Dostupni linkovi

Tužilaštvo Perua pokrenulo istragu protiv predsednice zbog pranja novca


Čak i ako se Dina Boluarte suoči sa konkretnom optužbom, kao predsednica ne bi mogla da se suoči sa sudom sve dok njen mandat ne istekne 2026. godine
Čak i ako se Dina Boluarte suoči sa konkretnom optužbom, kao predsednica ne bi mogla da se suoči sa sudom sve dok njen mandat ne istekne 2026. godine

Peruanski tužioci rekli su kasno u utorak da istražuju predsednicu Dinu Boluarte i njenog zbačenog prethodnika Pedra Kastilja (Castillo) zbog navodnog pranja novca i nezakonitog finansiranja kampanje tokom predsedničkih izbora 2021.

U pitanju je proširenje istrage protiv para zbog navoda o nezakonitom finansiranju.

Boluarte, Kastiljo i njegov bivši savetnik Henri Šimabukuro (Henry Shimabukuro) bili su pod istragom zbog "zločina zabranjenog finansiranja političkih organizacija, pranja novca i kriminalnog organizovanja", objavilo je javno tužilaštvo na Tviteru.

"Navodno izvršenje ovih zločina se dogodilo tokom izborne kampanje (levičarske partije) Slobodni Peru 2021. godine", kada se Kastiljo kandidovao za predsednika, a Boluarte za potpredsednicu, navodi se u saopštenju.

Tužilac u slučaju Ričard Rohas (Richard Rojas) doneo je odluku nakon što je Šimabukuro izjavio da ima dokaze da je Boluarte upoznata sa navodnim nepravilnostima u prikupljanju sredstava za kampanju.

Peru je upleten u političku krizu otkako je Kastiljo svrgnut i uhapšen 7. decembra, optužen za pobunu zbog pokušaja da raspusti kongres i vlada dekretom.

Boluarte je preuzela dužnost predsednika, ali se suočila sa pozivima da podnese ostavku od demonstranata koji takođe zahtevaju nove izbore.

Saopštenje tužioca stiže neposredno pre nego što će Kongres, koji kontroliše desnica, ali je sada saveznik Boluartea, u četvrtak raspravljati o prihvatanju predloga za smenu predsednice, navodi agencija Frans pres (AFP).

Za prihvatanje predloga su neophodna 52 glasa, a parlamentarna levica koja ga je uvela ima 35.

Boluarte je već pod istragom zbog smrti antivladinih demonstranata, usred optužbi grupa za ljudska prava da su snage bezbednosti upotrebile prekomernu silu protiv demonstranata koji zahtevaju njihovu ostavku.


Od početka protesta u decembru u sukobima je poginulo 49 civila i sedam pripadnika snaga bezbednosti, saopštila je kancelarija ombudsmana.

Čak i ako se Boluarte suoči sa konkretnom optužbom, kao predsednica ne bi mogla da se suoči sa sudom sve dok njen mandat ne istekne 2026. godine.


Boluarte je šesta predsednica Perua od marta 2018. i prva žena na toj funkciji.

Kastiljo, protiv koga se vodi istraga za korupciju, služi 36 meseci u istražnom zatvoru pod optužbom za pobunu.

XS
SM
MD
LG