Dostupni linkovi

Nisu pronađeni ostaci albanskih žrtava


Posmrtni ostaci pronađeni 5. avgusta 2010 na obalama Perućca kod Višegrada
Posmrtni ostaci pronađeni 5. avgusta 2010 na obalama Perućca kod Višegrada
Na levoj obali Drine, u BiH, nakon dvadesetodnevne pretrage, u srijedu je izašao istražni tim i veštaci kako bi obišli mesta gde su pronađeni ostaci 60 Bošnjaka ubijenih u Višegradu 1992. godine. Potraga se nastavlja jer je u Višegradu ubijeno više od 800 Bošnjaka.

Na desnoj obali Perućca, u Srbiji, posle dva dana pretrage saopšteno je da nije nađena ni jedna ljudska kost. Saznajemo i da će uskoro krenuti pretraga jednog omanjeg jezera na Kosovu gde postoje sumnje da se nalaze pobijeni Srbi.

Na desnoj obali Drine u Srbiji , posle dva dana pretrage jezera Perućac nisu nađeni ostaci ni albanskih žrtava iz 1999. godine prenetih u Srbiju a ni bošnjačkih koje je voda donosila iz Višegrada u vreme rata u susednoj Bosni. Gvozden Gagić, ekspert Komisije za nestale Vlade Srbije rekao je da su pronađene neke kosti i one su odmah ispitane.

„Pošto smo u sastavu tima imali forenzičare, nakon pregleda utvrđeno je da su one životinjskog porekla“, kaže Gagić.

Nesrete Kumnova iz Đakovice izgubila je svog jedinog sina u martu 1999. godine, kada su ga, zajedno sa još petoricom mladića, odveli iz kuće lokalni policajci. Tela njegovih drugova su pronađena kraj Perućca 2001. godine, ne i njegovo. Da li se nadala da će dobiti neku informaciju ovih dana?

Nesrete Kumnova, arhiv
„Očekivala sam i očekujem još da nešto nađu na groblju Perućac. Ako se radi pravo"
, kaže Kumnova.

RSE: Da li ste čuli da nije nađeno ništa u jezeru?

Kumnova: Jesam, čula sam ali ne verujem da nema ništa. Verujem da će biti tu još toga. Da ću moći da sahranim svog sina.

Gvozden Gagić kaže, međutim, da je ispitivanje terena završeno u ovoj fazi ali da to ne znači da se odustaje od dalje potrage.

„Postoje planovi da se, upotrebom savremenijih tehničkih sredstava koje poseduju neke međunarodne organizacije i metodom nadletanja iznad jezera, uoče ljudski ostaci. Pošto imamo inicijativu da se takva mehanizacija upotrebi na jezeru na Kosovu koje je mnogo manje, moguće je da ćemo isprobati tamo funkcionisanje tog uređaja, pa ako se pokaže da je dobar, verovatno ćemo ga upotrebiti i na Perućcu“
, navodi Gagić.

Zajednička potreba u septembru


Prenk Djetaj, predsednik kosovske Komisije za nestala lica, koji je bio protekla dva dana na Perućcu potvrdio je da se priprema zajednička srpsko-kosovska pretraga omanjeg jezera Livoč kraj Gnjilana zbog sumnji da su tu ostaci srpskih žrtava. On je potvrdio da je moguće da će, uz ronioce, biti angažovana i savremena mehanizacija jedne strane firme. Na pitanje kada će to biti, on je odgovorio:

„Sigurno u avgustu, septembru. Radićemo punom parom da nas ne ometu jesenje kiše. Ja ću da se potrudim da to bude zajednički, kosvosko srpski rad“, kaže Djetaj.

Amor Mašović, arhiv, foto: Midhat Poturović
Sa druge strane Drine, bosanske, od sredine jula traje potraga za ostacima ubijenih Bošnjaka u Višegradu 90-ih godina. Danas su na teren izašle ekipe istražitelja i sudskih veštaka. Do sada su pronadjeni ostaci 60 žrtava, neka od tela nadjena su na mestima gde se povukla ispuštena voda iz jezera Perućac.

Na naše pitanje kako je moguće da su ostaci nađeni na jednoj strani jezera a na drugoj ni traga od njih, prvi čovek Instituta BiH za nestale Amor Mašović nam je odgovorio:

„Dakle, to može značiti samo jedno: da je 1992. ili kasnije taj deo obale asaniran. Ljudi koji su živeli na bosanskoj strani kod hidroelektrane Bajina Bašta tvrde da je stotine leševa plutalo zaustavljeno branom na hidoeltrani Bajina Bašta. Nešto se sa tim tijelima desilo. Postoje indicije da su ona sahranjena u krugu hidroelektrane ali na ta pitanje će trebati Beograd da odgovori“
, pojašnjava Mašović.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije, međutim, kaže da Beograd nema informacije o plutajućim telima Bošnjaka na Perućcu i ovako se obraća svom kolegi Mašoviću:

„Mi takve informacije nemamo. Znači, ja bih voleo da gospodin Mašović takav zahtev uputi nama i dobiće sasvim sigurno i otvoren poziv da dođe da proverimo sve što bude želeo a i dobiće sve informacje sa kojima raspolažemo.“


Bosanska ekipa koja nastavlja istraživanje terena sa leve obale Drine a pre desetak dana se najavila Beogradu da će preći i na desnu obalu Perućca.
XS
SM
MD
LG