Dostupni linkovi

Film o promenama u Srbiji: Peti oktobar - vera u iluziju


Konferencija za novinare povodom filma "Oktobar", 4. oktobar 2011.
Dugometražni omnibus film “Oktobar” , koji potpisuje sedam reditelja najmlađe generacije u Srbiji i koji prati sedam intimnih priča koje se dešavaju na 10. godišnjicu oktobarskih promena, biće u sredu 5. oktobra, premijerno prikazan u velikoj sali Doma omladine.

Ovaj datum predstavlja zajedničku nit filma i povod je za preispitivanje problema – kako kažu autori - običnih ljudi u običnoj zemlji.

Prvi film o tome - šta su donele demokratske promene u Srbiji, donosi grupa mladih autora, upravo diplomiranih reditelja sa Fakulteta dramskih umetnosti, koja iz svoje autentične, ali sumorne vizure, predstavlja stvarnost sveta koji ih okružuje.

Senka Domanović, jedna od reditelja filma, na konferenciji za novinare, 4. oktobar 2011.
Kako je oni doživljavaju, objašnjava Senka Domanović, autorka priče “Nisam tu” - o devojci koja se budi u studentskom domu i ne prepoznaje mladića kod kojeg je spavala.

“ Svaki dan se na ulici podsetiš gde živiš. Svaki dan postavljaš pitanje da li da odeš, gde da odeš i šta da radiš tamo. To je nešto sa čim se svi mi borimo i o čemu razmišljamo. Film, u suštini, jeste tu da malo prodrma. Da se svi zapitaju zašto mi to tako vidimo”, kaže Domanović.

Sedam priča smešteno je u Beograd i sve se dešavaju istog dana - na desetogodišnjicu petooktobarskih promena.

Milica Tomović, uradila je film o mladiću koji sa društvom iz detinjstva proslavlja kraj svojih studija arheologije.

“ Oni odlaze na staro mesto - brdo iza zgrade, gde popiju gomilu litara alkohola, kako to već ide. Neke stvari iz njihove zajedničke prošlosti počinju da isplivavaju i to sve dovodi do toga da glavni lik odluči da spali svoju diplomu”, opisuje Tomović.

Novi talas u kinematografiji

Glavni junak priče Ognjena Glavonića krade novac, da bi imao za neki provod sa svojom devojkom.

“ U tom filmu mene zanima veća vera u postojanje iluzije, nego u stvarnost. To je ono što sam ja video kao vezu sa petim oktobrom i onim šta je on predstavljao u glavama nekih ljudi”, kaže autor.
Ognjen Glavonić, jedan od autora filma, na konferenciji za novinare, 4. oktobar 2011.

Damir Romanov predstavlja crnu komediju o devojčici koji živi sa ocem grobarom, u kućici pored groblja.

“Ona treba da odbrani svoju kuću, jer hoće da je sruše i da sagrade supermarket. Ona to radi uz pomoć mrtvog kriminalca iz devedesetih.”

Sa pričama koje nose sličnu atmosferu, u omnibusu “Oktobar” učestvovali su, takođe, i novi reditelji - Ognjen Isailović, Dane Komljen i Ivan Pecikoza.

Za Stefana Arsenijevića poznatog reditelja i asistenta profesora Slobodana Šijana na Fakultetu dramskih umetnosti, ova generacija donosi novi talas u domaćoj kinematografiji.

“ Zaista mislim da su napravili nešto izuzetno i da tu postoji nešto novo i sveže”, …kaže Arsenijević, napominjući, da su ovi filmovi veoma različiti i da predstavljaju drugačije mišljenje od onoga što je radila njegova generacija i dodaje:

“Svaki od njih je napravio film potpuno različit od ovog drugog. Dakle, imamo sedam potpuno različitih žanrovski, stilski i na nivou autorske poetike različitih filmova koji tvore jedan vrlo uzbudljiv mozaik, a koji, takođe, obećavaju da je svako od njih jedna nova, jaka autorska ličnost za koju se nadam da će se razviti i imati podršku u ovom društvu da, zaista, prave celovečernje igrane filmove”, kaže Arsenijević.

Inserti iz omnibus filma ¨Oktobar¨
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG