Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oproštaj od Shimona Peresa


Sahrana Šimona Peresa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Sahrana Šimona Peresa

Pod vrlo jakim mjerama sigurnosti deseci svjetskih državnika oprostili su se u Jeruzalemu od velikana izraelske i svjetske politike, dobitnika Nobelove nagrade za mir Shimona Peresa koji je umro u srijedu u dobi od 93 godine.

Američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN Ban Ki-moon, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas, francuski šef države Francois Hollande, kanadski i talijanski premijeri Justin Trudeau i Matteo Renzi, te brojni drugi svjetski lideri, obitelj, prijatelji, poznanici oprostili su se od jednog od osnivača države Izrael, koji je bio i vojnik, a onda postao političar koji se većinu svoga života zalagao za mir.

Izraleski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da je okupljanje svjetskih lidera testament za Peresovu ostavštinu, za njegov optimizam u potrazi za mirom i za ljubav prema Izraelu.

U emocianlom govoru Netanyahu je kazao da je Peres bio veliki čovjek za Izrael, ali i za cijeli svijet.

Na državnoj sahrani Abbas i Netanyahu su se rukovali i kratko izmjenili nekoliko rečenica.

"Dugo, dugo vremena je prošlo", rekao je Abbas.

Izralesko-palestinski pregovori zamrznuti su od 2014, a Abbas i Netanyahu nisu razgovarali licem u lice od 2010.

"Nazočnost Abbasa na sahrani, podsjetnik je da mirovni proces nije završen i da taj posao treba nastaviti", upozorio je američki predsjednik Barack Obama.

"Usprkos terorističkim napadima s kojima se suočavamo, i nakon opetovanih razočaranja zbog neuspjelih pregovora Peres je uvijek isticao da Palestince treba poštovati i da i oni kao i Židovi imaju pravo na samoodređenje. To je njegov smisao za pravdu, shvaćanje da će cionistička ideja najbolje biti zaštićena kada i Palestinci budu imali svoju državu. Okupili smo se ovdje svjesni da Shimon nikada nije vidio ispunjene svoga sna o miru", rekao je Obama.

Shimon nikada nije vidio ispunjene svoga sna o miru: Barack Obama
Shimon nikada nije vidio ispunjene svoga sna o miru: Barack Obama


Bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je pomagao u mirovnim pregovorima u Oslu 90-tih nakon kojeg je Peres nagrađen Nobelom nagradom za mir 1994, kazao je da je Shimon Peres bio najveći mirovni sanjar.

Na sahrani su bili i predstavnici Jordana i Egipta, dvije zemlje u arapskom svijetu koje su potpisale mirovni sporazum sa Izraelom.

Peresov ugled na Bliskom istoku bio je narušen 1996. kada je kao premijer naredio napad na Kanu na jugu Libanona odakle su militanti Hezbolaha danima granatirali Izrael. No, u tom napadu poginulo je oko 100 ljudi koji su se nalazi u kampu UN-a. On je kasnije priznao da je bio gorko iznanađen spoznajom da su u tom kampu bile stotine ljudi.

Sahranu bivšeg premijera i predsjednika Izraela osiguravalo je više od 8.000 policajaca, a glavnina prometnica u Jeruzalemu su bile zatvorene.

Peres je rođen 1923. u Poljskoj. Prvi put je izabran u Kneset 1959. Bio je član 12 vlada, uključujući i dva premijerska mandata. Od 2007. do 2014. bio je predsjednik Izraela.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG