Dostupni linkovi

Pentagon: Zračni udari uspješni, borba protiv IS će trajati godinama


Snimak oštećene zgrade Islamske države u Raki
Snimak oštećene zgrade Islamske države u Raki

Zračni udari koje predvode SAD, uzdrmali su militante Islamske države, ali borba protiv njih potrajaće godinama, saopštili su zvaničnici Pentagona. Ovaj komentar stiže nakon izvještaja sa terena da su se bombardovanja iz zraka prvi put prenijela i na sirijsko tlo.

Grad Kobane, u blizini sirijsko-turske granice, militanti Islamske države opsjedaju već nekoliko dana, što je na bijeg nagnalo oko 130.000 Kurda. U zračnim udarima koje predvode SAD, prema izvještajima posmatrača u istočnoj Siriji, poginulo je najmanje 70 militanata IS-a, 50 boraca koji su povezani s al Kai'dom, te osam civila.

Govoreći o aktuelnom proširenju akcije i na sirijsko tlo, portparol Pentagona John Kirby je kazao kako zračni napadi imaju uspjeha, te da se cilj ostvaruje. Ali, s obzirom da militanti pokazuju izuzetnu sposobnost prilagođavanja novonastalim situacijama, kaže admiral Kirby, vjerujem da ćemo s udarima morati nastaviti, i vjerujem da je riječ o godinama.

„Ne mogu vam reći tačan broj, ali ovo je nešto što se ne može obaviti u nekoliko dana, sedmica ili mjeseci“, kazao je Kirby.

Američki državni sekretar John Kerry je rekao novinarima da je više od 50 zemalja saglasno u tome da se pridruže naporima u borbi protiv IS-a.

"Više od 50 zemalja dogovorile su da se pridruže ovom procesu, uključujući i arapske. No, za pobjedu treba vremena. Ispred nas su veliki izazovi, ali ćemo učiniti sve da bude jasno kako terorizmu i ekstremizmu nije mjesto u civiliziranom društvu. Radićemo zajedno s našim iračkim prijateljima na osiguranju njihova izbora da krenu demokratskim putem, koji će biti podržan od medjunarodne zajednice.“

Američki predsjednik Barack Obama posebno je pozdravio podršku arapskih zemalja, jer, kaže on "ovo nije samo američka borba“.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar učestvuju ili podržavaju zračne udare.

U petak, ove sedmice, britanski Parlament raspravljaće o mogućoj ulozi njihovih snaga u zračnim udarima.

Irački predsjednik Fuad Masum kaže:

"Željeli bismo zahvaliti svim državama koje podržavaju Irak u borbi protiv terorizma, što je nova, velika prijetnja za regiju.“

XS
SM
MD
LG