Dostupni linkovi

Glasnogovornica EU za RSE: Ustavni sud BiH presudio da je Dan RS neustavan


Zastava Evropske unije i zemalja članica na zgradi Evropskog parlamenta u Strasbourgu
Zastava Evropske unije i zemalja članica na zgradi Evropskog parlamenta u Strasbourgu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) presudio je da zakon Republike Srpske (RS) o Danu RS-a nije u skladu s Ustavom BiH. U Mišljenju Evropske komisije o članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU) se poziva na provedbu odluka Ustavnog suda BiH, kao pitanje poštivanja vladavine prava što je centralno na putu integracije te zemlje u EU.

Kazala je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero komentirajući najavu vlasti u bh. entitetu Republika Srpska da će 9. januara ponovo organizirati proslavu Dana RS.

Pisonere je kazala kako EU poziva sve čelnike, uključujući vodstvo RS, da okončaju neprihvatljive korake podjela.

Naglasila je kako je ''EU vrlo zabrinuta zbog trenutnog političkog zastoja u BiH i osuđuje svaku retoriku i postupke koji izazivaju podjele koji imaju za cilj daljnju eskalaciju situacije''.

''EU poziva sve političke čelnike, uključujući vodstvo RS-a, da se u potpunosti vrate radu državnih institucija kako bi se osiguralo njihovo ispravno funkcioniranje i da fokus preusmjere na ključne reforme na evropskom putu BiH'', kazala je glasnogovornica Evropske komisije.

Ponovila je kako je Evropska unija predana evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) je u četvrtak, 6. januara navela da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće.

U RS-u, jednom od dva entiteta u BiH, u nedjelju, 9. januara 2022. bit će obilježen Dan Republike Srpske, usprkos dvije odluke Ustavnog suda BiH kojima je njegovo obilježavanje 9. januara proglašeno neustavnim.

Posljednju odluku donio je u martu 2019. Prema toj presudi, član Zakona o danu RS-a, u kojem se navodi da “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, neustavan.

Navodi se i da je protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

XS
SM
MD
LG