Dostupni linkovi

U Sremskim Karlovcima odlukom vlasti spomenik ruskom caru Petru Velikom


Spomenik ruskom caru Petru Velikom u Sankt Peterburgu u Rusiji (6. jun 2018. godine)
Spomenik ruskom caru Petru Velikom u Sankt Peterburgu u Rusiji (6. jun 2018. godine)

Odlukom Skupštine opštine Sremski Karlovci od 10. juna ruski car, Petar Veliki dobija bistu u tom gradu u Vojvodini, oko 80 kilometara od Beograda.

Odbornici Sremskih Karlovaca doneli su odluku četiri dana, nakon što su dobili detalje inicijative za podizanje spomenika, i odobrenje nadležnih organa, kao što su Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Petra Velikog, rođenog pre 350 godina, istorija pamti kao autokratu, ali i kao modernizatora koji je Rusiju usmeravao ka Zapadu. Međutim, aktuelna kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu probudila je kontroverze proizašle iz novih tumačenja njegove istorijske uloge.

Najdalje je otišao sam Vladimir Putin, predsednik Rusije, koji je napad na Ukrajinu u izjavi od 10. juna izjednačio sa osvajanjima Petra Velikog u XVIII veku.

Inicijativu za spomenik u Sremskim Karlovcima je inače uputio nevladin Ruski naučni institut (RNI) iz Beograda. U dopisu se predlaže da se razmotri ova ideja, i da se bronzana bista ruskog vladara postavi u gradskom parku.

Petar Veliki, ilustracija Valentina Serova iz 1949. godine
Petar Veliki, ilustracija Valentina Serova iz 1949. godine

U dopisu koji je stigao početkom maja, a prenosi ga portal 021.rs navodi se da se bista Petra Velikog postavlja u čast jubileja obeležavanja 350 godina od njegovog rođenja.

"Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kulturnih veza našeg naroda", takođe se navodi.

Sama bista je poklon inicijatora, a sredstva za izradu postamenta i postavljanje biste biće obezbeđena iz budžeta Karlovaca.

Ruski naučni institut (RNI) je registrovan 2017. u Beogradu, a na čelu te nevladine organizacije od prošle godine je Irina Antanasijević.

Njoj je uručena Puškinova medalja, a ukaz o tom odlikovanju potpisao je lično predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, dok je medalju uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), cilj ovog udruženja je "očuvanje zaostavštine ruske emigracije u Srbiji, afirmisanja značajnih dostignuća ruskih emigranata u vreme između dva svetska rata i podsticanja novih istraživanja u ovoj oblasti".

XS
SM
MD
LG