Dostupni linkovi

Šef 'Srpske liste' sa komandantom Kfora


Goran Rakić, lider "Srpske liste"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković je izjavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić brzo odgovoriti na zahtev "Srpske liste" da se sastane sa njim, te da Beograd nastavlja "diplomatsku borbu" oko registarskih tablica.

Ponovio je da kosovski premijer Aljbin (Albin( Kurti odbija da razgovara o tom pitanju.

"To je predsednik Vučić više puta rekao, da se nismo ni milimetar pomerili kada je u pitanju dogovor ili rešenje oko samih tablica", rekao je Petković u Partešu, jednoj od opština sa srpskom većinom na Kosovu južno od Ibra.

Petković navodi i kako korišćenje KM tablica nije u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, odnosno da je Vlada Kosova "godinu dana pre roka ukinula statusno neutralne KS (Kosovo) statusne tablice".

Petković je ranije rekao da je Beograd, kao rešenje za registarske oznake, predložio da se vrate statusno neutralne KS tablice, što je Priština odbila.

Predsednik Srpske liste sa komandantom KFOR-a

U međuvremenu je predsednik "Srpske liste", vodeće partije Srba na Kosovu, Goran Rakić razgovarao o preregistraciji vozila sa komandantom KFOR-a, general-majorom Angelom Mikele Ristućijem i komandantom baze SAD Bondstil u Uroševcu Kristoferom Samulskim.

Rakić je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

"Jasno je poslata poruka da se Srbi neće odreći tablica koje su do sada koristili, jer su one legalne i legitimne kao i da postoji opravdana zabrinutost zbog dalje reakcije Prištine povodom toga", navodi Rakić u saopštenju.

Dodaje da je "bezbednosna situacija nestabilna i da treba učiniti sve da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju isključivo dijalogom, jer će jedino tako primena istih biti podržana".

Ovom sastanku su prisustvovali i gradonačelnici četiri opština sa srpskom većinom na severu Koosva, Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Zatraženo je od vojne misije NATO-a, KFOR-a, da obezbedi mir i stabilnost, te da "preduzmu sve kako bi se sačuvalo bezbedno okruženje i sloboda kretanja".

Briselski sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut je 2011. godine i predviđao je da se na Kosovu koriste samo registarske tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) ili KS (Kosovo, statusno neutralne).

U sporazumu je navedeno da će "kao privremena mera, vlasti na Kosovu produžiti važenje registarskih oznaka KS na period od pet godina".

Kosovo i Srbija su se 2016. godine ponovo su se dogovorili o produžetku važenja KS tablica za još pet godina, što znači da je taj rok istekao 2021. godine.

XS
SM
MD
LG