Dostupni linkovi

Pet razloga zašto treba jesti nar


Nar (punica grantum) je plod žučkasto-crvene boje, prepune jestivih semenki koji dozrijeva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najljekovitijih voćki, retko je jedemo i koristimo u pripremi jela.

Jedan plod nara zadovoljava čak 16 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Stoga ne čudi što se preporučuje redovno konzumiranje nara s ciljem jačanja imuniteta, a naročito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

Štiti srce

U naru se nalazi i antioksidant punicalagin koji blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu.

Popravlja raspoloženje

Ako želite da promjenite raspoloženje na bolje, gricnite nar. Ovo voće puno je fitohemikalija koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji reguliše brojne biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita. Kada je u ravnoteži, daje osećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Čuva zube i kosti

Nar je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, pa se smatra i velikim čuvarom zdravlja zuba i odličnom prevencijom od osteoporoze.

Tečni čuvar muškog zdravlja

Dokazano je da ekstrakt nara ima i do deset puta jače djejstvo od samog ploda. Jedna čaša soka dnevno, na primer, poboljšaće kvalitetu sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu. Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput e.coli i stafilokoka.

XS
SM
MD
LG