Dostupni linkovi

Pet stvari koje morate znati o Aga Kanu


Aga Kan
Aga Kan
Autor: Farangis Najibullah, prevela: Ena Stevanović

Kada se utjecajni vojni zapovjednik koji je bio u središtu posljednjih nekoliko krvavih sukoba u istočnom Tadžikistanu, nedavno predao vlastima, rekao je da je to učinio kako bi udovoljio zahtjevu Aga Kana. Ovom vjerskom poglavaru se klanjaju Ismaili muslimani, ali njegov utjecaj prevazilazi tadžikistansku regiju Gorno-Badahšan.

Aga Kan je vjerski vođa, filantrop i multimilioner poznat po svom raskošnom životu i zanimanju za konjske utrke i lijepe žene.

Ko su sljedbenici Aga Kana?

Aga Kan, čije je puno ime Njegovo visočanstvo princ Karim Aga Kan IV je trenutno imam Ismaili muslimana.

Ima više od 15 hiljada sljedbenika u više od 25 zemalja.

Većina Ismaila živi u afričkim i azijskim zemljama, uključujući Pakistan, Afganistan, Tadžikistan i Iran. Očuvalo se i nekoliko zajednica u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Sedamdesetpetogodišnji Aga Kan, za kojeg se vjeruje da je direktni potomak poslanika Muhameda je četrdeset i deveti imam odnosno duhovni vođa Ismaila.

Odakle dolaze njegove kraljevske titule?

Ismaili imami nazivaju sebe i članove svoje obitelji prinčevima i princezama, što su titule koje su naslijedili od svog kraljevskog pretka Feth Ali Šaha, perzijskog kralja iz 18.stoljeća.

Titula je i službeno priznata od strane britanske vlade. Aga Kan je svoju titulu „Njegovo visočanstvo“ dobio od britanske kraljice Elizabete 1957.godine, kada je naslijedio svog oca u svojoj dvadesetoj godini.

Aga Kan je britanski državljanin i njegova titula „visočanstvo“ nije nasljedna.

Ova obitelj ne predsjedava ni jednom državom niti geografskom teritorijom.

Šta su izvori prihoda Aga Kana?

Magazin „Forbes“ je naveo Aga Kana u svom popisu deset najbogatjih svjetskih vladara sa procjenjenim bogatstvom od oko 800 miliona dolara. Ostali izvori procjenjuju njegovo bogatstvo na preko tri milijarde dolara.

Većina njegovih prihoda dolazi od ubiranja desetine i od dobrovoljnih novčanih donacija zajednice Ismaili. Ismaili navodno daruju najmanje deset posto svog bruto godišnjeg prihoda svom duhovnom vođi.

Međutim, ne zna se da li imam osobno koristi te donacije. Sljedbenici Aga Kana kažu da se većina novca uloži u njegove filantropske ciljeve, u razvoj, obrazovanje i humanitarne projekte u zemljama u razvoju, posebno one s velikim brojem Ismaili muslimana.

Aga Kan je navodno bio uključen u mnoge poslovne pothvate, uključujući i lanac ekskluzivnih hotela.

Multimilionski pogon za uzgoj i utrke konja se smatra jednim od glavnih izvora prihoda Aga Kana, ako izuzmemo donacije njegovih sljedbenika. On posjeduje farme za uzgoj konja u Francuskoj i Irskoj.

Aga Kan sa Arnoldom Švarcenegerom
Aga Kan sa Arnoldom Švarcenegerom
Šta čini Ismaili imama drugačijim od ostalih ključnih duhovnih vođa?

Aga Kan je pomiješao svoj status duhovnog vođe sa jet-set playboy stilom života. Poznat je po svom zanimanju za lijepe žene, brze automobile i utrke konja.

Dok su se pristaše Aga Kana fokusirale na duhovnu predanost svog imama koji je studirao na Harvardu, na njegove filantropske ciljeve i mir u svijetu, novinari se često bave njegovim osobnim životom, njegovim brakovima, razvodima i vanbračnim aferama.

Imam se nakon 25 godina braka razveo od svoje prve žene i majke njegovo troje djece Sarah Croker Poole koja je preuzela muslimansko ime Begum Salimah. Bivša manekenka je nakon razvoda dobila oko 30 miliona dolara te nakit u vrijednosti od oko 27 miliona dolara.

Aga Kan se 1998.godine oženio njemicom Gabriele zu Leiningen s kojom ima jednog sina. Međutim, nakon šest godina braka, njegova supruga koja je preuzela muslimansko ime Begum Inaara je podnijela papire za razvod zbog imamovih brojnih vanbračnih afera.

Par trenutno živi odvojeno, a sedamdesetpetogodišnji imam osporava zahtjeve Begum Inaare za oko 80 miliona dolara odštete.

Zašto Aga Kana tretiraju s oprezom u pojdinim političkim krugovima u Tadžikistanu?

Iako Aga Kan posjeduje brojne posjede, kuće i farme pa čak i privatni otok, on je i dalje princ bez carstva.

Tadžikistanska regija Gorno Badahšan je jedina regija u svijetu sa Ismaili većinom sa službenim statusom autonomne pokrajine.

Devedesetih godina se nagađalo da bi regija Gorno Badahšan mogla zatražiti nezavisnost od Tadžikistana i iskoristiti političku nestabilnost zemlje usljed desetogodišnjeg građanskog rata.

Lideri lokalne zajednice oštro odbijaju takve tvrdnje.Međutim, prema navodima tadžikistanskog novinara i pisca Rajabi Mirze, mnogi u tadžikistanskim političkim krugovima i dalje tretiraju Aga Kana s određenim stepenom predostrožnosti.

„Nedavni krvavi sukob u regiji Gorno Badahšan su još jednom pokazali da lokalno stanovništvo ima više povjerenja i poštovanja prema Aga Kanu nego prema predsjedniku Emomali Rahmonu,“ zaključuje Mirzo.
XS
SM
MD
LG