Dostupni linkovi

Pesničke vatre zlatiborske: U slavu ljubavi i života


Pesničke vatre zlatiborske
Pesničke vatre zlatiborske

Jedinstveno umetničko veče, “Pesničke vatre zlatiborske” održano je pod vedrim nebom, pored spomen obeliska streljanim partizanskim ranjenicima, na zlatiborskom vrhu Šumatno brdo.

To je deo beogradskih Međunarodnih susreta književnika, koji su ove godine posvećeni sedamsto pedesetoj godišnjici rođenja Dantea Aligierija i osamdesetoj godišnjici rođenja srpskog književnika, akademika Ljubomira Simovića.

Petnaest pesnika iz inostarnstva i Srbije govorili su svoje stihove, mešali su se jezici, vere, kulture, a pesnici su pokazali da nisu zaboravili svoju dužnost, pevati u slavu života, ljubavi i slobode.

Tako je to veče nebo iznad Zlatibora postalo još zvezdanije, a tome su doprineli pesnici iz Azerbejdžana, Italije, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Slovenije, Slovačke, Crne Gore i Srbije.

Nataša Švikart Žumber, foto: Novka Ilić
Nataša Švikart Žumber, foto: Novka Ilić

Zadovoljstvo učešćem u ovoj manifestacija pokazala je i slovenačka pesnikinja Nataša Švikart Žumber:

“Ja mislim da su ovakve manifestacije jako potrebne, čuju se različiti jezici koji se održavaju pisanjem, poezijom saznajemo kako se nekada živelo, a i mi ostavljamo trag, te će oni iza nas saznati kako mi danas živimo. Na ovaj način se još više upoznajemo, zbližavamo, saznajemo o našoj državi i vi o našoj, ovo je odličan način povezivanja i treba ga održavati”, ocenila je Nataša Švikart Žumber.

Borba za kulturnu decentralizaciju Srbije

Za pesnika iz Italije Zaharija Gala ovo je bila jedinstvena prilika da poseti rodnu zemlju svoje majke, kojoj je posvetio pesmu “Mala Srpkinja”:

“Na ličnom planu možete zamisliti kako se osećam, kao sin koji se vraća u zemlju svoje majke. Deo mene je srpski i kada sam dolazio ovde, osetio sam veliko uzbuđenje”, naglasio je Gal.

Pesničke vatre zlatiborske, foto: Novka Ilić
Pesničke vatre zlatiborske, foto: Novka Ilić

Među pesnicima iz sveta bila je i pesnikinja Mirjana Ranković Luković iz Čajetine:

“Meni je kao zavičajnom piscu čast i zadovoljstvo što sam ovo veče ovde, što učestvujem u manifestaciji i što se družim sa piscima iz celog sveta i saznajem nešto o njihovoj poeziji i kulturi”, rekla je Mirjana Ranković Luković.

Jedan od organizatora zlatiborske pesničke manifestacije je Udruženje književnika Srbije, a član Uprave udruženja Dragan Raović kaže - danas je teško bilo šta organizovati, jer kultura ima najmanju materijalnu podršku u istoriji ove zemlje:

“Još uvek uspevamo preko dobrih ljudi sd se snađemo za ovaj materijalni deo. Duhovni deo manifestacije nije nikada problem. Držimo do toga da ovo ne bude samo beogradska, već svesrpska manifestacija pa otuda mi na Zlatiboru”, prokomentarisao je Raović.

Ova manifestacija organizivana je na Zlatiboru po drugi put i pokazala je svoju svrsishodnost, kaže Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine, ukazujući na važnost kulturne decentralizacije:

“Mi se ovakvim događajima borimo za kulturnu decentralizaciju Srbije, to je početak i nadam se da ćemo uspeti", naglasio je Stamatović.

Povelja “Pesnički vatri” ove godine dodeljena je Ljubomiru Simoviću, koji je iz zdravstevnih razloga bio sprečen da dođe, ali se pismom zahvalio na nagradi, rekavši da ga je ona navela da se preispita da li ju je zaslužio, odnosno koliko se proteklih 60 godina pesničkog rada uopšte bavio Zlatiborom, a imajući u vidu da je rođen tu ispod Zlatibora, u Užicu.

Uz stihove mogle su se čuti i operske arije, a glas operske pevačice Ane Sanicki iz Italije stapao se sa lepotom večeri na Zlatiboru.

XS
SM
MD
LG