Dostupni linkovi

MANS "metlama" čisti i crnogorsku opoziciju


Performans MANS/a od 11. juna
Performans MANS/a od 11. juna
Mete kritika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, najistaknutije NVO u Crnoj Gori na poziciji takozvanih watchdog organizacija, do sada su bili: akteri brojnih korupcionaških afera, nosioci organizovanog kriminala, ali uvijek - dijelovi vladajuće strukture. Sada se, me]utim, na udaru našla najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori - Socijalistička narodna partija.

MANS-ovi aktivisti traže od SNP-a da u svojim redovima očisti "žito od kukolja".

Donijevši metle pred vrata sjedišta Socijalističke narodne partije, aktivisti MANS-a su poručili najjačoj opozicionoj partiji da bi trebalo da iz svojih redova odstrani funkcionere koji nijesu autentični opozicionari, odnosno, protivnici aktuelne vlasti. Naime, organizujući simbolično "veliko proljećno čišćenje i razdvajanje žita od kukolja" MANS-ovci su željeli da podstaknu SNP da lakše donese odluku o eliminisanju sopstvenih funkcionera za koje kažu da su činovnici organizovanog kriminala.

Susret se odvijao u pseudo-prijateljskoj atmosferi u prostorijama SNP-a, a direktor ove partije Vladimir Vujović je na svoj način protumačio svojevrstan fenomen koji predstavlja činjenica da se nakon godina borbe protiv vlasti, NVO MANS usmjerila ka SNP-u kao opozicionoj partiji.

"I meni je stvarno velika dilema kako su ti veliki ljudi mogli tako da pogriješe. Ja sam radio sa ovim ljudima i ja ih doživljavam kao ozbiljne ljude ali nekada se čovjek zanese. Onaj koji misli da mijenja ovu vlast, on u SNP treba da ima jakog, ne samo sagovornika nego i jaku potporu. Ko tako ne razmišlja mi mislimo da se za trenutak zanio i odustao od toga da ruši vlast. Naš je program jasan – promjena ove vlasti", rekao je Vujović.

Konfrontacija NVO MANS i opozicione Socijalističke narodne partije je počela prije nekoliko dana, kada je, tokom sedmog gradjanskog protesta, koji se u organizaciji MANS-a, Unije slobodnih sindikata i Studentske unije, već mjesecima periodično održavaju uslijed nagomilanog nezadovoljstva zbog teške socijalno-ekonomske situacije, direktorka MANS-a Vanja Ćalović direktno prozvala šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića jer nije upozorio javnost na neregularnosti u Prvoj banci, kojom gazduje porodica bivšeg premijera Mila Đukanovića, a u kojoj su se događale brojne nezakonitosti, iako je još 2010. službeno posjetio u svojstvu predsjednika parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

"Činovnik organizovanog kriminala, poslušnik mafije , izdajica – Aleksandar Damjanović", riječi su upućene iz MANS-a.

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović je, skupštinsko zasijedanje narednog dana, iskoristio da odgovori na prozivku.

"I o meni, i o ovima kojima ni ime ne želim da pomenem, a ponavljam radi se o dva štampana medija, jednom predstavniku građanskih protesta i pojedinim poslanicima, ako već do sada nije – sudiće im vrijeme".

Akcija nije udar na stranku, nego na određene ljude

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
Podsjetimo, dan prije prošlonedjeljnog protesta, medijski je sondirana ideja koju je MANS potom i konkretno iznio. Zajedno sa ostalim organizatorima protesta, iz ove NVO je upućen poziv svim opozicionim partijama, odnosno, kako su dodali, poštenim poslanicima iz bilo koje partije da izađu iz parlamenta i tako mu uskrate legitimitet. Iz dvije opozicione partije: Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, odmah je odgovoreno da su spremni na takav potez, ali da se čeka SNP iz koga su poručili da o tome moraju odlučivati kolektivni organi stranke. Naslanjajući se na ovu inicijativu, uslijedila je, od strane MANS-a prozivka Damjanovića, a onda i simbolično doniranje metli ovoj partiji da bi se "očistila od kukolja".

U MANS-u, međutim, kažu da njihova akcija nije nikakav udar na Socijalističku narodnu partiju, već ukazivanje na "ulogu" njihovog funkcionera Aleksandra Damjanovića.

"Mi smo ovdje danas da vam ukažemo da taj čovjek jednostavno nije ispunio svoju funkciju u parlamentu i da on personalno, dakle pričam o Aleksandru Damjanoviću - ne predstavlja ono što SNP zaista jeste i šta je ona predstavljala za MANS i druge koji se bore protiv ovog režima na svim mogućim nivoima. Vi se jednostavno morate odrediti i oko tog čovjeka i oko poziva koji je došao sa zadnjeg protesta da SNP napusti parlamentt", navode u MANS-u.

"Napad na predsjednika poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandra Damjanovića, od strane nekih opoozicionih poslanika i pojedinih organizatora protesta doživljavamo kao direktan i neosnovan napad na cjelokupan SNP i kao podršku vlasti uoči najavljenih parlamentarnih izbora", bila je prva reakcija SNP-a, koju je i u ponedjeljak potvrdio potpredsjednik Neven Gošović.

"Ja znam vaš odnos prema SNP, ali ako imate takav odnos prema predsjedniku kluba poslanika SNP, kojeg je na predlog predsjednika birao Glani odbor naše partije onda se to ne može odvojiti od vašeg odnosa prema SNP-u. Htjeli vi to ili ne, to je povezano jedno sa drugim. Nama je stalo, a sigurno i Aleksandru Damjanoviću, da sve te činjenice na kojima zasnivate ovako teške optužbe učinimo javnim, dostupnim javnosti i da vidimo u čemu je to propust Aleksandra Damjanovića da bi mogao da nosi jedan ovakav epitet koji mu vi pokušavate dati", kazao je Gošović.
XS
SM
MD
LG