Dostupni linkovi

PIC za evroatlansku integraciju BiH, Rusija protiv


PIC sjednica, decembar 2014.
PIC sjednica, decembar 2014.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH održao je dvodnevni sastanak na kojem je potvrđena njihova opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu sa funkcionalnijim institucijama. PIC je podvukao svoju nedvosmislenu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa međunarodnim pravom, te dao svoju podršku daljem napretku BiH na evroatlanskom putu. Članovi Vijeća su razgovarali i sa članovima bh Predsjedništva.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u Bosni i Hercegovini pozvao je na prioritretno formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se konačno mogli riješiti izazovi koje BIH ima.

PIC je pozvao nove vlasti da se hitno počnu baviti ekonomskim i socijalnim izazovima sa kojima je BiH suoočena, i da stvaraju nove ekonomske prilike.

„Na ovoj sjednici Upravnog odbora PIC-a imao sam obavezu da istaknem kako je strpljenje građana Bosne i Hercegovine skoro na izmaku. Jedino što može pomoći u rješavanju frustracija u ovoj zemlji je brzo i efikasno djelovanje novoizabranih vlasti. U razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH imali smo utisak da će ranije preuzete obaveze biti sada implementirane“, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Vijeće za provođenje mira u BiH dalo je i svoju podršku daljem napretku BiH na evroatlanskom putu i pozvalo bh institucije da izađu iz zastoja koji blokira integracioni put ove zemlje.

Predstavnici Rusije u Vijeću ovaj paragraf nisu podržali, ocjenjujući da evroatlanske integracije nisu jedina perspektiva BiH.

Na novinarsko pitanje, da li su pojasnili koja to može biti još bh perspektiva, Incko je odgovorio:

„Ovu fus notu mi snimo pisali, to su oni željeli da bude tako i zbog toga je najbolje da pitate novog ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini šta je mislio o nekim drugim alternativama. Oni su to mišljenje izdvojili“, kazao je Incko.

PIC je od vlasti zatražio i da provede odluku Ustavnog suda BiH o Mostaru, osiguravši da taj grad ostane jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, sa određenim stepenom lokalnih ovlasti ispod nivoa grada.

Zatraženo je i da se krivično procesuiraju slučajevi korupcije na visokom nivou, efikasno procesuiranje ratnih zločina, unapređenje obrazovne reforme, te da se vlasti u BiH suzdrže od negativne retorike koja odvraća energiju sa hitnih reformi.

Vlasti BiH su pozvane i da se uknjiži perspektivna vojna imovina kao vlasništvo države BiH, kao preduslov za aktiviranje Akcionog plana članstva u NATO-u.

XS
SM
MD
LG