Dostupni linkovi

Iračke snage spremne brinuti o sigurnosti


David Petraeus u sjedištu RSE u Pragu
David Petraeus u sjedištu RSE u Pragu

Glavni zapovjednik američke vojske David Petraeus posjetio je sjedište Radija Slobodna Evropa u Pragu gdje je odgovarao na pitanja urednika Joya Tolsona o misijama u Iraku i Afganistanu, borbi protiv ekstremizma, ali i o skandalu koji trese Washington, a koji je povezan s otkrićem da je Bushova administracija odobravala metode mučenja nad zatvorenicima u Guantanamu.

Za balkanski program priredila Mirjana Rakela.

RSE: Rasprava o Guantanamu i tehnikama koje su se tamo koristile postale su top tema u Washingtonu. Da li, po Vašem mišljenju, zatvaranje Guantanama i napuštanje ovakvih tehnika mogu otežati misije u Afganistanu i Iraku, i uopće borbu protiv
Na svim razinama se raspravlja o načinu kako na legalan način završiti ovu priču sa Guantanamom, što učiniti za zatvorenicima koji su još tamo, kako pravno riješiti njihov status.
ekstremista, ili u tome pomoći?

Petraeus: Ako postoji jedna vrsta balansa, onda pomaže. Ja sam svjedočio, ali i napisao doktrinu o tehnikama ispitivanja koje su u skladu sa Genevskom konvencijom. I dok sam bio divizijski zapovjednik u Iraku, sačinili smo jedan “vodič” kako bi naši vojnici znali kako trebaju postupati. U slučaja Guantanama, mislim da ga trebati zatvoriti na jedan odgovaran način. To razmatra i Ministarstvo pravde, a razgovarao sam s glavnim tužiocem, i na svim razinama se raspravlja o načinu kako na legalan način završiti ovu priču, što učiniti za zatvorenicima koji su još tamo, kako pravno riješiti njihov status. No, ponavljam, to se mora odgovorno obaviti. Time šaljemo važnu poruku svijetu da SAD poštuju Genevsku konvenciju u odnosu prema zatvorenicima.

RSE: Primiče se 20.jun, rok za povlačenje američkih vojnika iz iračkih gradova. Da li bi to moglo ugroziti
Sa 160 dnevnih napada, koliko ih je bilo u junu 2007., posljednjih pet ili šest mjeseci broj napada je pao na 10 do 15 dnevno.
postignuti stupanj sigurnosti prije nego li iračka vlada i vojska bude spremni preuzeti odgovornosti?

Petraeus:
Mi već predajemo gradove, ali i cijele provincije iračkim snagama sigurnosti. Pitanje se odnosi, pretpostavljam, na nekoliko ključnih gradova u kojima smo još prisutni- Bagdadu, Mosulu i Baqubi. Vjerujemo da iračke snage sigurnosti mogu preuzeti tu odgovornost. Danas su bolje opremljene, spremnije i brojnije nego li su bile na početku. Ima oko 600.000 vojnika i policajaca koji se brinu o sigurnosti zemlje. Biti će periodičkih napada, kao što ih je bilo u prošlosti, na zimu 2006-2007., kada je Al Qaida pokušala raspiriti sektaško nasilje. Važno je reći, da usprkos tragičnim gubicima, kakvih je bilo, čak primjerice i prošli tjedan, u samoubilačkom napadu u Bagdadu, razina nasilja je ipak značajno smanjena. Sa 160 dnevnih napada, koliko ih je bilo u junu 2007., posljednjih pet ili šest mjeseci broj napada je pao na 10 do 15 dnevno. I tako će biti, pa i usprkos povremenim “senzacionalnim napadima” koji izazivaju tragične gubitke ljudskih života.

RSE: Poznato je da je novac koji stiže iz Saudijske Arabije i država Golfskog zaljeva važan za
Nedavno sam o ovom razgovarao sa zvaničnicima Saudijske Arabije, s njihovim ambasadorom u Washingtonu o financiranju talibana. Odgovor je bio – “recite imena tih ljudi, njihove bankove račune i mi ćemo ih zatvoriti”.
funkcioniranje islamskog ekstremizma, uljučujući i Talibane. Zašto i nakon više od osam godina od 11. septembra, SAD i saveznici nisu uspjeli presjeći te izvore financiranja? Postoji li nešto novo što bi trebalo biti učinjeno?

Petraeus: Uzmemo li kao primjer talibane u Afganistanu, znamo da oni ovise o tri glavna izvora financiranja. Jedan je ilegalna industrija narkotika.Tu je i novac koji dolazi od drugih kriminalnih aktivnosti, kidnapiranja, iznude i gotovo mafijaških poslova kojima se bave. A onda i novac koji stiže izvana, iz nekih nekih susjednih zemalja, možda država Golfskog zaljeva. Nedavno sam o ovom razgovarao sa zvaničnicima Saudijske Arabije, s njihovim ambasadorom u Washingtonu. Odgovor je bio – “recite imena tih ljudi, njihove bankovne račune i mi ćemo ih zatvoriti”. Ustvari, oni su vrlo oprezni kada je o tome riječ, no sve su to velike zemlje. U njima je zapanjujuća količina bogatstava, i u nekim sistemima je teško pratiti transmisiju novca. To je relativno skrivene prirode i ponekad zahtjeva jednu vrstu financijske forenzike kojom bi trebali kontrolirati i transfere kroz aktualne bankarske sisteme.

RSE: Ukoliko misija u Afganistanu osigura da ta zemlja više nikada ne bude raj za Al Qaidu ili nasilne islamističke grupe, znači li to da s afganistanskom vladom ne treba pregovarati o standardima liberalne demokracije i univerzalnim ljudskim pravima?

Petraeus:
Nedvojbeno je da afganistanska vlada mora više raditi kako bi dobila legitimnu podršku naroda. Mislim da će predsjednik Karzai biti prvi koji će prikazati korupciju koja je široko prisutna i koja je prouzročila toliko problema. Vlada bi trebala zaustaviti korupciju. Postoje i ambiciozni antikorupcijski program. Vrlo je impresivan onaj kojeg je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova. No, očito, treba na ovome više raditi, i ponavljam, vlada je ona koja treba služiti narodu kako bi bila vrijedna njihove podrške.

Interview with General David Petraeus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00

XS
SM
MD
LG