Dostupni linkovi

Mladić s Novog Zelanda preminuo nakon vakcinisanja, rijedak slučaj nuspojave


Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina

Vlasti Novog Zelanda objavile su u ponedjeljak (20. decmebra) da su ustanovile da je smrt jednog dvadesetšestogodišnjaka povezana s vakcinisanjem prvom dozom vakcine Pfizer i pojavom miokarditisa, rijetke upale srčanog mišića.

Radi se o drugom smrtnom slučaju evidentiranom u toj zemlji, a koja je povezana s rijetkom nuspojavom nakon vakcinacije, piše Reuters.

"Prema trenutno dostupnim informacijama, odbor smatra da je vakcina vjerovatno prouzrokovala pojavu miokarditisa", objavio je novozelandski Odbor za nadzor sigurnosti vakcina.

Mladić, koji je umro u periodu od dvije sedmice od primanja prve doze, nije tražio liječničku pomoć ili tretman za svoje simptome.

Interaktivna infografika:

Odbor za sigurnost vakcina je takođe naveo da su razmatrane još dvije smrti, uključujući 13-godišnjaka, od miokarditisa, a koje se mogu povezati s vakcinacijom.Još se analiziraju podaci o smrti djeteta, no utvrđeno je da smrt muškarca u šezdesetim godinama vjerovatno nije bila povezana s vakcinom.

Uprkos rijetkim nuspojavama, Odbor i dalje smatra da prednosti vakcinisanje uvelike nadilaze rizik od mogućih nuspojava.

XS
SM
MD
LG