Dostupni linkovi

Penzioneri izlaze na ulice, vlada predlaže kredit


Penzioneri, ilustracija

Penzioneri Federacije BiH najavili su masovne proteste u septembru, ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, od kojih je ključni - blagovremena isplata penzija koje sada kasne skoro cijeli mjesec. Predstavnici udruženja penzionera su još prije nekoliko mjeseci potpisali Sporazum sa Vladom da će penzije stizati do petog u mjesecu, ali on je izigran. Tada je “kupljen” socijalni mir, međutim, sada se bunt najavljuje upravo u jeku kampanje za lokalne oktobarske izbore.

Penzionerima u BiH nikada nije bilo gore. Ono što su zasluženo stekli svojim radom, danas nazivaju crkavicom ili socijalnom pomoći.

"I ja sam postala socijalni slučaj. Ne samo ja, nego masa, masa, penzionera, intelektualaca. Penzije ne dobijamo početkom mjeseca kako je obećano, nego se isplaćuju dvadesetog u mjesecu pa čak i iza tog datuma“, kaže penzionerka Jagoda Habibović.

Penzije kasne i svakog mjeseca čekaju se sve duže i duže. O tome odlučuju oni koji koriste sve što su postigli i izgradili sadašnji bh. umirovljenici, s ogorčenjem ističe Jasmina Ismić.

"Mi smo ovu državu izgradili, ovim putevima, mostovima koje smo mi pravili hoda i koristi ova nova generacija.... A, mi još rovimo, nažalost, po kontejnerima“, kaže Jagoda Ismić.

Zato su penzioneri u Federaciji odlučili da će u masovne proteste u septembru, ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera Federacije BiH.

Sarajevo, penzioneri
Sarajevo, penzioneri

"Ako ne budu isplaćene penzije do 5. juna i ako do 30. juna ne budu usvojeni zakoni koji proizlaze iz strategije reforme penzionog sistema, zajedno s primjedbama koje je Savez dostavio, i koje bi trebale stupiti na snagu 1. jula, mi ćemo onda pristupiti organizovanju protesta“, poručuje Rapa.

Treći uslov koji penzioneri postavljaju je stabilizacija penzijskog fonda, koji je u stalnom minusu. Trenutno, manjak iznosi oko 200 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 100 miliona eura. Moguće rješenje je pozajmica od 80 miliona, koliko će nedostajati za isplatu naredne penzije.

"Moramo naći kratkoročne mjere da riješimo dugoročne probleme koji su se gomilali petnaest godina. Kratkoročne mjere mogu biti pozajmice, a može i Vlada Federacije pozajmljivati“, poručuje premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Penzioneri su protiv pozajmica i kreditnih zaduženja, što obrazlaže jedan od njih, Hamdo Mimić:

"Neka se kreditno zadužuje ono preduzeće koje je dužno doprinose Federalnom zavodu, i neka oni plaćaju kamate za te kredite, a ne novi namet na penzionere“, kaže Mimić.

Miraz od 100 miliona duga

Firme ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, a broj zaposlenih i broj penzionera je gotovo izjednačen. Federacija ima 400.000 a Republika Srpska 250.000 penzionera. Broj zaposlenih u BiH koji bi trebali da izdržavaju one koji su nekada radili je 720.000.

Tako se broj radnika i penzionera skoro izjednačio i u Republici Srpskoj, kaže predsjednik udruženja penzionera Rade Rakulj.

"U Republici Srpskoj smo imali 2000. godine 300.000 zaposlenih koji su plaćali doprinose, penzionera je bilo 170.000. Danas imamo nešto oko 200.000 zaposlenih koji plaćaju doprinose i 252.000 penzionera“, napominje Rakulj.

Penzije u RS od početka 2016. godine stižu redovno, jer se prešlo na trezorski sistem poslovanja Fonda PIO, navodi ministar finansija Vlade RS Zoran Tegeltija.

"Sada, kada smo prešli na trezorski sistem poslovanja, penzije su redovne ali mi u budžetu imamo dubiozu od 70 miliona KM. Nama je, kako je to rekao predsjednik udruženja penzionera, u miraz stiglo oko 100 miliona obaveza Fonda PIO. Zatim, oko 40 miliona kratkoročnih obaveza koje smo odmah morali da isplatimo kao i njihove dugoročne obaveze . Da smo zadržali stari sistem isplate penzija, mi bismo za te potrebe izdvojili 70 miliona maraka manje nego što smo u ovom trenutku izdvojili“, naglašava Tegeltija.

I Federacija je u parlamentarnu proceduru uputila izmjene Zakona o penzijsko - invalidskom osiguranju, koje podrazumijevaju isplatu penzija iz trezora, odnosno iz entitetskog budžeta.

A do tada penzioneri od kojih većina prima prosjek od 340 maraka ili 170 eura, snalaziće se kako znaju i umiju. Neki od njih traže proteste odmah, a ne u septembru, kako najavljuje njihovo udruženje

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG