Dostupni linkovi

Peticija da Podgorica dobije ulicu Ukrajine


Grafit sa likom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Podgorici

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori pozvala je građane Podgorice da potpišu peticiju za preimenovanje Ulice Veliše Mugoše u kojoj se nalazi Ambasada Rusije u Podgorici u ulicu Ukrajine.

Iz ambasade su istakli da bi to bio simboličan čin podrške ukrajinskom narodu koji brani svoju nezavisnost u ratu koji je započela Rusija.

“Pokažite solidarnost sa ljudima Ukrajine preimenovanjem ulice Veliše Mugoše, u kojoj se nalazi sjedište ambasadora Rusije u Crnoj Gori, u “Ukrajinsku ulicu” naveli su iz ukrajinske ambasade.

U saopštenju se navodi da kampanja „Ukrajinska ulica“ poziva cijeli svijet da učini Ukrajinu djelom svojih glavnih gradova što je, kako ocjenjuju veoma moćan način da se odgovori na pokušaje Rusije i Vladimira Putina da ukinu Ukrajinu i ukrajinsku kulturu.

Iz Ambasade su naveli da je Albanija preimenovala dio ulice u kojoj se nalazi ruska ambasada u Ulicu Slobodne Ukrajine, Litvanija je preimenovala relevantnu ulicu u Ulicu ukrajinskih heroja.

„Letonija je promijenila takvu ulicu u Ulicu Nezavisne Ukrajine, a Norveška je promijenila naziv trga ispred ruske ambasade u Ukrajinski trg“, naveli su iz Ambasade.

Dodaje se da se Toronto prošle nedjelje pridružio evropskim partnerima otkrivanjem natpisa „Slobodna Ukrajina“ duž prednjeg dijela ruskog konzulata na aveniji Sent Kler.

Kako je saopšteno, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kazao je da ljudi širom svijeta gledaju kako se užas odvija u Ukrajini i ponekad se razumljivo osjećaju nemoćnima da pomognu.

Kako navode iz ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, potpisivanjem peticije da se promijeni naziv ulice svi mogu dati veoma simboličnu izjavu ruskoj birokratiji širom svijeta.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je više od 4,5 miliona stanovnika pobjeglo iz zemlje od straha od rata.

XS
SM
MD
LG