Dostupni linkovi

U Crnoj Gori se obilježava Međunarodni dan starih, a iz Crvenog krsta skreću pažnju da je to dobra prilika da se javnost podsjeti potreba i problema sa kojima se stare osobe u Crnoj Gori suočavaju.

U utorak mediji izvještavaju, političari i aktivisti nevladinog sektora daju izjave o položaju starih osoba, a volonteri Crvenog krsta posjećuju korisnike programa"Briga o starima"u koje spadaju svi stariji od 65 godina koji imaju male ili nikakve prihode, koji žive sami ili sa nekim kome je takođe potrebna pomoć i svi dobijaju informativne flajere o ovom programu koji realizuje Crveni krst. Međutim, kakav je život starih ostalih 364 dana u godini?

Predsjednik Udruženja za zaštitu penzionera, Vojo Vuletić kaže da su penzioneri u Crnoj Gori poniženi, obespravljeni i gladni.

"Glavni problem crnogorskih penzionera je - siromaštvo", kaže Vuletić.

"Preko 60 hiljada penzionera prima ispod 280 eura, a uglavnom česta je sudbina da izdržavaju ne samo svoju djecu nego i unuke. Onda se sva bremena i promjene i promašaji ove vlasti svaljuju na pleća i penzionera", napominje on.

Koliko je težak položaj penzionera, ilustruje i podatak da veliki dio ove populacije živi na rubu egzistencije jer preko tri hiljade penzionera prima najnižu penziju čiji je iznos propisan zakonom na 100 eura što je tri puta manje od prosječne penzije koja je u avgustu iznosila 276 eura i skoro pet puta manje od prosječne zarade od 480 eura.

Predsjednik skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu zaštitu, Zoran Jelić kaže da su penzije zamrznute te da do kraja godine neće biti povećanja.

"Jedna je kategorija penzionera danas u Crnoj Gori na veoma niskom niovu primaju penzije i mora im se pomoći. Mislim da jednokratne pomoći nijesu dovoljne nego treba vidjeti i kroz druge usluge pomoći tim ljudima. Naročito im treba pomoći ako su lišeni porodične brige tako što će im centri za socijalni rad, geronto-službe i druge institucije pomoći da se izdignu iznad te linije siromaštva, ako je to moguće", kaže Jelić.

Maštanje o njemačkom standardu

Predsjednik Udruženja za zaštitu penzionera, Vojo Vuletić kaže da je drugi najveći problem penzionera - nekvalitetna zdravstvena zaštita.

"Da bi jednog bolesnog i često nepokretnog penzionera mogli da prime u bolnicu on treba da obavi nekoliko pregleda Iako ne može iz kuće da se pokrene i onda se pitam zašto postoji bolnica nego da se takvi bolesnici prime i sve to obavi u okviru bolnice", rekao je Vuletić.

"Neophodno je raditi na poboljšanju kvaliteta života treće generacije", kaže predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu zažtitu, Zoran Jelić naglašavajući da tu treba primjeniti evropske standarde.

"Država treba da preuzme brigu o starim licima, naročito imajući u vidu ona lica koja nijesu u stanju da se brinu o sebi; prije svega u njihovim domovima, a onda i podizanjem kvaliteta života u domovima za stara lica", rekao je Jelić.

"Takve institucije treba izgrađivati, takođe treba praviti i sistem za brigu o starima kroz geronto program koji je zaživio, ali nije još uvijek kvalitetno implementiran u svim opštinama u Crnoj Gori. Nastojaćemo da kroz budžet obezbijedimo više novca za tu populaciju. Crna Gora će aplicirati kod evropskih fondova gdje ima novca za te namjene i kroz kvalitetne programe privući ta sredstva kako bi briga o starima u Crnoj Gori bila na većem niovu".

Koordinator budvanskog Crvenog krsta, Bojan Dobrljanin kaže da je program geronto domaćica smanjen zbog štednje.

"Kod nekih osoba je neophodno održavanje maltene cijelog domaćinstva. Kod nekog samo da se ode i plati račun za telefon, struju, vodu. Kod nekog da se pripremi neki obrok. Ima raznih potreba", navodi on.

Koleginica Jasna Vukićević je razgovarala sa budvanskim penzionerima koji kažu: "Godinama se suočavamo sa istim problemima: niskim primanjima, neefikasnom socijalnom i zdravstvenom zaštitom i nehajnim odnosom zajednice".


Domaći penzioneri, sudeći po svjedočenjima Crnogoraca koji su umirovljeni u Njemačkoj, mogu samo da maštaju o socijalnom statusu svojih tamošnjih vršnjaka.

"Tamo ko ima malu penziju ima socijalnu pomoć države. Minimalna penzija je 500 eura, ali u tom slučaju država plaća i socijalno, stan, kiriju i tako dalje", kaže jedan od domaćih penzionera koji je radio u Njemačkoj.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG