Dostupni linkovi

Srbija traži osumnjičenog naci zločinca Egnera


Jedan od Jevreja koji su preživjeli holokaust, Ilustrativna fotografija
Jedan od Jevreja koji su preživjeli holokaust, Ilustrativna fotografija
Za Peterom Egnerom, osumnjičenim za ratne zločine nad Jevrejima na području Beograda u Drugom svetskom ratu, raspisana je međunarodna poternica po nalogu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Egner je osumnjičen za dela genocida i holokausta odnosno, za učešće u pogubljenju hiljada Jevreja, Roma i drugih nedužnih civila na području Beograda, tokom Drugog svetskog rata. Osamdesetosmogodišnji Egner nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, čije državljanstvo poseduje.

Inicijativu za ubrzanje pravosudnog postupka protiv Egnera pokrenula je Skupština Jevrejske opštine Beograd, čiji predstavnik Avram Izrael za Radio Slobodna Evropa govori o tome za koji period i za šta se Egner tereti.

“Egner se tereti za period od 6. decembra 1941. do 22. juna 1942. godine. Poznato je iz istorije da su u tom periodu izvršene racije i odvođenja žena i dece Jevreja iz Beograda u logor na Starom sajmištu. Prethodno je, kad su muškarci Jevreji u pitanju, u Beogradu bilo rešeno jevrejsko pitanje.”
Praktično, jevrejski Beograd je nestao. Od oko 10.500 Jevreja, koliko ih je bilo 1941. godine, na početku rata, 8.500 je stradalo.


Sagovornik našeg radija podseća da je u logoru Staro sajmište stradalo 8.500 Jevreja.

“Praktično, jevrejski Beograd je nestao. Od oko 10.500 Jevreja, koliko ih je bilo 1941. godine, na početku rata, 8.500 je stradalo. Najveći deo njih je skončao u logoru Staro sajmište, iz kojeg je na monstruozan način odvođen i gušen u prvom evropskom kamionu-dušegupki, na putu od tog logora do stratišta u Jajincima.”


Osumnjičeni Egner se, kaže naš sagovornik, tereti i za dovođenje Jevreja muškaraca u “Topovske šupe” na Autokomandi, prvi logor koji su nacisti uspostavili u Beogradu, kroz koji je prošlo oko 5.000 ljudi. U ovaj logor su dovođeni su Jevreji i Romi iz Beograda i Banata, odakle su odvođeni na streljanje u Kumodraž, na Bežaniju, u Jajince i na Sajmište.

Avram Izrael otkriva da je arhivska dokumentacija o ovim zločinima duga 5.000 strana i da je od pravosudnih organa stigla informacija “da postoji veći broj dokumenata na kojima je potpis osumnjičenog Egnera da se deca i žene Jevreji sprovode iz logora Staro sajmište do kamiona-dušegupke, što potvrđuje da je svesno učestvovao u tom monstruoznom zločinu nadomak Beograda.

"Mi ne zaboravljamo svoje mrtve i učinićemo sve da se Peter Egner privede pravdi i da mu se obezbedi fer suđenje”, kaže za Radio Slobodna Evropa predstavnik Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael.

Amerikanci će ga izručiti


Efraim Zuroff sa fotografijom još jednog naci zločinca, Ariberta Heima
I autor poznate knjige “Lovac na naciste” Efraim Zuroff potvrđuje za RSE Egnerovu nacističku prošlost u Beogradu.

“On je bio pripadnik Gestapoa u Beogradu i učestvovao je u odvođenju Jervreja u koncentracione logore, uključujući i logor Staro Sajmište s namerom njihovoh uništenja. To je glavni osnov za istragu, koji su utvrdili Amerikanci. Mi smo o ovom slučaju pričali sa glavnim srpskim tužiocem za ratne zločine, gospodinom Vukčevićem i ohrabrili Srbiju da zatraži ekstradiciju Egnera. Nadamo se da će biti izručen, da će mu se suditi u Srbiji, da će biti osuđen i kažnjen."

RSE: Srbija će tražiti Egnerovo izručenje, ali koliko je verovatno da će ga Amerikanci lišiti svog državljanstva?

Zuroff
: Amerikanci će ga vrlo rado izručiti, ali najpre moraju da mu oduzmu državljanstvo.

RSE
: I koliko je verovatno da će to učiniti?

Zuroff
: Verovatnoća je gotovo stoprocentna.

RSE:
Koliko godina zatvora po Vama Egner zaslužuje ako bude osuđen u Srbiji?

Zuroff
: Do svog smrtnog dana.

Da srpsko pravosuđe neće odustati od zahteva da se Egner isporuči Srbiji svedoči i izjava ministarke pravde Snežane Malović:

“Učinićemo sve da se on nađe u našoj zemlji, da bude priveden pravdi, da mu se obezbedi pravično suđenje i da se, naravno, kroz dokazni postupak ustanovi istina.”
XS
SM
MD
LG