Dostupni linkovi

Pentagon najveći svetski poslodavac


Sedište Pentagona - ilustracija
Sedište Pentagona - ilustracija
Priredio Dragan Štavljanin

Američko ministarstvo odbrane je najveći svetski poslodavac sa 3.2 miliona članova osoblja, sledi kineska armija. Na trećem mestu je američki lanac supermarketa “Volmart”, četvrti je “Mekdonalds”, proizilazi iz podataka koje je objavio britanski “Bi-Bi-Si” (BBC).

Britanski nacionalni zdravstveni centar Engleske (NHS) je u središtu velikog političkog sukoba oko reforeme ove ustanove. Često se govorilo da je treći po veličini poslodavac u svetu, posle kineske armije i indijskih železnica. Međutim, da li je to tačno s obzirom da je Britanija mnogo manja od Kine i Indije?

Prema detaljnoj tabeli deset najvećih svetskih poslodavaca, britanska zdravstvena služba je na petom mestu sa 1.7 miliona zaposlenih u Engleskoj, Velsu, Škotskoj i Severnoj Irskoj. “Mekdonlads” (McDonalds) je na četvrtoj poziciji sa 1.9 miliona radnika. Međutim, 80 odsto resotrana su franšize, tako da njih 1.5 miliona zapošljavaju druge kopmanije, mada svi nose “Mekdonaldsove” uniforme.

Treći je američki lanac supermarketa “Volmart” (Walmart), u kome radi 2.1 miliona ljudi, uključujući skoro 200 hiljada zaposlenih u lancu supermarketa “Asda” u Velikoj Britaniji.
Tabela BBC-ja sa podacima o najvećim svetskim poslodavcima
Tabela BBC-ja sa podacima o najvećim svetskim poslodavcima
Na drugom mestu je Narodna oslobodilačka vojska Kine u kojoj je angažovano 2.3 miliona ljudi.

Listu predvodi američko ministarstvo odbrane – koje se još popularno zove Pentagon – sa 3.2 miliona osoblja.

Zašto Američko ministarstvo odbrane ima više zaposlenih od kineske armije?

Zaista, ova poređenja su skopčana sa teškoćama.

Američko ministarstvo odbrane, sa sedištem u velikoj zgradi (Pentagon) u Virdžiniji, ponosi se da je jedan od najvećih svetskih poslodavaca i uključuje i civilno osoblje u brojke o zaposlenima.

Pentagon se smatra najvećom poslovnom zgradom, odnosno najvećom “kancelarijom” na svetu.

S druge strane, skoro je nemoguće prikupiti slične podatke za kinesku vojsku.
Cifra od 2,3 miliona obuhvata samo aktivnu vojsku, bez zaposlenih civila.

To je, zapravo, čini najvećom aktivnom vojnom silom na svetu, navodi se u specijalnom izdanju "Militari balans" Military Balance Međunarodnog instituta za strateške studije (the International Institute for Strategic Studies) iz Londona, u kom se iznosi godišnja procena svetskih vojnih sila.

Ako bismo prebrojali samo aktivne snage američkog Ministarstva odbrane, bilo bi ih 1,6 miliona, čime bi to ministarstvo palo na sedmo mesto liste, navodi BBC.

Ukoliko bi se znao broj civila koje je angažovala, moguće je da kineska armija čak pretekne američko ministarstvo odbrane po broju zaposlenih.

Međutim, nije jednostavno utvrditi čak ni ko spada u civilno a ko u vojno osoblje – jer su kineska i američka armija potpuno različito organizovane.

“Postoji mnoštvo organizacija unutar vojske – aktivne oružane snage, rezervne snage, civili, takođe oni koji rade po ugovoru. Dakle, zavisi od toga šta pokušavate da izračunate kada vidite ove brojke“, kaže Džejms Haket (James Hackett), urednik “Militari balansa”.
Regruti kineske Narodne oslobodilačke vojske
Regruti kineske Narodne oslobodilačke vojske

"Mi imamo u vidu aktivno vojno osoblje, dakle, one u uniformi koji su u stanju da deluju u ime države obavljajući zadatke za potrebe nacionalne bezbednosti. Kineska armija je velika u poređenju sa drugim, zato što je u osnovi popunjavaju regruti, dok armije na Zapadu i širom sveta sve više funkcionišu na dobrovoljnoj bazi (profesionalne armije)”, ističe Haket.

Britanski nacionalni zdravstveni centar Engleske (NHS) je ogroman sistem, ali ne funkcioniše kao jedan poslodavac. Znatan deo osoblja zapošljavaju privatne klinike, domovi zdravlja, dok ambulante opšte prakse, koje su u vlasništvu jednog ili više partnera, imaju ugovore sa nacionalnom službom za pružanje opštih zdravstvenih usluga.

Međutim, ako se ostave po strani ovi detalji, britanska zdravstvena služba je veća po broju zaposlenih od kineske naftne korporacije koja ima 1.6 radnika angažovanih u 49 zemalja.

Na sedmom mestu je Kineska nacionalna elektro-distributivna korporacija (SGCC) sa 1.5 miliona zaposlenih.

Iznenađujuće je da je u britanskom zdravstvenom sistemu angažovano mnogo više ljudi nego indijske železnice za koje se smatralo da su među tri najveća poslodavca u svetu. Međutim, one su “tek” na osmom mestu sa 1.4 radnika, a ove godine planiraju da angažuju još 100 hiljada.

Slede oružane snage Indije sa 1.3 miliona pripadnika.

Kineska železnica nije među 10 najvećih poslodavaca, zato što je njeno funkcionisanje podeljeno među nekoliko različitih entiteta.

Na desetom mestu je “Hon Hai Precision Industry”, poznatija kao “Fokskon” (Foxconn).
Ova kompanija za proizvodnju elektronike, čije je sedište na Tajvanu a ključna postrojenja su u Kini, zapošljava 1.2 miliona radnika.

Postala je poznata kao glavni isporučilac “Eplovog” (Apple) “Ajpeda” (Ipad) i “Ajfona” (Iphone). Međutim, u Kini nije na dobrom glasu, jer je tokom 2010. godine 10 njenih radnika izvšilo samoubistvo zbog loših uslova, odnosno prekomernog rada i niskih plata.

Zbog toga je poslovodstvo ove kompanije povećalo zarade između 16 i 25 odsto. To znači da je osnovna mesečna plata radnika koji je prošao probni rad skočila sa 349 na 397 dolara, dok “minimalac” u Kini iznosi oko 238 dolara.
XS
SM
MD
LG