Dostupni linkovi

Hoće li država obeštetiti nasljednike dinastije Petrović Njegoš


Princ Nikola Petrović sa porodicom, arhivska fotografija
Princ Nikola Petrović sa porodicom, arhivska fotografija
Da li će država Crna Gora nakon višegodišnjih obećanja i najava ispuniti dug prema dinastiji Petrović Njegoš? To je pitanje koje je nanovo aktuelizovano u trenutku kada je iz Ministarstva pravde stigla najava da će pripremiti prijedlog zakona o statusu dinastije Petrović kojim bi trebalo da bude riješeno pitanje njihove imovine, ali i pravnog statusa njihovog nasljednika Princa Nikole Petrovića.

Država je u nekoliko navrata, posljednji put prošle godine preko ministra kulture, pitala princa Nikolu šta on konkretno traži na ime nadoknade i obeštećenja za nacionalizovanu imovinu i njegov pravni status.

Pravna zastupnica princa Nikole Petrovića, Tanja Turkem Špičanović u razgovoru za RSE kaže:

"To može biti deklaracija Skupštine, pravno politički akt kojim se uspostavlja dostojanstvo dinastije, koja je bila protjerana, prognana iz Crne Gore. To je jedan aspekt. Drugi aspekt je problematika restitucije. Ako već država Crna Gora nije htjela da napravi specifičan zakon o restituciji dobara, koja su ilegalno bila oduzeta, država Crna Gora može da ponudi princu jedno određeno obeštećenje. Koja suma, koja visina, opet to nije na princu da kaže. Crna Gora treba da kaže - evo, ovo nam se čini časno rješenje za našu dinastiju."
Nakon obnavljanja državnosti Princ je obnovio zahtjev, ali mu je tada odgovoreno da u Crnoj Gori ne postoji Zakon koji bi regulisao njegov status i pitanje restitucije za imovinu dinastije Petrović.

Dok Princ Nikola Petrović i dobar dio crnogorske javnosti iščekuju konkretne poteze vlasti oko usvajanja Zakona o statusu dinastije Petrović trebalo bi podsjetiti na krajnje interesantnu i indikativnu istoriju obećanja i najava koji su dolazili od najviših predstavnika crnogorske vlasti.

Ko je u Plavom dvorcu?

Pravna zastupnica princa Nikole Petrovića podsjeća da je prvi susret tim povodom bio sa premijerom Đukanovićem 2004. kada je princu rečeno kako se to pitanje ne može rješavati jer Crna Gora nije obnovila državnost.

"U tom među periodu, prije referenduma pokrenuta je inicijativa za jedno privremeno rješenje. Za to privremeno rješenje dopisi su čak došli od tadašnjeg sekretara Vlade Žarka Šturanovića, da se princu, dok se ne iznađu mogućnosti da se napravi konkretan zakonski prijedlog, ponude privremena rješenja, odnsono korištenje stare kuće kralja Nikole na Njegušima i isto tako korištenje dijela Plavog dvorca na Cetinju. To je bilo, podsjećam 2005. No, to privremeno rješenje nije moglo nikada da zaživi jer nijesmo nikada dobili konkretne odgovore na to kako bi se to moglo sprovesti u praksu."

Nakon obnavljanja državnosti Princ je obnovio zahtjev, ali mu je tada odgovoreno da u Crnoj Gori ne postoji Zakon koji bi regulisao njegov status i pitanje restitucije za imovinu dinastije Petrović. Poslije toga je i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić 2007. obećao da će pokrenuti inicijativu za izradu prijedloga zakona.

"Znači, od tada do danas stvari se apsolutno nijesu pokrenule. Možda mogu da kažem da su se pogoršale do neke granice. Evo, recimo, to što je tada i pisano obećano princu Petroviću, oko Plavog dvorca, ja čujem da se tamo već uselio predsjednik Crne Gore."

Stevo Vučinić iz CPC kaže da država do sada nije riješila status Petrovića zbog toga što zna da se Princ Nikola ne slaže sa načinom kako vladajuća
Država do sada nije riješila status Petrovića zbog toga što zna da se Princ Nikola ne slaže sa načinom kako vladajuća garnitura vodi Crnu Goru.
garnitura vodi Crnu Goru. Tvrdi da u izbjegavanju istorijske obaveze prema Petrovićima i ignorisanju te obaveze, ovdašnja vlast nije usamljena.

"On je predstavnik loze i ima ista prava na ovu zemlju kao i Karađorđevići, pošto su oni tu vladali 20 godina. Oni smatraju da su to, na neki način ovdje njihove kompetencije. Srpska crkva podržava Karađorđeviće, a ovoga (princa Nikolu) očima ne mogu da vide zato što im je i sama činjenica da je živ smetnja u njihovim naumima vezanim za Crnu Goru."


Dinastija Petrović zaslužuje mnogo bolji odnos današnje Crne Gore i njene vlasti nego što je to do sada bio slučaj, kaže bivši kustos Njegoševog muzeja Krsto Mijanović.

"Čini mi se da je i ono što sam princ predlaže za ovu državu prihvatljivo i da je sa njegove strane krajnje korektno i pošteno. Pošto je on po ubjeđenju republikanac on ne traži krunu ni povratak dinastije Petrović, već samo da mu se obezbijedi krov nad glavom", kaže Mijanović.

****
Pročitajte i ovo:
Odnos države prema posljednjoj dinastiji
XS
SM
MD
LG