Dostupni linkovi

Peti avgust Dan žalosti u Srbiji i RS: Degutantno nadmetanje brojem žrtava


Aleksandar Vulin

Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba odlučio je da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i Republike Srpske (RS), izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je novinarima rekao da će 4. avgusta biti organizovan veliki skup ispred Sremske Rače u opštini Sremska Mitrovica, a da će na Dan žalosti u Srbiji i RS biti organizovan niz manifestacija i održan minut ćutanja za sve žrtve.

U organizaciju su se, po njegovim rečima, uključile Vlada Srbje, Vlade RS, SPC i druge institucije. Povodom te vesti, beležimo reakciju Aleskandra Popova iz novosadskog Centra za regionalizam i potpredsednika regionalne NVO Igmanska inicijativa:

„To je nastavak one priče koju smo već imali - da se i dalje žrtve računaju kao ‘naše’ i ‘njihove’ i dokle god budemo na taj način gledali na stvari, mislim da nećemo otvarati perspektivu u regionu za neki normalniji život za neke buduže generacije. Mislim da nadmetanje sa brojem žrtava, čije su veće, čije manje, postaje pomnogo degutantno, kao što je bilo degutantno sve ono što se događalo uoči obeležavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.”

Popov kaže da je „prosto neverovatno ko se sve uključio u obeležavanje 5.avgusta, i SPC i Republika Srpska... a da nije urađeno nešto što je obaveza iz Rezolucije Evropskog parlamenta o 11. julu kao Danu sećanja na srebrenički genocid.

“Kao da neko želi da se stalno stvara stanje napetosti u regionu, da nikad ne zatvorimo poglavlje 90-ih. Ko da priželjkujemo da to što duže živi da bi se moglo sa tim manipulisati, pojavljivati se kao zaštitnik sopstvene nacije“ kaže Aleskandar Popov za RSE.

Pogledajte komentare (30)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG