Dostupni linkovi

Performansom do dijaloga među učenicima različitih nacionalnosti


Dramska sekcija Srednjoškolskog centra u Srebrenici
Prije pet godina Nansen Dijalog Centar iz Sarajeva u Srednjoškolskom centru Srebrenica oformio je prostoriju gdje učenici obavljaju niz vannastavnih sadržaja. Posebno je aktivna dramska sekcija koja priprema performans sa kojim će ovih dana nastupiti pred vršnjacima u Bratuncu. Kroz rad i drugih sekcija ostvaruje se glavni cilj - druženje i dijalog među učenicima različitih nacionalnosti.

Druženje učenika različite nacionalnosti osnovni je motiv svih vannastavih aktivnosti u srebreničkom Srednjoškolskom centru. Osim mladih iz Srebrenice, koji pohađaju dramsku sekciju, ima i učenika iz Srbije. Svi kažu da u školskim klupama, kao i vannastavnim aktivnostima preovladava drugarstvo:


Dramsku sekciju vodi profesorica hemije Svjetlana Tomić. Ona naglašava da srednjoškolci, osim rada u ovoj ali i u drugim sekcijama, imaju priliku da razgovaraju o svim životnim temama:

"Djeca se jako dobro druže, razmjenjuju iskustva. I pošto je atmosfera na sekciji u tim druženjima puno opuštenija nego na časovima, dolazimo da u situaciju da upoznajemo i naše druge strane, tako da je to još jedan vid ljepšeg druženja, stvaralačkog, kreativnog načina razmišljanja, gdje prevazilazimo naše dosadašnje razlike, ukoliko i postoje, i uviđamo da imamo slična razmišljanja i slične sklonosti i da se po većini osnova možemo jako lijepo družiti."

Ideja da se učenici druže u vannastavnim aktivnostima potekla je od nevladine organizacije Nansen Dijalog Centar. Prije pet godina oni su u Srednjoškolskom centru Srebrenica oformili prostoriju gdje učenici obavljaju niz vannastavnih sadržaja.
"Osnovni cilj našeg i njihovog djelovanja je podrška i podsticaj interetničkom dijalogu i saradnji u Srednjoškolskom centru i na području opština Srebrenice i Bratunca", kaže Genz Goranci, koordinator projekta:

Goranci naglašava da se u Srednjoškolskom centru Srebrenica odvijaju i druge aktivnosti:

"Realizovali smo aktivnosti, koje su pod okriljem Nansen Dijalog Centra Sarajevo, tako da imamo nekoliko dokumentarnih filmova, nekoliko uspješno organizovanih akcija u Srebrenici, koje su redovna praksa."

I na ovaj način učenici, koji su svakodnevno zajedno u školskim klupama, razvijaju duh tolerancije i uvažavanja, ističe Anđela:

"U okviru škole radimo različite vrste preformansa, koje izvodimo, što poboljšava našu saradnju, i multietničku i u svakom drugom smislu. Takođe je planirano da ovaj preformans bude izveden u Jajcu. To sad-zasad nije moguće, ali ja se nadam da ćemo u budućnosti moći da tamo odemo i da se povežemo sa prijateljima iz tog mjesta - da jednostavno funkcionišemo zajedno."
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG