Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napad na hotel u Pešavaru, među poginulima srpski državljanin


Hotel Perl Kontinental u Pešavaru nakon eksplozije, 10. jun 2009.

U pakistanskom Pešavaru najmanje šesanestoro je mrtvih i više od 70 ranjenih u napadu na luksuzni hotel. Napad se dogodio sinoć a CNN prenosi da je jedan provincijski ministar rekao kako je napad izveden automobilom napunjenim sa 500 kilograma eksploziva. Medu poginulima je i srpski državljanin, Aleksandar Vorkapić, član misije UNHCR-a, kao i državljanka Filipina, takodje službenica UN. Još troje članova ove misije UN je povređeno.

U terorističkom napadu na luksuzni hotel Perl Kontinental u pakistanskom gradu Pešavaru, prema zvaničnim informacijama, 11 je mrtvih ali novinske agencije javljaju da je broj poginulih 18, a BBC je preneo da je 19 mrtvih. Broj povređenih, prema novinskim agencijama varira od 59 do 70 osoba.

Među poginulima je i jedan srpski državljanin. Kako se navodi na sajtu UN, u napadu je poginuo Aleksandar Vorkapić (44) iz Beograda koji je bio službenik Visokog komesarijata UN za izbeglice i član tima UN koji je radio na pomoći raseljenima u Pakistanu. Među poginulima je i Perseveranda So (52) sa Filipina, službenica Fonda UN za decu i omladinu (UNICEF). U napadu su povređena tri službenika UN - iz Somalije, Velike Britanije i Nemačke, saopštile su UN.

Pakistanska policija saopštila je da je povređeno 57 osoba, i da se troje i dalje vode kao nestali. Militanti su pregazili sigurnosnu ogradu hotela, pucajući na stražare, pre nego što je bombaš samoubica aktivirao eksploziv na parkingu hotela Perl Kontinental. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.
Pakistanska policija saopštila je da je povređeno 57 osoba, i da se troje i dalje vode kao nestali. Militanti su pregazili sigurnosnu ogradu hotela, pucajući na stražare, pre nego što je bombaš samoubica aktivirao eksploziv na parkingu hotela Perl Kontinental. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Taksista Jameel Shah opisao je napad:

"Bila je u toku molitva kada je započela vatra i svi su počeli da viču: 'teroristi su ovde.' Onda je odjeknula snažna eksplozija.”


Žrtva eksplozije u Hotelu Perl Kontinental
Jedan od zaposlenih u Perl Kontinentalu Khairul Bashar rekao je Rojtersu:

“Svi su izuzetno uznemireni, posebno članovi porodice jednog od naših zaposlenih koji je nestao, i porodice povređenih radnika”

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon ocenio je napad kao gnusan teroristički akt. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad u Pešavaru ali su lideri talibana nagovestili većinu napada u gradovima u vezi sa vojnom ofanzivom koju vlasti vodi protiv talibanskih ekstremista u dolini Svat. Vlasti veruju da je serija napada na pakistanske gradove u poslednjih nekoliko nedelja iz osvete zbog te ofanzive.

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Guteres izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Aleksandra Vorkapića.

"Aleksandar Vorkapić se dobrovoljno prijavio za učešće u kriznim situacijama i prošlog meseca je bio raspoređen zajedno sa timom stručnjaka za druge oblasti da pruži pomoć stotinama hiljada civila nedavno raseljenim u severnozapadnom Pakistanu",
rekao je Guteres u sedištu UNHCR-a u Ženevi, prenose beogradski mediji.

"Svi mi u UNHCR-u izražavamo saučešće njegovoj porodici u Beogradu", rekao je Guteres. Vorkapić ostavlja za sobom suprugu i troje dece. Bio je zaposlen kao stručnjak za informacione tehnologije u Kancelariji UNHCR-a u Beogradu od 2000. godine.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG