Dostupni linkovi

Hrvatski bloger Peratović ponovo saslušavan


Željko Peratović
Željko Peratović

Hrvatski novinar Željko Peratović kojeg je policija, prije 3 mjeseca , zbog navodnog odavanja državne tajne, privela i ispitivala, morao se jutros ponovo javiti u Policijsku upravu zagrebačku kako bi istražitelji dovršili pregled njegovih zaplijenjenih stvari.

Iako Županijsko državno odvjetništvo ističe da se ne radi o novom uhićenju niti bilo čemu dramatičnom, sam Peratović tvrdi da je riječ o nastavku progona i torture pri čemu izravno optužuje hrvatsku Sigurnosno-obavjestajnu agenciju SOA.

Slobodni novinar Željko Peratović koji se zadnjih godina i na svom blogu uglavnom bavi temama ratnih zločina i organiziranog kriminala u Hrvatskoj današnji je dan ponovo proveo na ispitivanju u Policjskoj upravi zagrebačkoj. Prije jutrošnjeg ulaska u zgradu novinarima je kazao da misli kako je riejč o nastavku "torture i maltretiranja" za što je izravno optužio hrvatsku tajnu službu SOA-u , Sigurnosno obavještajnu agenciju:

» Ja mislim da se SOA-i koja je inicirala ovaj proces žuri da me još maltretira dok se ne formira Sabor i ne imenuje novi ministar kada bih se mogao žaliti.»

Peratović potsjeća da je prije 3 mjeseca uhićen,i dva dana ispitivan zbog navodnog odavanja državne tajne,iako je dokument kojeg je objavio na svom blogu već bio objavljen u nekim medijima:

»Dokument POA-e je bio o djelatnosti Novog lista i mene da mi dezinformiramo hrvatsku javnost da je general Gotovina u Hratskoj i Franjo Turek tadasnji šef POA-e napisao je da mi djelujemo svi zapravo kao jedna skupina u cilju destabiliziranja Hrvatske, širenja dezinformacija, zapravo da djelujemo kao neprijateljska skupina koja je povezana sa Haaškim sudom i nekakvim obavještajnim podzemljem u Hrvatskoj.

Na Peratovićevo tadašnje uhićenje reagirala je javnost,a i osobno premijer Ivo sanader ističući da je uvijek na strani novinara i da institucije moraju bolje voditi računa o curenju povjerljivih informacija, ali da nitko, pa ni novinari ne mogu biti oslobodjeni odgovornosti za izgovrenu ili napisanu riječ.

No, Peratović je već bio ostao bez posla, a onda i tužio tajne sluzbe, odnosno drzavu, za krsenje ljudskih prava .

Hrvatsko novinarsko društvo ističe da je neugodno iznenadjeno njegovim novim ispitivanjem.Predsjednik HNDA Zdenko Duka:

«Smatramo da je to nepotrebno daljnje maltretiranje Željka Peratovića i u svakom slučaju je u kontradikciji s onim što je bilo prije 3 mjeseca od policije rečeno, a to je – da su završili istragu.»

Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu opovrgava da je riječ o bilo kakvom novom kaznenom progonu ili nastavku kriminalističke obrade novinara Peratovića. Priopćili su da je riječ isključivo o nastavku pretrage Peratovićevih oduzetih kompjutora i CD-a te nekoliko tisuća dokumenata što se kaže, u prvom ispitivanju nije uspjelo pregledati, kako bi mu te stvari vratili.

Peratovic misli drukčije:

«Dakle ,nije samo vraćanje stvari jer je bilo rečeno da, ako ne dodjemo, da ću biti priveden.»

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr Ivo Banac kaže da se novinar Željko Peratović nije dosad obratio toj nevladinoj udruzi:

»Jest,zanimljivo je da je on u više navrata saslušavan, medjutim imam informaciju da je ovaj najnoviji slučaj jednostavno odluka istražnog suca da ga se sasluša prije vraćanja njegova računala, tako da izgleda da je cijela stvar zapravo pri kraju. Očito ne postoje neki razlozi da se njega kazneno goni.»


Profesorica na zagrebačkom studiju novinarstva Gordana Vilović isitče da privodjenja ili pozivanja novinara u policiju nikad ne idu u prilog slobodama medija:

«Ako se netko bavi ratnim zločinima automatski njegov blog, a to je kod Željka slučaj,može biti izvor nekih informacija. Ali to se dade drugačije rješavati, nego ga se svako malo, osobito poslije praznika ili pred vikend, poziva u policiju...Ili je ovo demonstracija države i zapravo poruka - eto vidite ako se i vi budete bavili takvim poslovima možda ćete biti pozvani na informativne razgovore.
XS
SM
MD
LG