Dostupni linkovi

U Peruu pronađena mumija stara najmanje 800 godina


Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime (27. novembar 2021.)
Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime (27. novembar 2021.)

Mumija za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina pronađena je na centralnoj obali Perua, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Mumificirani ostaci bili su osobe iz kulture koja se razvila između obale i planina Perua.

Arheolog Pieter Van Dalen Luna, sa državnog univerziteta San Markos, rekao je da je mumija, čiji pol nije identifikovan, otkrivena u regionu Lime.

"Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano konopcima i da su ruke pokrivale lice, što bi bio dio lokalnog obrasca sahrane", rekao je Luna.

On je dodao da su u pitanju ostaci osobe koja je živjela u visokom andskom regionu zemlje i da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su bili i pokloni uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe.

Peru - dom turističkog odredišta Maču Pikču - dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo tim dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG