Dostupni linkovi

Petnaest godina zatvora za posrednika u ubistvu Kucijaka


Dokumenti za pripremno ročište u slučaju ubistva Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kusnirove, arhivska fotografija
Dokumenti za pripremno ročište u slučaju ubistva Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kusnirove, arhivska fotografija

Čovek koji je služio kao posrednik u ubistvu istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove 2018. godine osudjen je na 15 godina zatvora, saopštio je danas slovački sud koji vodi taj slučaj.

Biznismen Zoltan Andrusko koji je kontaktirao dvojicu počinilaca osuđen je u skladu sa dogovorom postignutim optuženog i suda.

"Smatram kaznu od 15 godina odgovarajućom", rekla je novinarima sudija Pamela Zaleska posle čitanja presude u krivičnom sudu u Pezinoku, koji se nalazi oko 20 kilometara od Bratislave.

Jan Kucijak je istraživao pitanja korupcije i konkretno aktivnosti Marijana Kočnera, bogatog preduzetnika, kada je ubijen sa verenicom u ubistvu mafijaškog tipa, u februaru 2018. Zoltan Andrusko, vlasnik picerije, umešan je u ubistvo preko svoje prijateljice Alene Žužove, Kočnerove prevodilice. Prema optužnici, ona je od njega tražila da nadje ljude koji su spremni da ubiju Jana Kucijaka.

Marijan Kočner, Alena Žužova i dvoje osumnjičenih direktnih izvršilaca zločina, svi u pritvoru, imaće sudjenje u januaru.

Prema sudu Zoltan Andrusko će se pojaviti kao svedok u tom pretresu.

Ubistvo novinara pokrenulo je masovne proteste i dovelo do ostavke premijera Slovačke.

XS
SM
MD
LG