Dostupni linkovi

Petkoviću zabranjena poseta Kosovu zbog 'provokativnih izjava'


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, arhivska fotografija
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, arhivska fotografija

Direktoru Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petru Petkoviću zabranjeno da uđe na Kosovo, saopštila je Kancelarija u petak, 3. septembra. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navelo da su razlog zabrane "provokativne izjave" Petkovića tokom ranijih poseta.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, to je treća po redu zabrana Petkoviću da poseti Kosovo.

"Reč je o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom", navedeno je u saopštenju.

Petković je na Kosovu tokom petka i subote trebalo da obiđe nekoliko firmi u kojima je Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti socijalno ugrožene porodice i uruči pomoć, saopšteno je.

Ministarstvo Kosova: Zabrana zbog provokativnih izjava

Iz Minsitarstva spoljnih poslova Kosova saopštili su za RSE da je Petkoviću onemogućena poseta Kosovu zbog toga što je u ranijim posetama u nekoliko navrata davao "provokativne izjave".

"U suprotnosti sa preuzetim obavezama, i obećanjima da će se suzdržati od provokativnih izjava koje podstiču na mržnju, on je kontinuirano tokom tri poslednje posete upotrebljavao jezik mržnje, što je kulminiralo i tokom poslednje posete prilikom inauguracije takozvanog 'univerziteta' u Severnoj Mitrovici", navodi se u odgovoru ministarstva za RSE.

Ministarstvo, međutim, ne navodi o kojim se tačno izjavama radi.

Kancelarija Vlade Srbije je obrazloženje institucija Kosova nazvala "neosnovanim". Saopštili su da im je kao razlog za zabranu navedeno "polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta" u Severnoj Mitrovici tokom prethodne posete Petkovića Kosovu. Ni Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nije dala više detalja.

Na osnovu Sporazuma o zvaničnim posetama iz 2014. godine, postiguntim u okviru Briselskog dijaloga, zahtevi za zvanične posete dostavljaju se institucijama preko oficira za vezu u Prištini, odnosno u Beogradu, 72 časa, odnosno 48 časova pre posete.

XS
SM
MD
LG