Dostupni linkovi

"Infuzija" za crnogorske penzionere


Udarna vijest sinoć, u crnogorskim glasilima je bila odluka Vlade da se penzionerima koji su oštećeni neregularnim usklađivanjem primanja od 2003. godine na ime naknade isplate dvije penzije. Jednu u decembru i drugu u aprilu, kao i da im se povećaju primanja do kraja sljedeće godine dva puta po 10%.

Murata Ćorovića, predsjednika mjesne penzionerske organizacije sela Lozna, jutros rano je probudio telefon. Njegove kolege penzioneri, priča Ćorović raspituju se i provjeravaju da li je tačna vijest da će narednog januara dobiti trinaestu penziju. "Ne trinaestu, nego i četrnaestu", priča Ćorović, a na vedrim penzionerskim licima, odgovor se vidi - objašnjava on:
"To za penzionere znači kao čovjeku, bolesniku kad primi infuziju. Malo nas je osvježilo, jer ipak shvatamo da su nas se sjetili i da su vidjeli u kakvom se položaju penzioneri nalaze, tako da smo zadovoljni i zahvalni. Jutros se osjetilo da su vedrija lica kod penzionera nego što su bila ranije: nervozna, namrgođena..."
Ćorovićev kolega iz penzionerske organizacije Sait Burdžović i sekretar bjelopoljske organizacije penzionera Rato Bulatović kažu da su penzioneri najugroženiji sloj društva: "Ali sad, kako koja godina, sve je bolje", kaže Burdžović.
Bijelo Polje je imalo nisko-akumulativnu privredu, pa su penzije bile dosta male, objašnjava Bulatović: "Od oko šest hiljada penzionera, preko dvije hiljade prima penzije ispod 100 eura. Ipak, ovo nešto znači, pogotovo sad poslije povećanja cijena struje i životnih namirnica."
I Ćorović i Bulatović i Burdžović uočavaju da se trinaesta penzija poklapa sa početkom predsjedničke predizborne kampanje u Crnoj Gori, a da se najavljena 14. penzija poklapa sa glasanjem na tim izborima.
"Ono se praktikovalo da se uoči izbora nešto da ljudima, ali mislim da to neće imati nekog posebnog uticaja", kaže Ćorović.
"I bez trinaeste i četrnaeste penzije, mi bi glasali za ovog aktuelnog", kaže Burdžović.
Slično misli i penzioner Božo Madžgalj iz Ravne Rijeke. I on uočava poklapanje.
"Fino. Odlično. Baš super. Da nije bilo tih predsjedničkih izbora, možda ne bi ni dobili", kaže Madžgalj. On vjeruje da Vlada penzionerima daje nešto što je odavno bila dužna da učini.
"Naše daju, ne daju njihovo", kaže Madžgalj.
"Bolje i sad što nam daju nego nikad da ga nijesu dali. Ne bi valjao pos'o za njih", zaključuje Ćorović.
"Što se tiče glasanja, bila ta trinaesta ili ne bila, mi bi glasali kao i prije što smo glasali", kaže i Burdžović.
XS
SM
MD
LG