Dostupni linkovi

Pfizer traži odobrenje za tablete protiv COVID-19, isporuka moguća u 95 zemalja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američka farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je da su podnijeli zahtjev za odobravanje eksperimentalne antivirusne tablete protiv COVID-19 koja smanjuje mogućnost hospitalizacije ili smrti odraslih osoba koje rizikuju od težeg oboljenja za 89 posto.

Ovaj oralni lijek mogao bi biti obećavajuće novo oružje u borbi protiv pandemije, jer se može uzimati u ranoj fazi zaraze i kod kuće kako bi se spriječila hospitalizacija i smrtni slučajevi. Lijek nazvan Paxolvid bi također mogao postati važan alat u zemljama i područjima gdje je pristup vakciama ograničen ili je niska stopa vakcinisanih.

Zahtjev za odobravanje podnijeli su američkoj Upravi za hranu i lijekove, uključujući i podatke kliničkog ispitivanja.

Iz Pfizera su također rekli da će dopustiti proizvođačima generičkih lijekova da isporuče tablete protiv COVID-19 u 95 zemalja sa niskim i srednjim dohotkom kroz ugovor sa međunarodnom udravstvenom grupom Medicines Patent Pool. Sporazum o proizvodnji i distribuciji lijeka u 95 zemaja znači da bi 53 posto svjetske populacije bilo pokriveno.

“Moramo raditi na tome da svi ljudi, bez obzira gdje žive ili u kojim okolnostima, imaju pristup ovim otkrićima”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u saopštenju.

Pratite:

Pfizer će se odreći naplaćivanja licence za lijek u zemljama sa niskim dokotkom, a kako su saopštili očekuje se da će da će do kraja sljedećeg mjeseca proizvesti 180.000 jedinica za terapiju, dok do kraja naredne godine planiraju proizvesti 50 miliona.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG