Dostupni linkovi

Upitno punjenje penzionih fondova do kraja godine


Prilikom nedavne posjete BiH, delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sugerisala je entitetskim vladama da ubrzaju reformu penzionog sistema, kako bi pokazale da su ozbiljan kandidat za naredne tranše kreditnih sredstava iz Stand by aranžmana za pomoć u finansijskoj krizi. Stavljanje u fokus priče o penzionim fondovima ponovo je otvorilo stare probleme, od problematičnog finansiranja do prekomjernog broja beneficiranih penzija.

Vlada RS predstavila je Strategiju reforme penzionog fonda, ekspertni tim Vlade FBiH dopunjava već postojeću iz 2008. godine. I jedni i drugi suočavaju se sa manjkom novca, zbog sve većeg broja nezaposlenih usljed ekonomske krize. Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, Rade Rakulj:

„Penzionera koji su primili penziju u prošlom mjesecu je 222.000, a broj zaposlenih je negdje 245.000. Sad – nađite taj odnos. To je jedan od najnižih odnosa u našoj regiji.“

Zarif Safić, Federalni penziono-invalidski fond:

„Nažalost, broj radnika je manji nego u proteklom mjesecu. U aprilu je broj penzionera bio 361.764, dok je zaposlenih bilo 422.850. To je odnos 1,2 zaposlena na jednog penzionera.“


U RS, zbog nedostatka sredstava za isplatu penzija, ozakonili su nezakonito trošenje novca od privatizacije za isplatu penzija. Ministar finansija RS Aleksandar Džombić to objašnjava ovako:

„Sredstva koja su dobijena od dividende upravljanja portfeljom, u vrijednosti od negdje 30 miliona maraka u 2009. godini, Fond PIO ne treba da u ovom trenutku vraća i da eventualno ugrožava isplatu tekućih penzija, već da, do trenutka formiranja rezervnog penzijskog fonda, to predstavlja, kao u prethodnim godinama, prije usvajanja tog zakona, prihode i da se može nesmetano koristiti.“

Već potrošena sredstva


Opozicija kaže kako je to potez Vlade da omogući redovnu isplatu penzija do izbora, ne vodeći računa šta će sa penzionim fondom tog entiteta biti kasnije.

Branislav Borenović iz PDP-a upozorava da su do sada nezakonito potrošene desetine miliona da bi se sakrila kriza u penzionom fondu u RS:

Vjekoslav Bevanda
„Fond PIO je po izvještaju Čekine revizije već potrošio 48 miliona konvertibilnih maraka. Neko će snositi odgovornost za to. Potrošeno je mimo zakona jer je penzijski rezervni fond jedini ovlašten po tom novom zakonu da raspolaže tim sredstvima, međutim, nije formiran.“

U Federaciji je Vlada, koja inače plaća PIO-u za beneficirane penzije, potrošila do sada sva sredstva predviđena do kraja godine. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda:

„Mi smo ukupno 77 miliona, koje smo bili planirali u proračun ove godine, isplatom u ovom mjesecu za prošli mjesec potrošili do kraja. Znači, mi trenutno u proračunu apsolutno nemamo više niti jedne marke za isplatu prema Mirovinskom fondu. Treba iznaći 90 miliona, napraviti prestrukturiranje i osigurati 90 miliona da mirovine do kraja godine ne budu ugrožene. Proračun je planiran realno. Druga je stvar što je Vlada, bez suglasnosti Ministarstva financija donesla uredbe gdje se tvrdi da će 200 ljudi biti obuhvaćeno uredbom, a ono – ispadne da će biti 12.000a. Posljedice tih uredbi – mi tražimo rješenje za Mirovinski fond. To je prioritet svih prioriteta. Mirovinski fond ne smije biti ugrožen, jer onda više nema države.“

Nova strategija reforme penzionog sistema u RS predviđa nove uslove za penzionisanje, a Sindikat ih je ocijenio neprihvatljivim. Ranka Mišić, predsjednica Sindikata RS:

„To bi u prevodu značilo, jednostavnim rječnikom rečeno, da ukoliko neko krene da radi sa 20 godina i sa 60 godina života ostvari 40 godina radnog staža, on bi morao da radi još najmanje tri godine, kako bi ostvario pravo na penziju. Ovo nije trenutak za to, o tome se može razmišljati u nekom narednom periodu, ali u ovom trenutku, to se nikad neće prihvatiti.“

U Federaciji ovih dana dopunjavaju Strategiju iz 2008. godine, no za sada nema najava o promjeni uslova penzionisanja. Pomoćnica ministra za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zehra Novo Omanović:

„Još se prave neke analize, pa ćemo vidjeti da li će biti opravdano pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju.“

Uprkos nastojanjima entitetskih vlada da zadrže sadašnje stanje isplate penzija - barem do izbora - činjenica da svakog mjeseca raste broj nezaposlenih može dovesti u pitanje isplatu penzija.
XS
SM
MD
LG