Dostupni linkovi

Pesma Pink Flojda posvećena Ukrajini


Dejvid Gilmor, vođa benda Pink Flojd

Pink Flojd snimio je novu pesmu, prvu nakon skoro 30 godina, u znak podrške Ukrajincima, saopštio je čuveni bend.

Muzička numera pod nazivom "Hej, hej, ustaj!" (Hey, Hey, Rise-Up) je objavljena u petak i biće korišćena za prikupljanje sredstava za humanitarne potrebe.

Pesma je snimljena je u saradnji sa Andrijem Klivnjukom, pevačem ukrajinskog benda "Boombok", koji peva na Sofijskom trgu u Kijevu u klipu koji je postao viralan.

Klivnjuk je napustio svetsku turneju da bi se vratio u Ukrajinu i pomogao u odbrani svoje zemlje.

"Mi, kao i mnogi, osećamo bes i frustraciju zbog ovog podlog čina protiv nezavisne, mirne demokratske zemlje koja je napadnuta i čiji narod ubija jedna od najvećih svetskih sila", napisali su članovi Pink Flojd na svom zvaničnom Tviteru.

U saopštenju za javnost, vođa benda Dejvid Gilmor rekao je da ga je dirnuo Klivnjukov video: "Bio je to snažan trenutak koji me je motivisao da to uvrstim u muzičku numeru", kazao je Gilmor.

On je razgovarao sa Klivnjukom koji je u bolnici u Kijevu, gde se oporavlja nakon što je pogođen gelerima u minobacačkom napadu, saopštila je diskografska kuća.

"Pustio sam mu deo pesme preko telefona i on mi je dao svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo u budućnosti nešto zajednički uraditi", rekao je Gilmor, čija je snaha Ukrajinka.

On je izrazio nadu da će muzička numera dobiti širu podršku i publicitet.

"Želimo da prikupimo sredstva za humanitarne dobrotvorne organizacije i podignemo moral. Želimo da izrazimo našu podršku Ukrajini i da na taj način pokažemo da većina sveta smatra da je potpuno pogrešno da supersila izvrši invaziju na nezavisnu demokratsku zemlju kakva je Ukrajina", istakao je Gilmor.

Slika koja prati pesmu je suncokret, a inspirisana je viralnim video snimkom na kojem se vidi Ukrajinka kako je posramila dva naoružana ruska vojnika.

U spotu ona poručuje vojnicima: "Uzmite ovo seme i stavite ga u džepove. Tako će rasti suncokreti kada svi budete pokopani ovde."

To je prva originalna muzika Pink Flojda od "The Division Bell" iz 1994. godine.

Gilmor je tvitovao svoje protivljenje ratu ubrzo nakon ruske invazije, rekavši: "Putin mora da ode".

Bend je takođe povukao svoje pesme sa ruskih i beloruskih muzičkih platformi u znak protesta zbog invazije.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG