tajers" u Pirotu su evakuisani, a treća smena, kako je objavio RTS, neće dolaziti na posao.

Povodom nesreće, oglasila se i transportna firma "Srbija kargo" koja navodi da je reč o o njihovoj teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac.

"Srbija kargo" u svom saopštenju navodi da nema stradalih ni povređenih, objavio je RTS.

XS
SM
MD
LG